1N04167 - OCLC FirstSearch Service

1N04167 Hlavní stránka Národní knihovny ČR

Zprávy za rok 2006

Průběžná zpráva o realizaci projektu za rok 2006

    V souladu s cíli stanovenými v projektu na rok 2006 byla zpřístupňována v sedmnácti nejvýznamnějších českých knihovnách služba OCLC FirstSearch (dále FS) ve standardním režimu. Řešení projektu je stabilizované, nabídka bází i jejich využití se drží na stále vysoké úrovni, i když je patrný trend využívat nabízenou službu pouze profesionálně – zejména pro lokalizaci požadavků na meziknihovní služby. Úprava nabídky bází se osvědčila a až na výjimku – Národní lékařská knihovna – jsou knihovny s nabídkou služby spokojeny. Národní lékařská knihovna přestala standardně službu využívat s odkazem na jiné zdroje, které považuje za relevantnější. Úprava skladby bází částečně změnila finanční politiku dodavatele, celá sestava nabízených bází bude poskytována za dohodnutou pevnou cenu po celé období řešení projektu. Výjimkou je plnotextová báze Wilson Select Plus, kterou OCLC pouze v rámci služby FS zprostředkovává, tam si vymínil vlastní producent báze meziroční nárůst mezi 5 až 7%.

   Tak jako v předchozím projektu LI 200022 a v minulém roce, tak i v roce 2006 byly z úspor podpořeny mezinárodní meziknihovní služby, pro něž je FS jedním z nejvýznamnějších zdrojů, zakoupením tzv. IFLA Vouchers. IFLA Vouchers standardizují a zjednodušují platby mezi knihovnami při poskytování mezinárodních meziknihovních výpůjčních a reprografických služeb. Systém IFLA Vouchers je zejména využíván mezi knihovnami, které přispívají do OCLC WorldCat, který je nejvyužívanějším zdrojem z nabídky FS a stal se významnou pomůckou pro knihovny při poskytování mezinárodních meziknihovních služeb, což byl jeden z hlavních cílů projektu. Bylo zakoupeno 1620 ks Full IFLA Vouchers po 8 euro za kus a 800 ks Half IFLA Vouchers po 4 euro za kus. Z toho z prostředků projektu bylo uhrazeno 1067 ks Full a 600 ks Half včetně 19% DPH, které byly rozděleny mezi knihovny povinné z knihovního zákona poskytovat mezinárodní meziknihovní služby. Další vouchery byly pořízeny pro potřeby řešitelského pracoviště a byly hrazeny z jeho prostředků jako vklad do projektu. Počty voucherů byly mezi knihovny rozděleny podle jejich podílu na využívání FS a objemu poskytovaných mezinárodních meziknihovních služeb v uplynulých letech.
 

Knihovna NK ČR MZK SVK OL STK KnAV NLK Celkem
Full Voucher 374 145 110 243 70 125 1067
Half Voucher 135 100 75 165 40 85 600
  • Průběžně jsou aktualizovány domácí stránky projektu, zejména její sekce se statistikami:
     

    V průběhu roku byly s účastnickými knihovnami řešeny problémy prostřednictvím e-mailu i osobními konzultacemi při služebních cestách po jednotlivých knihovnách. Řešitel pravidelně vyhodnocoval statistiku využívání FS (viz příloha č. 3). Řešitel projektu je v pravidelném kontaktu s OCLC i se zástupcem pro OCLC v ČR. Statistiky využívání FS jsou k dispozici on-line všem participujícím knihovnám a zjednodušenou cestu k nim i návod k práci s nimi jsou na domácí stránce FS na webu NK ČR.

     

    Seznam příloh:

    1. Access to FirstSearch for the Czech Library Consortium (4 strany)
    2. Zpráva o zpřístupňování a využívání databází OCLC FirstSearch – dotazníky (18 stran)
    3. Statistika využívání OCLC FirstSearch (1 strana)

     

     

    Kalkulace uznaných nákladů projektu za rok 2006, včetně podrobného zdůvodnění jednotlivých položek.1


       NK ČR i ostatní knihovny konsorcia technicky i personálně zabezpečovaly přístup k FS v rámci svých statutárních povinností a provozní náklady vlastního zpřístupnění kryly ze svého rozpočtu. Vlastní realizace projektu v roce 2006 předpokládala vynaložení neinvestičních prostředků od zadavatele projektu (3034 tis. Kč). Neinvestiční prostředky od nositele byly 788 tis. Kč.

       Celkové náklady projektu tak v roce 2006 byly 3 822 tis. Kč, z toho od zadavatele 3034 tis. Kč a od nositele 788 tis. Kč.

       Neinvestiční prostředky od zadavatele:

    • Předplatné FS: fakturováno 89.390 USD, uhrazeno 2.612.441,52 Kč vč. 19% DPH, cena za předplatné byla navýšena v jednom segmentu nabídky (viz výše) o necelých 5% loňské ceny, tj. o 1.200 USD.
    • IFLA Vouchers: fakturováno 16.172 EURO, uhrazeno 558961,73 Kč vč. 19 % DPH (z toho 180403,25 Kč hrazeno z rozpočtu NK ČR – viz dále mezinárodní meziknihovní služby)
    • Mzdové náklady za odborné vedení, koordinaci prací, administrativu spojenou s realizací projektu a přípravou speciální domácí stránky FS včetně odvodů bylo vyplaceno 43 tisíc Kč, z toho 31 tisíc formou osobních příplatků a 12 tisíc v odvodech.

    Neinvestiční prostředky od příjemce:

    ROK 2006

    Částka v tis Kč

    • tisk propagačních a studijních materiálů 
    5
    • cestovné
    10
    • upgrade PC
    50
    • poplatky za internet
    90
    • poměrná část z rozpočtu na realizaci mezinárodních meziknihovních služeb
    180
    • mzdové náklady včetně odvodů
    453
    Celkem 788

 

   Z finančních prostředků nositele projektu byly hrazeny mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění (mzdové odvody) pracovníků, kteří se bezprostředně podílejí na práci s databázemi ve službách. Byly hrazeny prostředky za pronájem telekomunikací pro přenos dat (on-line přístup k databázím prostřednictvím internetu), upgrade pracovních stanic, na kterých se realizují mezinárodní meziknihovní služby. IFLA Vouchers byly objednány společně i pro potřeby nositele jako vklad do projektu, pro úsporu za administrativní poplatky. V rámci režijních a materiálových nákladů byly hrazeny náklady na přípravu školení a prezentaci služby.

 

Mgr. Vlastimil Ježek, generální ředitel
......................................................................
 jméno a příjmení statutárního zástupce uchazeče
  ........................................................
                                    podpis
                                     

                                    razítko

 

 PhDr. Hanuš Hemola
......................................................................
jméno a příjmení řešitele
 ........................................................ 
                                    podpis
 

 


  1. Částky jsou uváděny tak, jak jsou vedeny v účetnictví NK ČR.

zpět

 

  1. Podle zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví, § 24, odst. 7 je pro přepočet zahraniční měny na českou měnu používán pevný kurz. Pevný kurz se stanoví na předem určenou dobu, která nesmí přesáhnout účetní období. V souladu s tímto ustanovením byl vnitřním předpisem pevný kurz pro rok 2006 stanoven 1USD = 24,559 Kč a 1 EURO = 29,045 Kč.

 


 
8.2.2007 Hanuš Hemola | Projekt 1N04167 | OCLC FS | Nahoru |