OBSAH
VZ2000

Předchozí stránkaNásledující stránka

Úvod


Poslední rok dvacátého století zastihl Národní knihovnu v intenzivní práci a proměně. Nelišil se v tom nijak od “běžných” let předcházejících, vždyť jsme určitě každý rok naplnili prací v míře více než vrchovaté a snad každý z nich bychom mohli ozvláštnit významnými milníky. O to lépe, můžeme-li nyní dosažené výsledky a uskutečněné proměny spojit se symbolikou přelomového data.

V tomto smyslu nelze pominout dokončení převodu záznamů české národní bibliografie za celé 20. století do digitální podoby: dnes tak máme informaci o naší tištěné produkci uplynulého století “na dlani”, tj. na CD-ROM, a brzy i na internetu. Význam zásadního předělu jak pro práci knihovny, tak pro větší komfort uživatelů má úspěšné zavedení zcela nové, podstatně odlišné verze integrovaného knihovnického systému Aleph. Knihovna přitom prošla velkou proměnou organizace a uspořádání souvisejících pracovních procesů a mnoho kolegů změnilo jak místo, tak často i způsob své dosavadní práce. Velkorysá finanční podpora z programu Informační zdroje pro výzkum a vývoj Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR umožnila Národní knihovně zorganizovat, anebo se připojit ke konsorciím pro využívání zahraničních elektronických informačních zdrojů, jejichž nabídka je tak dnes u nás naprosto nevídaná. Akce Praha – Evropské město kultury roku 2000 byla obohacena i o projekty Národní knihovny: obnovili jsme a zpřístupnili veřejnosti Barokní knihovnu a Astronomickou věž Klementina a uspořádali vysoko oceňovanou výstavu ke světovému výročí knihtisku. Byla dokončena a s velkým ohlasem představena Příručka německých historických knihovních fondů v České republice. To jsou jen některé příklady z řady jistě neméně významných počinů a výsledků, o nichž budete číst v této zprávě.

V posledním roce století jsme pak zahájili přípravu podkladů o rekonstrukci Klementina, které mají sloužit pro zásadní rozhodnutí vlády předznamenávající rozvoj Národní knihovny ve století následujícím.

Vykračujeme do nového století se sebedůvěrou, ale i s otázkou, neboť mnohého potřebného jsme sice dosáhli a podstatné snad ovládáme, budoucnost však jistě skrývá mnohé neznámé a nečekané výzvy. Přesto věříme, že tak jako dosud i nadále budeme všem těmto výzvám umět čelit, že na ně budeme umět hodnotně odpovědět.

Děkuji všem svým kolegům za dobře vykonanou práci a všem příznivcům Národní knihovny za podporu.

Vojtěch Balík

Nahoru