1N04167 - OCLC FirstSearch Service

1N04167 Hlavní stránka Národní knihovny ČR

Zprávy za rok 2004

Průběžná zpráva o realizaci projektu za rok 2004

   V souladu s cílem stanoveným v projektu na rok 2004 se přes určité problémy finančního rázu podařilo zpřístupnit v sedmnácti nejvýznamnějších českých knihovnách službu OCLC FirstSearch standardně od 1. 9. 2004. Jednání s OCLC umožnila zpřístupnit FirstSearch v původních knihovnách konsorcia (projekt LI 200022) až do konce června, takže nabídka této služby v českých knihovnách byla přerušena pouze přes prázdninové měsíce.

  • Smlouva o řešení projektu byla podepsána 16. 7. (NK ČR), resp. 19. 7. (MŠMT) 2004
     

  • Finanční prostředky byly převedeny na konto NK ČR 20. 8. 2004
     

  • Kontrakt s OCLC byl uzavřen od 1. 9. 2004, byly vytvořeny základní uživatelské skupiny knihoven se speciálním přístupem k jednotlivým bázím, které jsou v nabídce OCLC FirstSearch (viz příloha č. 1). Od 1. 9. 2004 byla služba zpřístupněna ve všech knihovnách konsorcia.
     

  • Nová stránka projektu http://wwwold.nkp.cz/pages/sluz_1n04167.htm
     

  • Nová stránka OCLCFirstSearch v NK CR http://wwwold.nkp.cz/pages/sluz_oclcfs.htm
     

  • Zákon č. 235/2004 Sb. o DPH změnil pro NK ČR situaci, knihovna se musela stát od 1. 8. 2004 plátcem DPH, navíc podle výkladu MF ČR z 15. 10. t.r. musí knihovna platit 19 % DPH z nakoupených služeb v zahraničí (v našem případě přístupy do bází OCLC) a navíc nemá nárok na odpočet daně. NK ČR požádala o zvážení nastalé situace zadavatele MŠMT, aby ji posílil rozpočet projektu o rozdílovou částku (dopis 20.10.2004), MŠMT tuto žádost zamítlo (dopis 15. 11. 2004) - NK ČR tedy zaplatila za fakturované služby cca 3082 tis. Kč+ DPH 586 tis. Kč. Vyčleněné prostředky z projektu byly 2991 tis. Kč, tzn. že NK ČR musela navíc zaplatit 676 tis. Kč ze svého rozpočtu!!! (viz příloha č. 2)
     

  • Tímto faktem se stala situace pro NK ČR neúnosnou. NK ČR jednala při přípravě projektu v dobré víře, že zákon o DPH (v té době ještě nevydaný) bude respektovat trend v EU a nebude na tento druh služby uplatňován zákon o DPH, resp. bude tato služba od DPH osvobozena. V případě, že nastane současná situace, jsme předpokládali, že MŠMT posílí rozpočet projektu o potřebnou částku. Ani jeden z předpokladů se nenaplnil.
     

  • NK ČR navrhla členům konsorcia následující varianty řešení a požádala vedení jednotlivých knihoven o vyjádření, k jakému řešení by se přikláněla:
     

    1. navýšení rozpočtu projektu tak, aby byla pokryla DPH v plné výši – tuto variantu podporuje většina knihoven – 11,
       

    2. změna "prohlášení" se závazkem uhradit rozdílovou částku v rozpočtu projektu podle podílu na přístupech ke službě – tuto variantu podpořilo jako druhou nejlepší 8 knihoven,
       

    3. změna rozsahu nabídky služby tak, aby původně plánovaná částka na projekt po-kryla jak vlastní platbu za službu, tak i DPH – 6 knihoven připustilo, že tato varianta je rovněž akceptovatelná (blíže viz příloha č. 3)

 

  Řešitel projektu na základě „sebraných“ názorů jednotlivých knihoven bude v roce 2005 jednat se zadavatelem o možnostech navýšení rozpočtu projektu o částku, která by pokryla náklad na 19% DPH. V případě, že tato jednání nebudou úspěšná, budou oficiálně členské knihovny vyzvány k projednání návrhů, jak řešit nastalou situaci. V případě, že většina knihoven bude akceptovat variantu 2 – finanční spoluúčast na krytí DPH, bude připravena změna prohlášení, resp. jeho doplněk, kterým jednotlivé knihovny přistoupily k projektu. V případě, že bude pro členské knihovny výhodnější varianta 3, bude muset řešitel vstoupit v jednání s OCLC o změně nabídky bází. Podle současných statistik využívání zejména Wilson Select Plus se jeví tato varianta velmi racionální.

  V průběhu roku byly s účastnickými knihovnami řešeny problémy prostřednictvím e-mailu a osobními konzultacemi při služebních cestách po jednotlivých knihovnách. Řešitel pravidelně vyhodnocoval statistiku využívání OCLC FirstSearch (viz příloha č. 4). Řešitel projektu je v pravidelném kontaktu s OCLC i se zástupcem pro OCLC v ČR. Statistiky využívání OCLC FirstSearch jsou k dispozici on-line všem participujícím knihovnám a zjednodušenou cestu k nim i návod k práci s nimi jsou na speciální stránce OCLC FirstSearch na webu NK ČR. Vzhledem k tomu, že většina knihoven využívala OCLC FirstSearch již dříve a navíc knihovny – noví členové – byly připravovány na vznik nového konsorcia již delší dobu, nebylo bezpodmínečně nutné bezprostředně zorganizovat školení pro styčné pracovníky z jednotlivých knihoven. Inovační školení a seminář jsou plánovány na 1. čtvrtletí roku 2005. Základní pomůckou tak pro účastnické knihovny je novelizovaná domácí stránka projektu, rovněž na vyžádání byly poskytovány průběžně konzultace zejména novým členským knihovnám.

 

Seznam příloh:

  1. Access to FirstSearch for the Czech Library Consortium (4 strany)
  2. Korespondence ve věci platby DPH (7 stran)
  3. Zpráva o zpřístupňování a využívání databází OCLC FirstSearch – dotazníky (19 stran)
  4. Statistika využívání OCLC FirstSearch (2 strany)

 

 

Kalkulace uznaných nákladů projektu za rok 2004, včetně podrobného zdůvodnění jednotlivých položek. 1

  NK ČR i ostatní knihovny konsorcia technicky i personálně zabezpečovaly přístup ke službě FirstSearch v rámci svých statutárních povinností a provozní náklady vlastního zpřístupnění kryly ze svého rozpočtu. Vlastní realizace projektu v roce 2004 předpokládala vynaložení neinvestičních prostředků od zadavatele projektu (3013 tis. Kč) a neinvestiční pro-středky od nositele (473 tis. Kč), ty však byly díky úhradě 19 procentní DPH z ceny předplatného služby OCLC FirstSearch zvýšeny o 676 tis. Kč.

  Celkové náklady projektu tak v roce 2004 byly 4162 tis. Kč, z toho od zadavatele 3013 tis. Kč a od nositele 1149 tis. Kč.

Neinvestiční prostředky od zadavatele:

  • Předplatné služby FirstSearch: fakturováno 118.474 USD, uhrazeno 3.666.854,40 Kč (v tom 19% DPH 585.464,15 Kč)2 z toho 2.991 tisíc Kč z prostředků zadavatele.

  • Mzdové náklady za odborné vedení, koordinaci prací, administrativu spojenou s realizací projektu a přípravou speciální domácí stránky OCLC FirstSearch včetně odvodů bylo vyplaceno 22 tisíc Kč, z toho 15 tisíc formou osobních příplatků a 7 tisíc v odvodech.

Neinvestiční prostředky od příjemce:

ROK 2004

Částka v tis Kč

  • tisk propagačních a studijních materiálů 
10
  • cestovné 
10
  • upgrade PC
50
  • poplatky za internet
90
  • poměrná část z rozpočtu na realizaci mezinárodních meziknihovních služeb
120
  • doplatek předplatného OCLC FirstSearch, zejména 19% DPH
676
  • mzdové náklady včetně odvodů
193
Celkem 1149

 

  Vklad nositele musel být navýšen o částku 676 tis. Kč, která kryla zejména náklady na úhradu 19 % DPH. Dále z finančních prostředků nositele projektu byly hrazeny mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění (mzdové odvody) pracovníků, kteří se bezprostředně podílejí na práci s databázemi ve službách. Byly hrazeny prostředky za pronájem telekomunikací pro přenos dat (on-line přístup k databázím prostřednictvím internetu), upgrade pracovních stanic, na kterých se realizují mezinárodní meziknihovní služby. Byly vyúčtovány prostředky na cestovné a v rámci režijních a materiálových nákladů byly hrazeny náklady na přípravu školení a prezentaci služby.

 

 

 

Mgr. Vlastimil Ježek
......................................................................
 jméno a příjmení statutárního zástupce uchazeče
  ........................................................
                                    podpis
                                     

                                    razítko

 

 PhDr. Hanuš Hemola
......................................................................
jméno a příjmení řešitele
 ........................................................ 
                                    podpis
 

 


  1. Částky jsou uváděny tak, jak jsou vedeny v účetnictví NK ČR.

    zpět

     
  2. Podle zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví, § 24, odst. 7 je pro přepočet zahraniční měny na českou měnu pou-žíván pevný kurz. Pevný kurz se stanoví na předem určenou dobu, která nesmí přesáhnout účetní období. V souladu s tímto ustanovením NK ČR za pevný kurz stanovila ve svém vnitřním předpisu pro období od 1. 3. 2004 do 31. 12. 2004 kurz devizového trhu vyhlášený ČNB ke dni 1. 3. 2004. 1USD = 26,009 Kč.

    zpět

 


 
11.2.2005 Hanuš Hemola | Projekt 1N04167 | Nahoru |