OBSAH
VZ2000

Předchozí stránkaNásledující stránka

Ekonomické ukazatele, statistika, grafy

Komentář ke statistickým rozborům přírůstku domácí literatury

Akviziční činnost je zaměřena především na doplňování současné domácí produkce v plné druhové a tematické šíři, na doplňování nezbytných profilových multiplikátů a retrospektivně na doplňování bohemikálních deziderát. Získané dokumenty jsou zařazovány do národního konzervačního fondu, univerzálního knihovního fondu a do studijního fondu.

Celkový evidovaný přírůstek domácí literatury byl nižší než v roce 1999. Mírný pokles byl dán zejména omezením nákupu v důsledku rozpočtového provizoria v prvních čtyřech měsících roku, cílenou tematickou redukcí doplňování studijního (půjčovního fondu) a také přechodem na nový knihovnický systém Aleph 500 vč. návazných změn v organizaci pracovních postupů.

Celkový objem přírůstku domácí literatury byl 40 608 knihovních jednotek. Kromě toho bylo do národního konzervačního fondu zařazeno 7289 norem.

Povinné výtisky byly získávány na základě zákona č. 37/1995 Sb. o neperiodických publikacích. Podle tohoto zákona má Národní knihovna právo na dva povinné výtisky z každého vydání.

V r. 2000 bylo celkem evidováno 33 405 k.j. (=18 095 titulů) povinných výtisků neperiodických publikací, tj. 82,28 % z celkového přírůstku. Z toho bylo knih 25 818 k.j. (=12 959 titulů), kartografických dokumentů 464 k.j. (=240 titulů), grafiky 465 k.j. (=410 titulů), plakátů 1740 k.j. (=985 titulů), pohlednic 2068 k.j. (=2068 titulů), hudebnin 479 k.j. (=240 titulů), netištěných dokumentů 2371 k.j. (=1193 titulů).

Různé úvahy odborníků i laiků na téma postupného snižování celkového objemu vydávané produkce v ČR se podle našich zkušeností zatím nepotvrzují. Naopak, zdá se, že vydávaná produkce má tendenci stále narůstat (je hodnocen objem vydávané produkce v celém druhovém spektru). Období výrazných vydavatelských emisí se ale soustřeďují především k pražskému knižnímu veletrhu (květen) a k předvánočnímu trhu.

Stále není plně respektován výše citovaný zákon, a proto pokračovaly urgence nedodaných titulů, příp. exemplářů (osobně, telefonicky, písemně, e-mail), přičemž je tolerována praxe většiny velkých vydavatelů, kteří odevzdávají povinné výtisky dávkově v kumulovaných zásilkách za delší časové období. U některých titulů tak není dodržována zákonná třicetidenní lhůta pro odevzdání, ale v běžné praxi nelze zjistit skutečný den vydání.

S odvoláním na zákon č. 37/95 Sb., § 5, odst. 3 byla nově iniciována dvě správní řízení o uložení pokuty za trvalé neodevzdávání povinných výtisků (vydavatel grafiky, specializovaný vydavatel elektronických publikací). Současně byl požádán legislativní a právní odbor MK ČR o právní stanovisko k předmětu zákona, a to z hlediska nároků na povinné výtisky elektronických publikací na hmotných nosičích. Někteří vydavatelé je stále považují za počítačové programy, které jsou z předmětu zákona vyjmuty, a proto odmítají odevzdávat příslušné povinné výtisky.

Pro roční statistiku o vydávaných neperiodických publikacích v ČR za r. 2000 bylo v souladu s doporučeními UNESCO na základě došlého povinného výtisku zpracováno 11 965 titulů.

Celý proces nákupu dokumentů byl poznamenán dlouhým rozpočtovým provizoriem, které prohloubilo nerovnoměrnost čerpání finančních prostředků a znemožnilo plánování nákupu v průběhu roku. V kritickém období byla kontinuita základního nákupu zajišťována rezervováním objednaných titulů. Většina nákupu byla realizována v podstatě až z podzimní nabídky a z před-vánočního trhu.

Nákupem bylo získáno celkem 3345 k.j. Podíl nákupu na celkovém přírůstku byl 8,23 %. Průměrné náklady na jednu nakoupenou knihovní jednotku byly 311,- Kč (v r. 1999 jen 235,- Kč). Zahrnuty jsou publikace cenově velmi rozdílné – např. 1 sv. skript představuje cca 125,- Kč, 1 sv. z antikvariátu cca 2004,- Kč.

Z aktuální nabídky bylo nejvíce publikací zakoupeno pro studijní fond (1963 k.j.), pro univerzální knihovní fond (celkem 1203 k.j., z toho pro příruční knihovny studoven 879 k.j.). Kromě běžné knižní produkce se podařilo zakoupit pro národní konzervační fond bohemikální dezideráta z nabídky antikvariátů (49 k.j.). V rámci finančních možností byla dalšími exempláři posilována i bohemikální vrstva univerzálního knihovního fondu. Zakoupen byl pouze 1 CD-ROM, jinak šlo o tištěné dokumenty. Pro interní potřebu pracovišť bylo zakoupeno celkem 129 k.j.

Ve srovnání s rokem 1999 nákup domácích dokumentů poklesl zhruba o čtvrtinu. Je to především důsledkem dalších úsporných opatření při doplňování studijního fondu aktuální literaturou (zejména výrazná redukce nákupu vysokoškolských skript).

Dary starší literatury jsou stále hlavním zdrojem pro retrospektivní doplňování fondů, dary publikací z aktuální produkce nejsou běžné. Výběr byl zaměřen především na získání bohemikálních deziderát nebo dalších žádaných exemplářů. Mezi stálé dárce patří např. Centrální katolická knihovna v Praze, Moravská zemská knihovna v Brně, Muzeum loutkových kultur v Chru-dimi, Národní technické muzeum v Praze. Významné jednorázové dary poskytl např. Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK v Praze, Czech Trade v Praze a řada dalších. Celkem bylo evidováno 2921 k.j. Podíl darů na celkovém přírůstku byl 7,19 %.

Nejvíce svazků bylo zařazeno do univerzálního knihovního fondu (1449 k.j.) a do národního konzervačního fondu (1132 k.j.). Výrazně nižší počet svazků byl zařazen do studijního fondu (308 k.j.), do fondu netištěných dokumentů (28 k.j.), do interních příruček (4 k.j.).

Z tzv. interních zdrojů (fond kontrolních výtisků ISBN, rezervní fondy, příp. xerokopie) bylo zařazeno do fondů celkem 539 k.j. Výběr byl zaměřen především na bohemikální dezideráta. Do národního konzervačního fondu bylo zařazeno 378 k.j., do univerzálního knihovního fondu 136 k.j., do studijního fondu 14 k.j. a do interních příruček 11 k.j. Podíl interních zdrojů na celkovém přírůstku byl 1,32 %.

Jako čtenářské náhrady bylo do fondů zařazeno celkem 398 k.j. (do univerzálního knihovního fondu 264 k.j., do studijního fondu 134 k.j.). Podíl náhrad na celkovém přírůstku byl 0,98 %.

Nahoru