OBSAH
VZ2000

Předchozí stránkaNásledující stránka

Ekonomické ukazatele, statistika, grafy

Odbor doplňování fondů

Statistika domácí neperiodické produkce za rok 2000

Roční výkaz o neperiodických publikacích zpracovávaný každoročně Národní knihovnou ČR je určen pro oficiální statistické výkaznictví České republiky. Zasílán je především Českému statistickému úřadu a rezortnímu statistickému pracovišti, kterým je Informační a poradenské středisko pro místní kulturu. Současně stejné údaje představují knižní produkci České republiky ve Statistické ročence UNESCO.

Tabulky výkazu informují o neperiodických publikacích vydaných v České republice. Údaje jsou zpracovány podle dané metodiky* a to na základě povinných výtisků, které Národní knihovna ČR získala v roce 2000.

Tabulka I.
Tituly neperiodických publikací podle tematických skupin

Tabulka II.
Neperiodické publikace podle jazyka vydání

Tabulka III.
Neperiodické publikace – překlady z jiných jazyků

*Metodické vysvětlivky

Výkaz je sestaven v návaznosti na Revidované doporučení týkající se produkce a distribuce knih, novin a časopisů, přijaté na 23. zasedání Generální konference UNESCO v roce 1985. Týká se všech tištěných neperiodických publikací dle zákona č. 37/95 Sb., které byly v daném roce vydány v ČR a jsou dostupné veřejnosti.

Nezahrnují se publikace pro reklamní účely, tj. např. obchodní katalogy, prospekty, obchodní, průmyslové a turistické reklamy, nabídkové publikace zboží a služeb, jízdní řády, ceníky, telefonní seznamy, programy divadelních aj. pořadů, stanovy společností, kalendáře, mapy apod.

Zahrnují se i státní publikace, tj. publikace vydané veřejnou správou aj. kromě těch, určených pouze pro zahraniční distribuci, školní učebnice, vysokoškolská skripta, přetisky částí knih nebo periodik už publikovaných, pokud mají vlastní titul, stránkování a pokud tvoří samostatné dílo, publikace, které jsou součástí série, ale které tvoří oddělenou bibliografickou jednotku, ilustrovaná díla, jako jsou soubory tisků, reprodukcí uměleckých děl, kreseb apod., pokud tvoří kompletní stránkované svazky a jsou doplněny alespoň stručným vysvětlujícím textem, obrázkové knihy pro děti, komiksy apod.

Kniha je neperiodická publikace o alespoň 49 stránkách, brožura je neperiodická publikace o 5 až 48 stránkách.

Údaje byly zpracovány na základě povinných výtisků neperiodických publikací zaslaných vydavateli do Národní knihovny ČR v uvedeném roce.

Nahoru