OBSAH
VZ2000

Předchozí stránkaNásledující stránka

Rada Národní knihovny ČR

 
Jana Marcová, předsedkyně ředitelka odboru vnějších vztahů Burzy cenných papírů Praha, a.s.
Mgr. Michal Prokop, místopředseda výkonný ředitel společnosti Praha – Evropské město kultury roku 2000, o.p.s.
PhDr. Jiřina Bínová ředitelka Státní vědecké knihovny Kladno
Doc. Ing. Bojka Hamerníková, CSc. Vysoká škola ekonomická, Fakulta financí a účetnictví, katedra veřejných financí
PhDr. Ivana Kadlecová ředitelka Knihovny Akademie věd ČR
PhDr. Dana Kalinová ředitelka společnosti Svět knihy, s.r.o.
Eva Kantůrková, prom. hist. ředitelka odboru literatury a knihoven Ministerstva kultury ČR
Prof. Andrew Lass kulturní antropolog, Mount Holyoke College, Massachusetts, USA, administrátor grantů Mellon Foundation
Mgr. Marie Paráková ředitelka Ústřední knihovny Univerzity Karlovy
RNDr. Vladimír Pistorius ředitel nakladatelství Mladá fronta, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů
Ing. Bořivoj Pražák Deloitte & Touche, mezinárodní auditorská a poradenská firma
PhDr. Jan Rous historik umění
Ing. Jan Vít Česká národní banka, poradce

Rada Národní knihovny ČR (dále jen Rada) měla v roce 2000 celkem čtyři setkání; z toho dvě byla regulérní (přítomna nadpoloviční většina členů Rady), zbylá dvě měla neformální diskusní charakter.

Rada se kromě otázek a problémů rozpočtu NK, Výroční zprávy NK 1999 a otázek vztahů NK s veřejností věnovala dvěma mimořádně závažným oblastem: rekonstrukci Klementina a projektům a programům knihovny.

Projekty a programy NK

Diskuse Rady NK

Rekonstrukce

 

Nahoru

Radě byl předložen podrobný strukturovaný materiál k této oblasti. V současné době slábne příliv financí ze zahraničí, tuzemské zdroje trvají. Program Veřejné informační služby knihoven zařazený do plánu státní informační politiky by měl v budoucnu financovat vyvolané potřeby lepší formou než dříve. Podstatné je, že tento druh finančních prostředků obnáší cca 30–40 % celkového rozpočtu NK.

Diskuse Rady NK
Nahoru
  • rozvoj a zkvalitňování činností NK si nyní již nelze představit bez grantových peněz. Přesto, že je tento druh financování náročný, NK už se dovede pohybovat v manažersko-organizační sféře lépe než dříve;
  • některé akce zakládají další finanční nároky v budoucnu, je třeba zpracovávat prognózy, aby se minimalizovala ztrátovost a pokrývaly následné potřeby provozu i investic;
  • správci grantových programů by měli dát možnost zahrnout tyto budoucí potřeby již do předkládaných projektů a pokrývat je grantem.
Rekonstrukce Klementina
Nahoru

V květnu 2000 byl Radě NK předložen komplexní materiál k tomuto problému. Rada byla znepokojena skutečností, že v záležitosti rekonstrukce Klementina nedošlo k výraznějšímu posunu, a opětovně se problémem zabývala na podzim roku 2000.

Předsedkyně a místopředseda Rady spolu s ředitelem NK byli Radou pověřeni k jednání s ministrem kultury o potřebnosti podpory tohoto významného projektu rekonstrukce Klementina. Do konce roku 2000 však shodou nepříznivých skutečností k tomuto setkání nedošlo.

Usnesením vlády k výstavbě Národní technické knihovny a vystěhování současné Státní technické knihovny z Klementina spojeným s úkolem předložit vládě do 30. 4. 2001 návrh na využití uvolněných prostor v Klementinu spolu s návrhem jeho rekonstrukce byl však celý problém postaven na vyšší úroveň projednávání.

Nahoru