1N04167 - OCLC FirstSearch Service

1N04167 Hlavní stránka Národní knihovny ČR

Zprávy za rok 2007

Průběžná zpráva o realizaci projektu za rok 2007

 

   V souladu s cíli stanovenými v projektu na rok 2007 byla zpřístupňována v sedmnácti nejvýznamnějších českých knihovnách služba OCLC FirstSearch (dále FS) ve standardním režimu. Řešení projektu je stabilizované, nabídka bází i jejich využití se drží na stále vysoké úrovni, i když je patrný trend využívat nabízenou službu pouze profesionálně – zejména pro lokalizaci požadavků na meziknihovní služby. Využití služby bylo v roce 2007 vyšší než v předchozím období. Využívání je ovlivněno i snahou o vyšší komfort při zpřístupnění – knihovny službu nabízejí uživatelům v rámci tzv. vzdáleného přístupu, např. Národní knihovna ČR http://wwwold.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm. Úprava nabídky bází se osvědčila a až na výjimku – Národní lékařská knihovna – jsou knihovny s nabídkou služby spokojeny. S Národní lékařskou knihovnou byla situace projednána a vedení knihovny přislíbilo, že bude věnovat využívání i propagaci služby vyšší pozornost. Dodavatel poskytuje celou sestavu nabízených bází za dohodnutou pevnou cenu po celé období řešení projektu. Výjimkou je plnotextová báze Wilson Select Plus, kterou OCLC pouze v rámci služby FS zprostředkovává, tam si vymínil vlastní producent báze meziroční nárůst mezi 5 až 7%, tento finanční nárůst je dostatečně pokryt rozpočtem projektu, mj. proto, že kurz koruny vůči dolaru je velmi příznivý.

   Díky výhodnému kurzu koruny vůči dolaru vznikla rezerva v rozpočtu projektu. Úspora byla tak jako v předchozích letech využita k podpoře mezinárodních meziknihovních služeb, pro něž je FS jedním z nejvýznamnějších zdrojů, zakoupením tzv. IFLA Vouchers. IFLA Vouchers standardizují a zjednodušují platby mezi knihovnami při poskytování mezinárodních meziknihovních výpůjčních a reprografických služeb. Systém IFLA Vouchers je zejména využíván mezi knihovnami, které přispívají do OCLC WorldCat, který je nejvyužívanějším zdrojem z nabídky FS a stal se významnou pomůckou pro knihovny při poskytování mezinárodních meziknihovních služeb, což byl jeden z hlavních cílů projektu. Bylo zakoupeno 3550 ks Full IFLA Vouchers po 8 euro za kus a 500 ks Half IFLA Vouchers po 4 euro za kus. Z toho z prostředků projektu bylo uhrazeno 3055 ks Full a 500 ks Half bez DPH, které byly rozděleny mezi knihovny povinné z knihovního zákona poskytovat mezinárodní meziknihovní služby. Dalších 495 ks Full IFLA Vouchers bylo pořízeno pro potřeby řešitelského pracoviště a byly hrazeny z jeho prostředků, včetně 19 % DPH za celou objednávku jako vklad do projektu. Počty voucherů byly mezi knihovny rozděleny podle jejich podílu na využívání FS a objemu poskytovaných mezinárodních meziknihovních služeb v uplynulých letech.

 

Rozdělení IFLA Vouchers hrazených z prostředků projektu

Knihovna NK ČR MZK SVK OL STK KnAV NLK Celkem
Full Voucher 800 430 425 800 200 400 3055
Half Voucher 0 100 100 150 50 100 500

 

V průběhu roku byly s účastnickými knihovnami řešeny problémy prostřednictvím e-mailu i osobními konzultacemi při služebních cestách po jednotlivých knihovnách. Řešitel pravidelně vyhodnocoval statistiku využívání FS (viz příloha č. 3). Řešitel projektu je v pravidelném kontaktu s OCLC i se zástupcem pro OCLC v ČR. Statistiky využívání FS jsou k dispozici on-line všem participujícím knihovnám a zjednodušenou cestu k nim i návod k práci s nimi jsou na domácí stránce FS na webu NK ČR.

 

Seznam příloh:

  1. Access to FirstSearch for the Czech Library Consortium (4 strany)
  2. Zpráva o zpřístupňování a využívání databází OCLC FirstSearch – dotazníky (18 stran)
  3. Statistika využívání OCLC FirstSearch (1 strana)

 

 

Kalkulace uznaných nákladů projektu za rok 2007, včetně podrobného zdůvodnění jednotlivých položek.1


   NK ČR i ostatní knihovny konsorcia technicky i personálně zabezpečovaly přístup k FS v rámci svých statutárních povinností a provozní náklady vlastního zpřístupnění kryly ze svého rozpočtu. Vlastní realizace projektu v roce 2007 předpokládala vynaložení neinvestičních prostředků od zadavatele projektu (3035 tis. Kč). Neinvestiční prostředky od nositele byly 918 tis. Kč.

   Celkové náklady projektu tak v roce 2007 byly 3 955 (3 953) tis. Kč, z toho od zadavatele 3037 (3 035) tis. Kč a od nositele 918 tis. Kč.2

Neinvestiční prostředky od zadavatele:

  • Předplatné FS: fakturováno 91.210 USD, uhrazeno 2.247.752,79 Kč3  vč. 19% DPH.

  • IFLA Vouchers: fakturováno 30.412 EURO, uhrazeno 1.018.032,58 Kč vč. 19 % DPH – rozdělení IFLA Vouchers blíže v části F3 A:

    • z toho 274.785,37 Kč hrazeno z prostředků nositele, a to:

      • za 495 ks Full IFLA Vouchers pro potřeby řešitelského pracoviště tj. 132.559,81 Kč vč. DPH,

      • za DPH ve výši 142.225,55 Kč za dodávku IFLA Vouchers hrazených z prostředků zadavatele projektu.

  • Mzdové náklady za odborné vedení, koordinaci prací, administrativu spojenou s realizací projektu a přípravou speciální domácí stránky FS včetně odvodů bylo vyplaceno 44.002 Kč, z toho 32.117 Kč formou mimořádných odměn, 11.242 Kč povinných zákonných odvodů (bez FKSP) a 643 Kč v odvodech do FKSP. NK dorovnala rozpočet mzdových nákladů 2 Kč.4

 

Neinvestiční prostředky od příjemce:5

ROK 2007

Částka v tis Kč

  • tisk propagačních a studijních materiálů 
5
  • cestovné
10
  • upgrade PC
50
  • poplatky za internet
90
  • poměrná část z rozpočtu na realizaci mezinárodních meziknihovních služeb
275
  • mzdové náklady včetně odvodů
488
Celkem 918

 

   Z finančních prostředků nositele projektu byly hrazeny mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění (mzdové odvody) pracovníků, kteří se bezprostředně podílejí na práci s databázemi ve službách. Byly hrazeny prostředky za pronájem telekomunikací pro přenos dat (on-line přístup k databázím prostřednictvím internetu), upgrade pracovních stanic, na kterých se realizují mezinárodní meziknihovní služby. IFLA Vouchers byly objednány společně i pro potřeby nositele jako vklad do projektu, pro úsporu za administrativní poplatky. Z rozpočtu NK byla navíc uhrazena DPH ve výši 19 % za celou dodávku IFLA Vouchers. V rámci režijních a materiálových nákladů byly hrazeny náklady na přípravu školení a prezentaci služby.

 

Mgr. Vlastimil Ježek, generální ředitel
......................................................................
 jméno a příjmení statutárního zástupce uchazeče
  ........................................................
                                    podpis
                                     

                                    razítko

 

 PhDr. Hanuš Hemola
......................................................................
jméno a příjmení řešitele
 ........................................................ 
                                    podpis
 

 


  1. Částky jsou uváděny tak, jak jsou vedeny v účetnictví NK ČR, tabulková příloha 1N04 formulář pro r 07.xls díky přednastavenému zaokrouhlování částek na tisíce směrem nahoru na listu F_C ve mzdových nákladech a následně na listu F_AB navyšuje skutečnost o 2 tisíce Kč!!!!

zpět

  1. V závorkách uvedeny skutečné částky viz poznámka č. 1

zpět

  1. Podle zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví, § 24, odst. 7 je pro přepočet zahraniční měny na českou měnu pou-žíván pevný kurz. Pevný kurz se stanoví na předem určenou dobu, která nesmí přesáhnout účetní období. V souladu s tímto ustanovením byl vnitřním předpisem pevný kurz pro předmětné fakturační období v roce 2007 stanoven na 1USD = 20,709 Kč a 1 EURO = 28,130 Kč.

zpět

  1. Viz poznámka č. 1

zpět

  1. Tato shrnující tabulka rekapituluje údaje tak, jak jsou uvedeny v příloze 1N04 formulář pro r 07.xls

zpět

 


 
16.2.2008 Hanuš Hemola | Projekt 1N04167 | OCLC FS | Nahoru |