OBSAH
VZ2000

Předchozí stránkaNásledující stránka

Programy a projekty

Výzkumné záměry

V roce 2000 byly k financování schváleny Radou vlády pro výzkum a vývoj tři z pěti výzkumných záměrů předložených Národní knihovnou. Financování všech výzkumných záměrů bylo však značně redukováno.

Digitální knihovna – produkce, ochrana a zpřístupnění digitálních dokumentů

1999–2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Adolf Knoll

Byly provedeny další testy a zpracovány příslušné studie v oblasti aplikace nových kompresních schémat a datových formátů pro různé typy digitálního obrazu a jeho použití v knihovnách. Jde o wavelet komprese barevného obrazu a aplikaci především tzv. mixed raster content technologií v oblasti dodávání digitálních obrazových dokumentů. K implementaci do digitální knihovny byly doporučeny MrSID pro přístup k objemným souborům a DjVu pro volitelnou dynamickou konverzi ze zdrojových souborů. Studie a ukázky jsou dostupné ze serveru programu digitalizace. Došlo k údržbě a upgrade instalovaných technologií a softwarových prostředků. Bylo zahájeno testování přístupu do digitální knihovny.

Propojení analytických záznamů s plnými texty a optimalizace zpřístupnění plných textů

1999–2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ivana Anděrová

Byly stanoveny základní zdroje získávání plných textů pro propojení s bibliografickými záznamy. Jejich zpracování probíhá v Aleph 500 a v rámci linky automatické indexace bibliografických záznamů z plných textů za současné tvorby URL, SICI a metadat Dublin Core. Zpřístupnění plných textů je uskutečňováno prostřednictvím OPAC, systému TOPIC, metadat Dublin Core zabudovaných do plných textů, protokolů jako jsou např. Z 39.50 a SFX a vyhledávačů pracujících na WWW. Texty jsou uloženy volně na internetu, webovském serveru NK a webovském serveru jejich distributora. V rámci projektu bylo propojeno cca 1214 bibliografických záznamů s relativně stálými elektronickými prezentacemi na internetu z knihovnictví aj. oborů. Dynamicky bylo propojeno cca 1800 plných textů z deníků a vybraných časopisů za současného uložení na server NK. Zároveň bylo zakoupeno 9350 plných textů určených k propojení offline. Na CD-ROM Česká národní bibliografie – Články v českých novinách, časopisech a sbornících byla implementována funkce pro hypertextové odkazy.

Rozšiřování možností rozvoje CASLIN – Souborného katalogu ČR

1999–2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Gabriela Krčmařová

Základním principem budování CASLIN – Souborného katalogu ČR je řízený sběr dat v nejširším možném měřítku směřující k vytvoření soustředěné informační základny a k vytvoření kvalitativně i kvantitativně bohatého zdroje sekundárních dokumentů. Software vyvíjený pro souborný katalog plně odpovídá nejen potřebám racionální a kvalitní správy souborného katalogu, ale především dává reálnou možnost dosáhnout úrovně světových souborných katalogů a operativně reagovat na rychlý rozvoj informačních technologií. Cílem výzkumného záměru je rozšíření záběru souborného katalogu a vývoj i zkvalitnění aplikací umožňujících rozvoj služeb souborného katalogu pro čtenáře i knihovníky.

Výzkumné záměry

Programové projekty výzkumu a vývoje

Programy Ministerstva kultury ČR

Další vybrané projekty

 

Programové projekty výzkumu a vývoje

Nahoru

Zpřístupnění záznamů české knižní produkce 20. století prostřednictvím Internetu a CD-ROM

1997–2000
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Bohdana Stoklasová

Hlavním cílem projektu bylo zpřístupnění bibliografických záznamů české knižní produkce 20. století ve formátu UNIMARC prostřednictvím internetu a CD-ROM. Národní knihovna vydala na konci roku 2000 CD-ROM zachycující ve formě bibliografických záznamů většinu knižní produkce vydané v ČR v průběhu celého 20. století. Záznamy jsou přístupné také na internetu. Převod 400 000 záznamů z tištěné do digitální podoby (včetně jejich částečné úpravy podle mezinárodních standardů) je výstupem tohoto kooperativního projektu (NK, Moravská zemská knihovna a všechny státní vědecké knihovny). V rámci projektu byly převedeny do digitální podoby tištěné bibliografické soupisy za léta 1901–1982. Od roku 1983 již probíhalo zpracování České národní bibliografie automatizovaně, proto nebyla tato časová vrstva předmětem řešení. Podrobnější informace jsou uvedeny ve speciální kapitole této zprávy.

CASLIN – Souborný katalog ČR. Projekt sdílení záznamů a naplňování Souborného katalogu ČR

1998–2000
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Gabriela Krčmařová

Původním cílem projektu byl vývoj takových softwarových prostředků, které by umožnily maximální automatizaci exportu vybraných záznamů a jejich přesměrování do oblasti přístupné pro přenos pomocí ftp. V průběhu prvního roku řešení se správce souborného katalogu rozhodl opustit stávající systém a vyvinout vlastní software, který by plně korespondoval s potřebami správce i uživatelů. Tím získal hlavní řešitel projektu možnost zásadním způsobem překročit původní cíl projektu. Souborný katalog v současné době nabízí díky zkvalitnění vnitřní správy aktuální informace o dokumentech v knihovnách ČR, možnost objednání vyhledaného dokumentu prostřednictvím elektronické pošty s využitím bibliografických i lokačních údajů v záznamech, online sdílenou katalogizaci mezi knihovnami bez ohledu na jejich systém, export vybraných záznamů a editaci již dříve dodaných záznamů.

Efektivní zpřístupnění informací o dostupnosti zahraničních časopisů na území ČR

1998–2000
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel
: Gabriela Krčmařová

Projekt zahrnoval dvě základní oblasti řešené problematiky: rozšíření záběru informací o dostupnosti časopisů směrem do minulosti (retrospektivní konverze nejstarší vrstvy souborného katalogu zahraničních periodik: 1527–1964) a zvýšení aktuálnosti informací o dostupnosti časopisů ve fondech českých knihoven včetně zkvalitnění uživatelského přístupu k těmto informacím v rámci internetu (urychlení evidence aktuální informace o dostupnosti časopisů v konkrétní knihovně v daném roce). Vedle úsilí o dosažení maximální úplnosti směrem do minulosti bylo ještě významnějším cílem projektu zajištění nejvyšší možné aktuálnosti informací o současných zahraničních časopisech v knihovnách ČR. Rozšířením stávající aplikace CASLIN – Souborného katalogu ČR byla vytvořena možnost online aktualizace údajů o odběru časopisů jednotlivými účastnickými knihovnami přímo do báze souborného katalogu.

Souborná databáze Kooperačního systému článkové bibliografie – optimalizace integrace a správy heterogenních dat

2000–2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ivana Anděrová

Výsledkem řešení projektu je návrh a realizace modulární programové aplikace pro získávání, zpracovávání, indexaci a zpřístupňování plných textů za současné automatické indexace bibliografických záznamů z plných textů ve formátu UNIMARC a Dublin Core. V rámci linky automatické indexace tak vzniká importní soubor záznamů pro databázi bibliografických záznamů a databázi plných textů včetně automaticky generované URL adresy a SICI. Pro vyhledávání v plných textech je určen systém založený na pojmovém vyhledávání – TOPIC. Do tohoto systému jsou zatím vloženy hrubé definice vybraných topiků.

Plné texty článků byly v rámci konzorcia Anopress průběžně získávány, připravovány k dynamickému propojení a následně propojeny s bibliografickými záznamy – ve 2. pololetí 2000 cca 7528 propojení. Fulltextová databáze byla dále průběžně doplňována plnými texty článků z deníků a časopisů (r. 1998 a 2000 – cca 17 930 plných textů). Dalším výsledkem řešení je návrh programové aplikace pro správu a údržbu Kooperačního systému článkové bibliografie. Pro kooperační systém byla zakoupena kvalitní hardwarová a softwarová platforma.

Optimalizace hybridní technologie reformátování ohrožených knihovních fondů

2000–2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Františka Vrbenská

Projekt navazuje na projekty Kramerius – ochranné mikrofilmování ohrožených bohemikálních periodik a Digitalizace mikromédií. Řeší technologické postupy zaměřené na zvýšení kvality mikrofilmu a procesu digitalizace s cílem usnadnit zpracování obrazových souborů; jde zejména o jejich konverzi do plného textu. Doplňuje celý systém možností dynamické a statické konverze dat o vhodný typ technologie OCR a řeší problematiku rozvinutého fulltextového vyhledávání informací.

Příprava tematických katalogů historických hudebních sbírek uložených na území Čech a Moravy

2000–2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Zuzana Petrášková

Cílem projektu je zpřístupňovat formou tištěných tematických katalogů informace o rukopisných hudebních památkách, které jsou dosud soustřeďovány v Souborném hudebním katalogu budovaném v hudebním oddělení NK. Zároveň projekt počítá s postupným převáděním revidovaných záznamů do elektronické podoby a s jejich zpřístupňováním na CD-ROM a na internetu. V prvním roce řešení projektu byl v každé hlavní řešitelské instituci vyškolen tým spolupracovníků a stanovena koordinace činnosti těchto pracovních týmů, zahájeno zpracování vytipovaných sbírek – prvních titulů katalogů, stanoveny priority prací a všechna pracoviště byla vybavena nejnutnější technickou podporou. Hudební oddělení NK koordinovalo pracovní postupy a řídilo spolupráci s mezinárodním soupisem hudebních pramenů RISM. Zajišťovalo kontakty s archivy, knihovnami, muzei a církevními institucemi, které hudební památky v ČR ochraňují a z nichž mnohé dosud nejsou v úplnosti evidovány.

Optimalizace archivace a zpřístupnění digitálních dat

2000–2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Adolf Knoll

Projekt se soustředil na problematiku archivního uložení optických disků (CD-R, CD-ROM a audio CD). Byla provedena a vyhodnocena měření kvality archivu vlastní produkce CD-R od roku 1996 a byl navržen postup monitorování jejich archivu, byl založen experiment jejich skladování v ochranné atmosféře. Byla provedena měření české produkce CD-ROM a zahájena měření sbírky audio CD, pro něž musí zajistit NK trvalé uchování. Byla provedena optimalizace kalibrace snímacích zařízení, zaveden systém Gretag Macbeth a zpracovány a vytištěny nové kalibrační tabulky. Byla provedena analýza návaznosti na příbuzné evropské programy, zejména MASTER a DIEPER. Bylo rozhodnuto převzít bibliografický popis rukopisu z programu MASTER a byly zpracovány příslušné konverzní nástroje. Byly zahájeny práce na XML výstupu z vlastního formátu DOBM SGML; k tomu byl zahájen vývoj příslušných programových nástrojů. Byl optimalizován software pro zápis a strukturaci digitálních dokumentů a pro přístup k nim. Byla zahájena implementace dynamické konverze do DjVu v prostředí digitální knihovny a zpracována právní studie o problémech souvisejících s poskytováním dokumentů po internetu.

Informační potřeby obyvatel žijících v sídlech střední a malé velikosti (venkovská sídla a malá města) a možnosti jejich zajištění prostřednictvím sítě veřejných knihoven

2000
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Vít Richter

Byl proveden sociologický průzkum informačních potřeb obyvatel žijících v menších městech a obcích. Zkoumány byly také možnosti veřejných knihoven tyto informační potřeby uspokojovat. Průzkum byl proveden ve čtyřech okresech (Náchod, Český Krumlov, Tachov a Vsetín). Průzkumu se zúčastnilo 2000 respondentů, zvláštní skupinu respondentů tvořili starostové obcí a místní podnikatelé.

Restaurování iluminovaných rukopisů

2000–2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Jiří Vnouček

Do provozu byla uvedena databáze dokumentující stav iluminovaných rukopisů. Všechna data zaznamenaná v minulých letech do papírových formulářů při průzkumu stavu rukopisů byla převedena do databáze v MS Access, diapozitivy tvořící fotodokumetaci stavu rukopisů byly naskenovány a po úpravě uloženy do téže databáze. Současně probíhaly práce na přípravě modelových vzorků pro simulování poškození barevné vrstvy iluminací. Byly studovány techniky výroby pergamenu a přípravy barev. Podle středověkých postupů se podařilo vyrobit asi 20 kusů kozího a ovčího pergamenu. Důležitou součástí byly i studijní cesty, jejichž cílem bylo seznámení se s ruční výrobou pergamenu a metodami restaurování iluminovaných rukopisů v zahraničí.

Registrace, ochrana a zpřístupnění domácích elektronických zdrojů v síti Internet

2000–2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ludmila Celbová

Byla analyzována řada zahraničních i mezinárodních projektů zabývajících se problematikou získávání, registrace, ochrany a zpřístupňování elektronických online dokumentů. Výzkum ukázal, že se jedná o velmi komplexní problematiku, zahrnující oblast spolupráce a propojení knihoven s vydavateli, oblast práva a oblast informačních technologií.

Zpřístupnění fondů velkých českých knihoven: Národní knihovna ČR

2000–2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Bohdana Stoklasová

Hlavními cíli projektu v roce 2000 byly: vytvoření spolehlivé zálohy naskenovaných katalogů NK, zdokonalení software pro využití naskenovaných katalogů po stránce funkčnosti i designu uživatelského rozhraní, vytvoření možnosti objednávat dokumenty z fondů NK v rámci MVS prostřednictvím internetu na základě naskenovaných katalogů. Pro vytvoření spolehlivé zálohy byla dodána a zprovozněna komplexní technologie pro zálohování velkých objemů dat zpracovávaných v rámci projektu. Pro kvalitnější přístup k naskenovaným záznamům katalogů byly provedeny analytické, vývojové a programátorské práce na nové verzi programu WWW Katif 2.0, která zahrnuje vytvoření tzv. business logiky systému a klientského rozhraní pro přístup k záznamům a jejich vyhledávání a nový zobrazovač pro prezentaci záznamů. Nová verze programu podporuje operační systémy WIN95, 98, NT, 2000 a prohlížeče Internet Explorer a Netscape Navigator. Do provozu byl uveden i modul objednávání dokumentů na základě naskenovaných katalogů, a to nejen pro potřeby MVS (původní záměr), ale i pro běžné čtenáře.

OCLC First Search Service

2000–2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Hanuš Hemola

Projekt je zaměřen na získání volného přístupu ke službě OCLC FirstSearch s plnými texty (OCLC Base Package with Full Text) v NK, Moravské zemské knihovně a státních vědeckých knihovnách tak, aby uživatelé ze sféry výzkumu a vývoje získali rovnoměrný přístup k této službě ve všech regionech České republiky s přímou vazbou na meziknihovní služby. Cílem čtyřletého zpřístupnění služby FirstSearch je nejen získání tohoto významného informačního zdroje, ale pravidelné vyhodnocování jeho účelnosti, efektivity a přínosu pro uživatele z oblasti výzkumu a vývoje prostřednictvím hlavních českých knihoven s cílem vytvořit sdružení, které zabezpečí přístup k této službě i po ukončení projektu.

Zpřístupnění plnotextových databází odborných zahraničních periodik na základě programu Open Society Institute – EIFL

2000–2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Hana Nová

Předmětem řešení projektu je umožnění přístupu do plnotextových databází odborných zahraničních periodik s využitím licenčních podmínek stanovených Open Society Institute v programu Electronic Information For Libraries Direct (EIFL Direct). Jedná se o celoplošnou licenci; NK je koordinátorem projektu pro české knihovny. V závěru roku 2000 bylo v neformálním konsorciu zaregistrováno 199 knihoven. K propagaci projektu byly připraveny prezentační materiály; další informace jsou dostupné na webu NK. Pro vzájemnou komunikaci a rychlé předávání informací mezi zúčastněnými knihovnami byla zpřístupněna elektronická konference EIFL. Proběhlo školení zaregistrovaných knihoven.

Referenční centrum Národní knihovny ČR – brána do světa informací

2000–2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Hanuš Hemola

Realizace projektu si klade za cíl zabezpečit další rozvoj Referenčního centra a pomoci jeho hlavnímu poslání – poskytovat služby blízkým i vzdáleným uživatelům z blízkých i vzdálených fondů. V rámci projektu by měla být dokompletována infrastruktura centra a obohaceny základní informační zdroje. Nedílnou součástí projektu je racionalizace a zrychlení meziknihovních služeb v tzv. dodávání zdrojů (resource sharing) prostřednictvím webu a rozvoj služby dodávání dokumentů v klasické i elektronické formě. Cílem projektu je vytvořit z Referenčního centra bránu, která přímo na místě i prostřednictvím internetu zpřístupní v integrované podobě primární, sekundární i terciální informace zejména pracovníkům vědy a výzkumu.

Programy Ministerstva kultury ČR – Rozvoj informační sítě knihoven (RISK), Knihovna 21. století a Veřejné informační služby knihoven (VISK)
Nahoru

Všechny projekty jsou jednoleté. V průběhu roku 2000 byl schválen program VISK, který nahradil a rozšířil možnosti programů RISK a Knihovna 21. století. VISK se skládá z devíti podprogramů; v roce 2000 došlo k omezenému financování jen některých z nich.

Retrospektivní konverze generálního katalogu univerzálního knihovního fondu Národní knihovny ČR – III

Řešitel: Bohdana Stoklasová

Cílem projektu v roce 2000 byl převod minimálně 60 000 záznamů do formátu UNIMARC. Kombinovaným financováním z programů RISK a VISK získala NK podstatně nižší finanční objem, než jaký v projektu požadovala, zároveň však došlo k poklesu celkové ceny za retrospektivní konverzi jednoho záznamu v souvislosti se spuštěním informačního systému pro retrospektivní konverzi, který umožnil zásadní racionalizaci a zefektivnění celého procesu. Z poskytnuté dotace bylo převedeno 55 000 záznamů, převod dalších 5000 záznamů uhradila NK. Celkem tedy bylo převedeno 60 000 záznamů. Přednostně byly převáděny záznamy často půjčované literatury, docházelo k vyřazování málo využívané literatury z úplné retrospektivní konverze. Záznamy jsou průběžně zpřístupňovány prostřednictvím internetu a budou poskytnuty zdarma do CASLIN – Souborného katalogu ČR. Pokračování projektu je předpokladem dalšího otevírání fondů knihovny a efektivního fungování automatizovaného výpůjčního systému v NK.

Memoriae Mundi Series Bohemica – pokračování projektu v roce 2000: Digitální přístup ke vzácným dokumentům Národní knihovny ČR

Hlavní řešitel: Adolf Knoll

V rámci projektu, který je součástí tradiční české části programu UNESCO Paměť světa, byla zajištěna rutinní digitalizace převážně vybraných rukopisů. Bylo tak zpřístupněno 31 904 stran. Digitalizované rukopisy jsou postupně nahrávány do digitální knihovny a je možno je také objednat na CD-R.

Zabezpečení připojení digitální knihovny do Sítě národního výzkumu TEN-155 v roce 2000

Hlavní řešitel: Adolf Knoll

Dotace byla použita na částečné krytí výloh NK na připojení do Sítě národního výzkumu takto: fyzické připojení Centrálního depozitáře Hostivař prostřednictvím PRAGONET a připojení do sítě národního výzkumu prostřednictvím CESNET; dosažená rychlost připojení 155 Mbit/s.

Vzdělávání pracovníků profesionálních veřejných knihoven v okresech, kde není zajišťována okresní regionální funkce: cyklus seminářů

Hlavní řešitel: Zlata Houšková

Byl realizován cyklus seminářů pro starosty a knihovníky z malých obcí s cílem vysvětlit jim úlohu veřejných knihoven v informační společnosti a informovat je o možnostech získávání státních dotací při využívání ICT v knihovnách a napojování na internet.

Koordinační centrum programu Veřejné informační služby knihoven

Hlavní řešitel: Vít Richter

V říjnu 2000 byla zahájena činnost Koordinačního centra nově otevřeného programu Veřejné informační služby knihoven (VISK). Program podporuje využívání ICT ve veřejných knihovnách a je jedním s prioritních projektů pro naplnění programového dokumentu vlády Státní informační politika – cesta k informační společnosti.

Vzdělávací centrum pro pracovníky knihoven

Hlavní řešitel: Miroslav Ressler

Bylo vybudováno vzdělávací centrum, které bude zajišťovat mimoškolní vzdělávání pracovníků knihoven, zejména s orientací na znalosti a dovednosti pro práci s ICT. Vznik vzdělávacího centra byl podpořen grantem z programu státní informační politiky Veřejné informační služby knihoven.

CASLIN – Souborný katalog ČR: rozvoj a provoz

Hlavní řešitel: Gabriela Krčmařová

Základním cílem projektu bylo doladění aplikací souborného katalogu pro tištěné monografie na základě připomínek a zkušeností uživatelů. Realizace projektu přispěla ke zkvalitnění funkcí souborného katalogu zajišťujících informačně-lokační služby a sdílenou katalogizaci pro veřejné knihovny.

Další vybrané projekty
Nahoru

Katalog perských rukopisů Národní knihovny ČR

1999–2000
Finanční zdroj: Československá obchodní banka (sponzorský dar)
Hlavní řešitel: Adolf Knoll

Díky sponzorskému daru bylo zpracováno všech 150 svazků perských rukopisů z fondu NK. Soupis vyšel na CD-ROM a byl doprovázen více než 350 digitalizovanými ukázkami. Jde o první publikovaný soupis tohoto druhu. CD-ROM byl vložen do barevné publikace shrnující vývoj perské literatury a ukazující její zastoupení v rukopisech NK. Soupis vzbudil značný zájem v zahraničí, a to i díky tomu, že jej UNESCO považuje za součást programu Paměť světa a propaguje jej na svých webovských stránkách. Jedna z iluminací rukopisu Nízámího textů byla použita na novoročenku UNESCO.

MASTER

1999–2001
Finanční zdroj: Evropská komise
Hlavní řešitel: Zdeněk Uhlíř

MASTER (Manuscript Access through Standards for Electronic Records), projekt Evropské komise (další partneři jsou z Velké Británie, Francie, Nizozemska a Dánska), je zaměřen na vytvoření standardu v oblasti zpracování rukopisů a na vybudování prototypu společného katalogu rukopisů. V roce 2000 bylo obou těchto cílů dosaženo, základní záměr projektu byl tedy splněn. Závěrečná část práce na projektu se zaměří na seznámení širší odborné veřejnosti s dosaženými výsledky, jakož i na základní výcvik evropských rukopisných knihovníků ve využívání vytvořeného standardu.

Referenční centrum Národní knihovny ČR

1999–2000
Finanční zdroj: Open Society Fund – Network Library Programme
Hlavní řešitel: Hanuš Hemola

Projekt Referenční centrum Národní knihovny ČR byl schválen v roce 1997 a v podmínkách složitého financování realizován od roku 1998. V červnu 1999 bylo centrum uvedeno do zkušebního provozu, v říjnu 1999 byl OSI – Network Library Programme přijat projekt na technické dovybavení centra výpočetní technikou, které bylo realizováno v průběhu roku 2000. Kompletně vybavené Referenční centrum bylo veřejnosti zpřístupněno 31. července 2000. Na tento projekt navazuje projekt Referenční centrum Národní knihovny ČR – brána do světa informací, který získal finanční podporu na léta 2000 až 2003 z prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (viz výše).

Korespondence Lesji Ukrajinky a rodiny Kosač (zpracování korespondence)

1999–2000
Finanční zdroj: Canadian Institute of Ukrainian Studies
Hlavní řešitel: Mária Ňachajová

Grant přidělený Canadian Institute of Ukrainian Studies (realizace červen 1999 – červen 2000): jde o zpracování korespondence významné ukrajinské spisovatelky z konce 19. a začátku 20. století a korespondence jejích nejbližších příbuzných. Korespondence (okolo 850 dopisů) byla utříděna, zpracována a uložena v ochranných fóliích.

Kolekce ukrajinských výtvarníků – studentů a profesorů Ukrajinského studia výtvarných umění v Praze

1999–2000
Finanční zdroj: Canadian Institute of Ukrainian Studies
Hlavní řešitel: Mária Ňachajová

Grant přidělený Canadian Institute of Ukrainian Studies (realizace červen 1999 – červen 2000): jde o výtvarné práce studentů a profesorů Ukrajinského studia výtvarných umění v Praze, instituce ustavené ukrajinskými emigranty s podporou ČSR. Práce spočívaly v roztřídění výtvarných děl, v jejich odborné identifikaci, v popisu a v odborném uložení. Závěrečnou akcí byla výstava uspořádaná v přízemí NK.

Retrospektivní konverze generálního katalogu Slovanské knihovny

2000
Finanční zdroj: Open Society Institute Budapest
Hlavní řešitel
: Zdeňka Rachůnková

Cílem tohoto projektu byl převod generálního katalogu Slovanské knihovny z obrazové podoby (katalog byl naskenován v roce 1997) do strukturované textové podoby formátu UNIMARC, aby byl umožněn vícehlediskový přístup k dokumentům a plnohodnotné využití katalogu. V rámci grantu bylo metodou RETROKON zpracováno 54 500 záznamů v rozsahu 62 zásuvek, písmena A–Engelm, což představuje cca 1/7 katalogu. Záznamy jsou volně přístupné přes internet, prozatím v samostatné bázi.

Handbuch deutscher historischer Buchbestände in Europa

1990–2000
Finanční zdroj: Volkswagen Stiftung, Hannover
Hlavní řešitel: Bernhard Fabian, Münster
Řešitelé v NK: Vlasta Faltysová, Pavel Pohlei, Vincenc Streit

Cílem mezinárodního projektu s účastí patnácti evropských států bylo získat přehled o jazykově a provenienčně německých historických knihovních fondech v evropských neněmecky mluvících zemích od počátku knihtisku do konce 19. století a tento přehled zpřístupnit formou tištěné příručky. Výsledným produktem heuristické a badatelské práce se stala stejnojmenná edice o deseti knižních svazcích (ve 12 dílech), vydaná v německém nakladatelství Olms-Weidmann. Řešení projektu v ČR probíhalo v letech 1992–2000 ve spolupráci s vybranými institucemi v Čechách a na Moravě. Vedoucími pracovišti byla NK (koordinační pracoviště celého projektu v ČR a garant za popis knihoven v Praze a v Čechách), Národní muzeum (zámecké, palácové a hradní knihovny) a Moravská zemská knihovna (knihovny na Moravě). Zahrnuto bylo na 300 významných knihoven, archivů a dalších sbírkových institucí s údaji o historii fondu a jeho obsahové struktuře a o kvantitativním a jazykovém rozložení fondu po stoletích. V encyklopedické knižní řadě jsou ČR věnovány 3 samostatné svazky (ve 4 dílech).

Praha – Evropské město kultury roku 2000: dva projekty

1999–2000
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitelé: Eva Novotná, Naděžda Popracová, Petr Pospíšil

1. Zpřístupnění Astronomické věže a Barokního knihovního sálu

Z hlediska ochrany kulturního dědictví jde o významný krok k záchraně mimořádných památek dokládajících vývoj vzdělanosti v naší zemi a počátky novověkého rozvoje přírodních věd u nás. Realizovaly se zejména stavební práce a restaurovaly zední kvadranty i prostor Meridiánové síně, která slouží jako camera obscura. Dále byla provedena např. rekonstrukce “zadního” výtahu na dvoudvéřový s úpravou umožňující i přepravu imobilních návštěvníků (vozíčkářů). Byly pořízeny astronomické, geofyzikální a meteorologické přístroje pro expozici v Astronomické věži věnovanou vědeckým pozorováním, která byla v Klementinu prováděna v průběhu posledních 250 let. Byl zakoupen hodinový stroj věžních hodin (z let 1770–1780), který je po rekonstrukci plně funkční a stejně jako zhotovené repliky sextantů (dle originálů uložených v Národním technickém muzeu) a makety rukopisů (vysoce ceněných literárních pokladů) slouží jako jeden z exponátů na prohlídkové trase. Byly vybaveny interiéry výstavy a provedeny restaurátorské práce na mobiliáři Barokní knihovny. Byl rovněž regenerován vstup a okolí Astronomické věže na 1. nádvoří Klementina a osvětlena část nádvoří. Pohyb návštěvníků v celé prohlídkové trase je střežen instalovaným zabezpečovacím zařízením a díky měření a vyhodnocování teploty a relativní vlhkosti budou minimalizovány případné negativní vlivy návštěvníků na klimatické poměry v Barokním sále. Všechny práce byly prováděny se souhlasem a za průběžného dozoru zástupců Státního ústavu památkové péče. Na odborné spolupráci se podíleli pracovníci Astronomického ústavu UK,  Astronomického institutu AV ČR a Národního technického muzea.

Od 15. května zahájila vybraná firma průvodcovské služby v prostorách Astronomické věže a Barokního knihovního sálu, a to v časově omezeném režimu. Prostory tak byly v roce 2000 (za sedm měsíců) zpřístupněny 15 tisícům platících návštěvníků a dalším cca 700 hostům NK. Přitom byla návštěvnická trasa vybudována tak, aby co nejméně zasáhla do vnitřní organizace knihovnických procesů.

Zpřístupněním Astronomické věže a Barokního knihovního sálu byla splněna část záměru NK – otevřít cenné historické prostory veřejnosti a přispět tím ke zvýšení kulturního vědomí občanů i ke zvýšení turistické atraktivity hl. m. Prahy.

2. Realizace výstavy “Ve znamení nové doby”
(Pro otevření výstavy byly navíc získány sponzorské prostředky od Československé obchodní banky)

Přípravy na výstavu probíhaly od roku 1998 a znamenaly velký objem restaurátorských prací u těch uchovávaných exemplářů historických tisků, které byly určeny k měsíčnímu vystavení v Zrcadlové kapli.

Souběžně naši odborníci připravovali libreto výstavy a s ním zcela nově pojaté zhodnocení literárních prací vydávaných v období prvních tiskařů, tj. od 15. do poloviny 17. století.

Z této odborné činnosti vzešla publikace Ve znamení nové doby. První dvě století tištěné knihy v Čechách, vydaná v češtině a angličtině s bohatým obrazovým doprovodem. Dalším produktem je CD-ROM téhož názvu v obou jazykových verzích s poněkud odlišně pojatým textem a s medailony významných autorů a osobností popisovaného období.

Pro propagaci výstavy byl vyroben TV spot a vysílán na okruzích ČT 1 a 2 od května do poloviny listopadu 2000.

Z navýšené dotace Ministerstva kultury ČR se podařilo zakoupit klimatizované vitríny, což značně zvyšuje kvalitu další výstavní činnosti NK.

Výstavu otevřenou po celý listopad 2000 navštívilo 1625 platících návštěvníků a 250 hostů knihovny a kromě toho v Den sponzora, kdy byl volný vstup pro školy, cca 1200 studentů středních škol.

Nahoru