Projekty a granty


Rozvoj informační sítě veřejných knihoven (RISK) - program Ministerstva kultury ČR

1. Zpřístupnění českých národních autorit prostřednictvím internetu a CD-ROM
Řešitel: PhDr. Zdeněk Bartl

Cílem projektu bylo vytvoření základu souboru českých národních autorit ve formátu UNIMARC/Autority a odzkoušení a praktická aplikace metodiky pro tvorbu národních autorit, za které odpovídáme v rámci mezinárodní spolupráce. Základ souboru národních autorit měl být zpřístupněn prostřednictvím internetu a CD-ROM. Cíl byl splněn - základ souboru českých národních autorit je v sou-časné době zpřístupněn na internetu (http://www.nkp.cz, báze AUJ) a na CD-ROM Česká národní bibliografie. České knihovny si mohou vyzkoušet využití záznamů národních jmenných autorit ve formátu UNIMARC/Autority, byl navázán kontakt s mezinárodními projekty v oblasti autorit. S ohledem na poloviční objem dostupných finančních prostředků je prozatím zpřístupněno na internetu cca 75 000 záznamů, dále proběhlo strukturování dalších cca 350 000 záznamů do formátu UNIMARC/Autority. Tyto záznamy musí projít před zpřístupněním revizí.

2. Retrospektivní konverze generálního katalogu univerzálního knihovního fondu Národní knihovny ČR
Řešitel: PhDr. Bohdana Stoklasová
Spoluřešitel: PhDr. Ivana Geltnerová

Generální katalog univerzálního katalogu NK je největším katalogem NK (více než 3 000 000 lístků). Katalog byl naskenován a v roce 1998 zpřístupněn na internetu v obrazové podobě (http:/katif.nkp.cz). Pro jeho plnohodnotné využití (vícehlediskový přístup k záznamům a možnost jejich přebírání v ostatních knihovnách) je nutná úplná konverze do formátu UNIMARC. Cílem projektu RISK v roce 1998 byl převod 40 000 záznamů do formátu UNIMARC. S ohledem na nižší finanční objem, který byl pro projekt k dispozici, bylo převedeno cca 30 000 záznamů. Záznamy jsou průběžně zpřístupňovány prostřednictvím internetu. Pomalý postup retrospektivní konverze generálního katalogu univerzálního knihovního fondu NK velmi komplikuje provoz automatizovaného výpůjčního systému. Rychlejší pokračování projektu je předpokladem dalšího otevírání fondů NK a plného spuštění automatizovaného výpůjčního systému v NK.jení lokální sítě v Centrálním depozitáři NK v Hostivaři s objektem

3. Širokopásmové propojení lokální sítě v Centrálním depozitáři NK v Hostivaři s objektem Klementina, metropolitní sítí Pragonet, Pasnet a TEN-34
Řešitel: PhDr. Jiří Polišenský

Realizace projektu spočívala ve vlastním širokopásmovém napojení Centrálního depozitáře a v pořízení koncových zařízení, umožňujících přenášení velkého množství poměrně rozsáhlých souborů. Z firem, které předložily nabídky, byla vybrána firma Pragonet, která zpracovala nejlepší nabídku. V rámci projektu byl pořízen přepínač CISCO LightStream 1010, který bude instalován v Klementinu, a směrovač CISCO 7204. Součástí dodávky jsou i periferní zařízení jako zdroje nepřerušitelného napájení UPS, apod. Realizace projektu umožňuje NK zpřístupňovat prostřednictvím internetu digitalizované dokumenty, a to pomocí technologie ATM, rychlostí 155Mb/s. Kromě textových a obrazových dat je tak možné přenášet v reálném čase zvukové dokumenty a videosekvence.

Rozvoj informační infrastruktury pro výzkum a vývoj - program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR

1. Efektivní zpřístupnění informací o dostupnosti zahraničních časopisů na území ČR
Řešitel: PhDr. Gabriela Krčmařová

Tříletý (1998-2000) projekt, jehož realizace byla zahájena v polovině roku 1998. Předmětem řešení projektu je problematika zpřístupnění informací o dostupnosti zahraničních časopisů ve fondech knihoven ČR a řeší dvě základní oblasti:

  1. Pokračování projektu retrospektivní konverze souborného katalogu zahraničních periodik.

  2. V souvislosti s přechodem CASLIN ? Souborného katalogu ČR na systém Oracle zvýšení aktuálnosti informací o dostupnosti zahraničních časopisů ve fondech knihoven ČR, včetně zkvalitnění uživatelského přístupu k těmto informacím.

Finanční prostředky určené pro rok 1998 byly využity na nákup serveru (byly sdruženy s finančními prostředky projektu CASLIN - Souborný katalog ČR. Projekt sdílení záznamů) a na retrospektivní konverzi souborného katalogu zahraničních periodik.

Projekty výzkumu a vývoje financované prostřednictvím Ministerstva kultury ČR

1. CASLIN - Souborný katalog ČR. Projekt sdílení záznamů a naplňování Souborného katalogu ČR Souborného katalogu ČR
Řešitel: PhDr. Gabriela Krčmařová

Tříletý (1998-2000) projekt, jehož cílem bylo v roce 1998 vytvoření softwaru, který umožní maximální zautomatizování exportů těch záznamů, které jsou účastníkem souborného katalogu vybrány, a jejich přesměrování do oblasti přístupné pro přenos pomocí ftp serveru (copy cataloging). V průběhu roku 1999 měla být teprve řešena možnost katalogizace přímo uvnitř souborného katalogu (shared cataloging). V dubnu 1998 byl zahájen vývoj aplikací pro souborný katalog, nikoliv však v rozsahu uvedeném v projektu, avšak v rozsahu dle Zadání pro vývoj aplikací v systému Oracle (viz WWW CASLIN), tj. pro kompletní vývoj vlastních aplikací pro souborný katalog v systému Oracle. Řešení projektu dále pokračuje v letech 1999 a 2000.

2. Archivace a zpřístupnění vzácných dokumentů s využitím digitální technologie (1997-1998) technologie (1997-1998)
Řešitel: Mgr. Adolf Knoll
Spoluřešitel: Ing. Stanislav Psohlavec (Albertina icome Praha)

Program vyřešil strukturu složených digitálních dokumentů vznikajících především digitalizací vzácných originálů a jejich popisem. Řešením je jazyk druhé úrovně DOBM, který je aplikací SGML s využitím formálních formátovacích tagů HTML 2.0 a otevřením jazyka pro oblast popisu obsahu digitálních objektů nezávisle na jejich formátování. Výhodou DOBM je otevřený základní přístup k datům pomocí obecně užívaného softwaru, jakým je webovský prohlížeč. Popisná data lze však současně mnohem lépe zhodnotit ve speciálním softwaru, který dokáže s formátem DOBM pracovat. Tento software, další podpůrný software a všechny definice a standardy související s DOBM, jakož i praktické návody a ukázky aplikace DOBM, jsou obsaženy na vydaném CD-ROM Digitization of Rare Library Materials (zkrácená verze je na internetu, viz http://digit.nkp.cz/rare99/enter.htm).

Formát DOBM byl přijat jako mezinárodní standard UNESCO pro digitální produkty programu Paměť světa; rovněž výše uvedený CD-ROM byl doporučen jako ucelený manuál.

Struktura je nezávislá na konkrétních softwarových a hardwarových platformách a je dobrým východiskem pro zabezpečení dlouhodobé dostupnosti takto strukturovaných dat. Program se zaměřil převážně na digitalizaci rukopisů, ale vyřešil též převod analogových zvukových záznamů z vinylových a šelakových desek. Je zabezpečena rovněž kontrola a měření archivu založeného na technologii kompaktních disků. Byly vyvinuty informační systémy digitálního archivu zahrnující data o tom, co bylo digitalizováno (přístupno na WWW, viz http://digit.nkp.cz/serach.htm), a data o sledování kvality archivních médií. Byla vyvinuta návazná analytická databáze popisu rukopisů (přístup na WWW). V provozu je server digitalizace na URL http://digit.nkp.cz. Bylo dobudováno a rozšířeno pracoviště digitalizace v Národní knihovně.

3. Digitalizace mikromédií
Řešitel: PhDr. Jiří Polišenský
Spoluřešitelé: Ing. Stanislav Psohlavec (Albertina icome Praha)
PhDr. Věra Buriánková (Ústav pro českou literaturu AV)

V roce 1998 bylo v rámci řešení projektu Digitalizace mikromédií vybudováno pracoviště skenování mikrofilmů a mikrofiší a byly vytvořeny programy pro automatické generování strukturních dat dokumentů ve formátu SGML a pracovní listy pro indexaci mikrofilmů. Pro skenování byl pořízen přístroj SunRise Pro Scan III se dvěma moduly pro svitkové filmy (35 a 16mm) a pro mikrofiše. Součástí dodávky přístroje je i programové vybavení, umožňující širokou variabilitu nastavení pro filmy s různou kvalitou. Kapacita přístroje (jedno pole mikrofilmu za vteřinu) umožní digitalizovat většinu mikrofilmů zhotovovaných v NK příp. i další, vyráběné v ostatních knihovnách v ČR. Dále byla provedena analýza datových toků, která byla podkladem pro návrh pracoviště úprav digitálních obrazových souborů. Kromě skeneru a počítačů pro úpravu obrazových dat byly pořízeny počítače a čtecí přístroje pro indexaci dokumentů.

4. Výběr a testování lepidel použitelných v oblasti restaurování knižních vazeb z vazebních usní a pergamenů knižních vazeb z vazebních usní a pergamenů
Řešitel: Ing. Jana Odvárková
Spoluřešitelé: Ing. Magda Součková
Milana Vanišová

Námětem práce bylo porovnání vlastností lepidel (typu polyvinylacetátových a akrylátových disperzí a etherů celulózy), které jsou užívány v restaurátorských a knihařských dílnách NK. Kromě usní a pergamenů byla testována pro lepení i knihařská plátna a nekyselé kartony. Z výsledků provedených testů vyplývají doporučení k užití konkrétních lepidel na jednotlivé materiály z hlediska požadavků knižní vazby.

5. Zlepšení kvality mikroklimatu úložných prostor Klementina pro vzácné knihovní sbírky Národní knihovny ČR - pilotní projekt možností úprav v historických budovách sbírky Národní knihovny ČR - pilotní projekt možností úprav v historických
Řešitel: Ing. Jana Odvárková
Spoluřešitelé: PhDr. Miroslava Hejnová
Ing. Jan Červenák (Technika prostředí, diagnostika a projekce historických staveb)
Ing. arch. Petr Krajči (Národní technické muzeum)

Řešení problematiky optimalizace mikroklimatických podmínek ve vymezených prostorách Klementina, kde se pohybují historické knihovní sbírky, dospělo do stadia realizace konkrétních zásahů. Současně je upřesňována diagnostika tohoto prostoru ve vztahu k mikroklimatu vnitřního prostředí. Sledovány byly také světelné podmínky v prostorách, kde jsou vzácné svazky oddělení rukopisů a starých tisků (ORST) uloženy, v místnostech pracovních, ve studovně, v prostorách výstavních a při akcích filmařů.

Významné byly v tomto roce investice. Radio-telemetrický systém pro monitorování parametrů vnitřního prostředí historických objektů HANWELL, navržený speciálně pro aplikace v prostředí muzeí, galerií, knihoven ap. bude splňovat měřící a kontrolní funkci hodnot teploty a vlhkosti. Prostory ORST byly dále v tomto roce vybaveny zvlhčovači typu Defensor. Rok 1999 je závěrečným rokem řešení projektu.

6. Zpřístupnění záznamů české knižní produkce 20. století prostřednictvím internetu a CD-ROM záznamů české knižní produkce 20. století prostřednictvím
Řešitel: PhDr. Bohdana Stoklasová
Spoluřešitel: PhDr. Marie Nádvorníková, CSc. (SVK Olomouc)
PhDr. Jaroslav Vyčichlo (SVK Plzeň)

Výsledkem řešení projektu, jehož cílem je zpřístupnění záznamů české knižní produkce 20. století ve formátu UNIMARC do roku 2000, je v roce 1998 doladění technologie a managementu pro projekt, koordinace činnosti několika zúčastněných subjektů včetně aktualizace dokumentace. Byl doladěn finanční a časový harmonogram pro další postup projektu, pokračovala provozní fáze projektu, jejímž výsledkem je za rok 1998 100 700 kvalitních záznamů ve formátu UNIMARC (dosažená retrospektiva - od roku 1945). Existuje prakticky odzkoušená technologie, jsou doladěny nejen čistě odborné činnosti, ale i "podpůrné" činnosti ekonomicko-technického charakteru. Existuje připravený a vyškolený tým pracovníků schopný zajistit spolehlivý provoz projektu. SVK a MZK byly v roce 1998 vybaveny adekvátní technikou pro dokončení projektu.

7. Kramerius I - projekt ochranného mikrofilmování 7. Kramerius I - projekt
Řešitel: PhDr. Františka Vrbenská
Spoluřešitelé: PhDr. Jaroslav Vyčichlo (SVK Plzeň),
Věra Fialová (MZK Brno),
Mgr. Jitka Sládková (SVK Olomouc)

Za první dva roky činnosti na projektu Kramerius I byla na půdě kooperujících organizací (NK, MZK Brno, SVK Plzeň a Olomouc) vybudována síť dobře vybavených pracovišť ochranného mikrofilmování. Vzhledem k tomu, že je Kramerius I cíleně provázán s projektem digitalizace mikromédií, vzniká tak spolu s technologickou a profesní základnou jednotný, hybridní systém reformátování, jenž se nabízí k záchraně národního literárního bohatství.
Díky součinnosti OZF, OP a OS byly zpřístupněny jak záznamy o nasnímaných titulech, tak i mikrodokumenty samotné, pokračují práce na budování souborné databáze mikromédií. V roce 1998 se podařilo předat do výpůjčního systému NK ČR první významné tituly: Venkov, Zlatá Praha, Bohemie, Květy, Lumír, Světozor.
Doposud bylo mikrofilmováno a převedeno na pozitivní kopie 12 z 18 zadaných titulů. Kromě výše uvedených jsou to Národní politika, Lidové noviny, Právo lidu, Nová doba, Jihočeské listy, Plzeňské listy, celkem 1020 archivních svitků a 4450 svitků druhé a třetí generace.
Vysoká kvalita mikrofilmu a katalogizačního záznamu je předpokladem pro vstup do EROMM (European Register of Microfilm Masters): ještě v roce 1999 bychom se tak měli připojit k vyspělým, kulturním evropským státům, které tuto organizaci využívají při ochraně svých knižních fondů.
Z projektu Kramerius I vychází nové projekty řady Kramerius II (bohemikální odborný tisk - pedagogika) a Kramerius III (regionální periodická bohemika - východní a západní Čechy, česko-židovská periodika), zaměřené na zpřístupnění originálů s využitím mikromédia, už přímo prostřednictvím informačních technologií.

Projekty financované prostřednictvím Grantové agentury ČR

1. Ruská a ukrajinská emigrace v meziválečném Československu 1. Ruská a ukrajinská emigrace v meziválečném Československu
Řešitel: PhDr. Zdeňka Rachůnková
Spoluřešitelé: PhDr. Michaela Řeháková
PhDr. Jiří Vacek

Cílem projektu je vytvoření relativně úplné personální báze ruských a ukrajinských emigrantů a rozpracování bibliografie jejich prací v emigrantském tisku vycházejícím na území ČSR a v českých a slovenských periodikách. Ve druhém roce tříletého grantu se práce soustředily na zjišťování biografických údajů z nejnovější literatury i z dobového tisku, velké množství již uložených hesel bylo doplněno o nová data a nově byly uloženy údaje o 1800 osobnostech. Byla zahájena excerpce článků z ruských periodik, uloženo bylo cca 2000 záznamů.
Současně s excerpcí probíhalo dohledávání údajů o publikujících autorech.

2. Novinová sbírka Slovanské knihovny 2. Novinová sbírka Slovanské knihovny
Řešitel: PhDr. Mária Ňachajová

Jde o sdílený grant (realizace říjen 1998-říjen 1999), jehož polovinu poskytla Grantová agentura ČR a stejnou částku nadace Open Society Institute v Budapešti. Cílem projektu je vyhledání, zkompletování, zpracování a mikrofilmování novin z  první prioritní skupiny sbírky bývalého Ruského zahraničního historického archivu, tj. z období 2. svět. války na územích bývalého SSSR okupovaných Němci, a z části skupiny druhé, která shromažďuje noviny z občanské války v Rusku. Vybudovaná databáze záznamů o archivních mikrofilmech bude napojená na evropskou databázi EROMM.

O stránku zpět Obsah O stránku vpřed