1N04167 - OCLC FirstSearch Service

1N04167 Hlavní stránka Národní knihovny ČR

Zprávy za rok 2005

Průběžná zpráva o realizaci projektu za rok 2005

  

     V souladu s cíli stanovenými v projektu na rok 2005 byla zpřístupňována v sedmnácti nejvýznamnějších českých knihovnách služba OCLC FirstSearch (dále FS) ve standardním režimu.

     Dne 3. března 2005 byl uspořádán ve spolupráci s OCLC PICA ve Vzdělávacím centru NK ČR seminář zaměřený na nové produkty a služby OCLC PICA. Cílem semináře bylo seznámit zástupce knihoven, které jsou účastníky konsorciální licence, a také další zájemce z dalších českých informačních institucí s možnostmi služby FirstSearch, s přidanými službami v OCLC, inovovanými funkcemi administrativního, statistického a ILL modulu, s novinkami v oblasti E-Books (NetLibrary) a referenčním službami (QuestionPoint, 24/7). Více o semináři na domácí stránce projektu: http://wwwold.nkp.cz/pages/sluz_oclcfs_seminar_ppt.htm

     V průběhu roku 2005 bylo nutné vyřešit problém s propadem rozpočtu projektu (návrh rozpočtu nepočítal s 19% DPH a v roce 2004 tento rozdíl uhradila Národní knihovna ČR ze svých prostředků). Konsorcium se shodlo na řešení, která předjímala již zpráva za rok 2004. V rámci strukturovaného přístupu k jednotlivým bázím jsme vytvořili skupiny knihoven, jejichž složení i nabídka bázi vycházely z míry využití jednotlivých zdrojů. Již v závěru řešení projektu LI 200022 se objevily některé negativní trendy – snižující se zájem o využívání plnotextových bází v rámci Wilson Select Plus (dále WSP). Inovovaná nabídka připravená pro nový projekt již nepočítala s knihovnami, které WSP využívaly málo, a proto byly nahrazeny některými z nových členů konsorcia – osvědčila se pouze Knihovna AV ČR. Sestupný trend využívání WSP se však nepodařilo zastavit a míra jeho využití klesla na cca 60% průměru předchozích let. Proto byla projednána s dodavatelem služby změněná nabídka, která snížila počet uživatelů WSP: od září 2005 je báze k dispozici pouze v šesti knihovnách, které ji nejvíce využívají (viz přílohy). Vzniklá úspora umožnila uhradit nejen další roční předplatné včetně DPH, ale v souladu se zaměřením byly využity ušetřené finanční prostředky na nákup IFLA Vouchers.

     Již v předchozím projektu LI 200022 byly z úspor podpořeny mezinárodní meziknihovní služby, pro něž je FS jedním z nejvýznamnějších zdrojů, zakoupením tzv. IFLA Vouchers. IFLA Vouchers standardizují a zjednodušují platby mezi knihovnami při poskytování mezinárodních meziknihovních výpůjčních a reprografických služeb. Systém IFLA Vouchers je zejména využíván mezi knihovnami, které přispívají do OCLC WorldCat, který je nejvyužívanějším zdrojem z nabídky FS a stal se významnou pomůckou pro knihovny při poskytování mezinárodních meziknihovních služeb, což byl jeden z hlavních cílů projektu. Bylo zakoupeno 1395 ks Full IFLA Vouchers po 8 euro za kus a 1580 ks Half IFLA Vouchers po 4 euro za kus, které byly rozděleny mezi knihovny, které jsou povinné z knihovního zákona poskytovat mezinárodní meziknihovní služby. Počty voucherů byly mezi knihovny rozděleny podle jejich podílu na využívání FS a objemu poskytovaných mezinárodních meziknihovních služeb v uplynulých letech.

Knihovna NK ČR MZK SVK OL STK KnAV NLK Celkem
Full Voucher 445 300 200 200 100 150 1395
Half Voucher 380 400 400 200 100 100 1580

     V průběhu roku byly s účastnickými knihovnami řešeny problémy prostřednictvím e-mailu i osobními konzultacemi při služebních cestách po jednotlivých knihovnách. Řešitel pravidelně vyhodnocoval statistiku využívání FS (viz příloha č. 3). Řešitel projektu je v pravidelném kontaktu s OCLC i se zástupcem pro OCLC v ČR. Statistiky využívání FS jsou k dispozici on-line všem participujícím knihovnám a zjednodušenou cestu k nim i návod k práci s nimi jsou na domácí stránce FS na webu NK ČR.

 

Seznam příloh:

  1. Access to FirstSearch for the Czech Library Consortium (4 strany)
  2. Zpráva o zpřístupňování a využívání databází OCLC FirstSearch – dotazníky (18 stran)
  3. Statistika využívání OCLC FirstSearch (1 strana)

 

 

Kalkulace uznaných nákladů projektu za rok 2005, včetně podrobného zdůvodnění jednotlivých položek. 1

     NK ČR i ostatní knihovny konsorcia technicky i personálně zabezpečovaly přístup k FS v rámci svých statutárních povinností a provozní náklady vlastního zpřístupnění kryly ze svého rozpočtu. Vlastní realizace projektu v roce 2005 předpokládala vynaložení neinvestičních prostředků od zadavatele projektu (3034 tis. Kč). Neinvestiční prostředky od nositele byly oproti původnímu předpokladu (932 tis. Kč) i s ohledem na navýšení v roce 2004 sníženy na 675 tis. Kč.

     Celkové náklady projektu tak v roce 2005 byly 3 709 tis. Kč, z toho od zadavatele 3034 tis. Kč a od nositele 675 tis. Kč.

Neinvestiční prostředky od zadavatele:

  • Předplatné FS: fakturováno 88.190 USD, uhrazeno 2.359.608,11 Kč2 vč. 19% DPH
  • IFLA Vouchers: fakturováno 17.492 EURO, uhrazeno 632.062,05 Kč vč. 19 % DPH (z toho 670,16 Kč hrazeno z rozpočtu NK ČR – viz dále mezinárodní meziknihovní služby)
  • Mzdové náklady za odborné vedení, koordinaci prací, administrativu spojenou s realizací projektu a přípravou speciální domácí stránky FS včetně odvodů bylo vyplaceno 43 tisíc Kč, z toho 31 tisíc formou osobních příplatků a 12 tisíc v odvodech.

Neinvestiční prostředky od příjemce:

ROK 2005

Částka v tis Kč

  • tisk propagačních a studijních materiálů 
10
  • upgrade PC
50
  • poplatky za internet
90
  • poměrná část z rozpočtu na realizaci mezinárodních meziknihovních služeb
120
  • mzdové náklady včetně odvodů
405
Celkem 675

     Z finančních prostředků nositele projektu byly hrazeny mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění (mzdové odvody) pracovníků, kteří se bezprostředně podílejí na práci s databázemi ve službách. Byly hrazeny prostředky za pronájem telekomunikací pro přenos dat (on-line přístup k databázím prostřednictvím internetu), upgrade pracovních stanic, na kterých se realizují mezinárodní meziknihovní služby. V rámci režijních a materiálových nákladů byly hrazeny náklady na přípravu školení a prezentaci služby.

 

Mgr. Vlastimil Ježek
......................................................................
 jméno a příjmení statutárního zástupce uchazeče
  ........................................................
                                    podpis
                                     

                                    razítko

 

 PhDr. Hanuš Hemola
......................................................................
jméno a příjmení řešitele
 ........................................................ 
                                    podpis
 

 


  1. Částky jsou uváděny tak, jak jsou vedeny v účetnictví NK ČR.

zpět

 

  1. Podle zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví, § 24, odst. 7 je pro přepočet zahraniční měny na českou měnu používán pevný kurz. Pevný kurz se stanoví na předem určenou dobu, která nesmí přesáhnout účetní období. V souladu s tímto ustanovením byl vnitřním předpisem pevný kurz pro rok 2005 stanoven 1USD = 22,484 Kč a 1 EURO = 30,365 Kč.

 


 
6.2.2006 Hanuš Hemola | Projekt 1N04167 | OCLC FS | Nahoru |