OBSAH
VZ2000

Předchozí stránkaNásledující stránka

Ekonomické ukazatele, statistika, grafy

Komentář ke statistickým rozborům přírůstku zahraniční literatury

Akviziční činnost je zaměřena především na výběrové získávání dokumentů z profilových oborů (obory společenských věd, přírodních věd, kultury a umění). Získané publikace jsou zařazovány do národního konzervačního fondu a do univerzálního knihovního fondu.

Celkový evidovaný přírůstek zahraniční literatury byl ve srovnání s obdobím 1995–1999 výrazně nižší (ještě nižší byl pouze v r. 1996). Pokles byl dán zejména omezením nákupu v důsledku rozpočtového provizoria v prvních čtyřech měsících roku, mimořádně nepříznivým pohybem měnového kurzu v průběhu roku a také přechodem na nový knihovnický systém Aleph 500 včetně návazných změn v organizaci pracovních postupů.

Celkový objem přírůstku zahraniční literatury byl 8632 knihovních jednotek. Podíl výměny na přírůstku tištěných dokumentů byl 41,6 % (3596 k.j.), darů 32,8 % (2830 k.j.), nákupu 19,5 % (1680 k.j.). Netištěné dokumenty byly získány jak nákupem, tak darem nebo výměnou, ale vzhledem k malému objemu přírůstku (6 % tj. 526 k.j.) není uváděn statistický rozbor způsobu nabytí.

Podíl výměny na celkovém přírůstku se v letech 1995–2000 pohyboval mezi 38–59,5 %, podíl darů mezi 26–34 % a podíl nákupu mezi 13,5–20,5 %.

V roce 2000 byl počet publikací získaných výměnou nejnižší za posledních pět let. Kromě uvedených objektivních příčin poklesu přírůstku jako celku je hlavní příčinou obecná světová tendence k omezování tohoto zdroje doplňování (základním zdrojem doplňování je nákup). Tato skutečnost ovšem neplatí v plné šíři pro postkomunistické země, kde je zřetelná snaha o další kvalitativní a kvantitativní rozvoj výměny (např. Slovensko, Rusko, Polsko a další).

Zatím výměna stále představuje nejefektivnější zdroj doplňování zahraniční literatury. Samozřejmou a nedílnou součástí procesů výměny publikací je trvalé vyhodnocování efektivnosti konkrétních výměnných vztahů a vzájemné porovnávání výhodnosti a vyváženosti výměnných kont. Výměnné kontakty jsou proto proměnlivé, mění se i vnitřní obsahová skladba předmětu výměny (periodika, tituly z aktuální nakladatelské produkce, vlastní publikace, nabídky vlastních duplikátů, v některých případech i elektronické publikace). Mimořádně významná je výměna periodik, která jsou takto získávána za podstatně nižší finanční náklady než je běžné předplatné.

Aktivní výměnné kontakty byly udržovány s 220 partnery (národní knihovny, univerzity, specializované knihovny, odborné instituce) ve 46 zemích. Bližší údaje o počtu výměnných partnerů v jednotlivých zemích jsou uvedeny v tabulkách.

Velmi kvalitní a tradičně spolehlivá je výměna s partnery z německé jazykové oblasti (Německo, Rakousko), z románské jazykové oblasti (Francie, Španělsko, Itálie). Velkým přínosem je výměna s USA a Velkou Británií, dobře probíhá výměna s Kanadou. Zájem o výměnu ze strany skandinávských zemí stále klesá, obdobná situace je ve vztazích s Nizozemskem. Specifické postavení má výměna s Ruskem a Polskem, která nejen že nahrazuje nedostatečnou distributorskou nabídku, ale také – ve srovnání s nákupem – výrazně snižuje příliš vysokou cenu publikací nebo časopisů; totéž platí pro Ukrajinu a Bulharsko. Perspektivně se jeví výměna s pobalt-skými státy a Slovenskem. Ze strany odborníků jsou vysoce oceňovány výsledky výměny s Tchaj-wanem a Čínou. Výměna s ostatními zeměmi podléhá určitým výkyvům nebo je – ve srovnání s ostatními – méně výrazná.

Nejvíce publikací bylo získáno z Německa (853), Polska (388), Ruska (353), USA (312), Francie (297), Velké Británie (199). Údaje o dalších zemích jsou uvedeny v tabulkách. Kromě tištěných publikací byly získány i některé monografie a národní bibliografie na CD-ROM.

Kromě stálých darů, které knihovna dlouhá léta dostává z titulu členství ČR nebo knihovny v mezinárodních organizacích, byly přijaty dary od nejrůznějších domácích i zahraničních insti-tucí a organizací, zastupitelských úřadů, odborných pracovišť, vystavovatelů na pražském knižním veletrhu apod. Nechyběly ani dary od soukromých osob. V zásadě jsou přijímány dary, které jsou v souladu s profilem doplňování; v ideálním případě je skladba daru dohodnuta předem. V opačných případech je dar odmítnut a dárci je většinou doporučena jiná odpovídající knihovna; v krajních případech je dar nebo jeho část podle dohody redistribuován.

Nejvíce publikací podle země původu díla bylo získáno z Německa (622), USA (498), Švýcarska (283), Francie (251), Velké Británie (134), Slovenska (127). Údaje o dalších zemích jsou uvedeny v tabulkách. Kromě tištěných publikací byly získány i některé tituly na CD-ROM.

Nákup zahraniční literatury byl výrazně poznamenán dlouhým obdobím rozpočtového provizoria. V této době bylo nutné pozastavit veškeré nové objednávky. Skutečnost, že nebylo možné plynulé objednávání dokumentů již od počátku roku, se později projevila velmi negativně: některé tituly již byly rozebrány, u jiných skončila doba výhodného nákupu, některé objednávky nebylo možné do konce roku realizovat. Kromě toho bylo nutné odložit i část plateb za objednávky z předchozího roku.

V důsledku mnohaletého kritického nedostatku finančních prostředků na akvizici, který je v posledních letech částečně zmírňován účelovou dotací, se výběr titulů zaměřil jen na zajištění skutečně nezbytných profilových titulů, na zajištění kontinuací vč. aktualizací bibliografických a nakladatelských databází na CD-ROM a na doplnění nepostradatelné referenční literatury. Do veškerých cen se samozřejmě promítl i velmi nepříznivý kurz koruny.

Programově byly využívány veškeré nabízené slevy. Tradičně je poskytují vystavovatelé na každoročním mezinárodním pražském knižním veletrhu “Svět knihy”, dále Centrum pro demokracii a svobodné podnikání, příležitostné výstavy zahraničních vydavatelů, cílené nabídky nadací. Díky tomu průměrné náklady na jednu zakoupenou publikaci byly, vzhledem ke skutečným katalogovým cenám, relativně nízké, tj. 1912,- Kč. Průměrné náklady na jednu kontinuaci titulu na CD-ROM byly 62 592,- Kč. Průměrné náklady na jeden monografický titul na CD-ROM byly 3573,- Kč.

Nejvíce publikací bylo nakoupeno z Německa (540), USA (507), Velké Británie (208), Itálie (145), Francie (49). Údaje o dalších zemích jsou uvedeny v tabulkách. Kromě tištěných publikací byly nakoupeny i tituly na CD-ROM, zejména aktualizace nakladatelských a bibliografických databází.

Nahoru