OBSAH

Předchozí stránkaNásledující stránka

EKONOMICKÉ UKAZATELE, STATISTIKA, GRAFY


Komentář ke statistickým rozborům přírůstku zahraniční literatury

Akviziční činnost je zaměřena především na výběrové získávání dokumentů z profilových oborů (obory společenských věd, přírodních věd, kultury a umění). Získané publikace jsou zařazovány do národního konzervačního fondu a do univerzálního knihovního fondu. Ve výjimečných případech jsou publikace předávány do fondu Slovanské knihovny a fondu Odboru knihovnictví.

Celkový objem přírůstku zahraniční literatury byl 8393 knihovních jednotek (dále jen k.j.) a oproti roku 2001 mírně poklesl. Podíl výměny na přírůstku tištěných dokumentů byl 47,2 % (3960 k.j.), darů 30,45 % (2556 k.j.), nákupu 20,7 % (1738 k.j.). Netištěné dokumenty byly získány jak nákupem, tak darem nebo výměnou, ale vzhledem k malému objemu přírůstku (1,65 %, tj. 139 k.j.) není uváděn statistický rozbor způsobu nabytí.

Podíl výměny na celkovém přírůstku se v letech 1995-2002 pohyboval mezi 38-59,5 %, podíl darů mezi 26-34 % a podíl nákupu mezi 13,5-23 %.

Mezinárodní výměna publikací stále představuje mimořádně důležitý zdroj doplňování zahraniční literatury. Samozřejmou a nedílnou součástí procesů výměny publikací je trvalé vyhodnocování efektivnosti konkrétních výměnných vztahů a vzájemné porovnávání výhodnosti a vyváženosti výměnných kont. Výměnné kontakty jsou proto proměnlivé, mění se i vnitřní obsahová skladba předmětu výměny (periodika, tituly z aktuální nakladatelské produkce, vlastní publikace, nabídky vlastních duplikátů, v některých případech i elektronické publikace). Mimořádně významná je výměna periodik, která jsou takto získávána za podstatně nižší finanční náklady než je běžné předplatné.

Aktivní výměnné kontakty byly udržovány s 215 partnery (národní knihovny, univerzity, specializované knihovny, odborné instituce) ve 46 zemích. Bližší údaje o počtu výměnných partnerů v jednotlivých zemích jsou uvedeny v tabulkách.

Velmi kvalitní a tradičně spolehlivá je výměna s partnery z německé jazykové oblasti (Německo, Rakousko) a z románské jazykové oblasti (Francie, Španělsko, Itálie). Velkým přínosem je výměna s USA a Velkou Británií, určitý vzestup zaznamenala výměna s Kanadou. Oživil se zájem o výměnu ze strany skandinávských zemí. Specifické postavení má výměna s Ruskem a Polskem, která nejen že nahrazuje nedostatečnou distributorskou nabídku, ale také – ve srovnání s nákupem – výrazně snižuje příliš vysokou cenu publikací nebo časopisů. Velmi úspěšně probíhá výměna se Slovenskem, perspektivní se jeví výměna s pobaltskými státy a se státy bývalé Jugoslávie. Ze strany odborníků jsou vysoce oceňovány výsledky výměny s Tchaj-wanem a Čínou. Výměna s ostatními zeměmi podléhá určitým výkyvům nebo je - ve srovnání s ostatními – méně výrazná.

Nejvíce publikací bylo získáno z Ruska (762), Německa (655), USA (340), Rakouska (289), Polska (264), Velké Británie (189). Údaje o dalších zemích jsou uvedeny v tabulkách. Kromě tištěných publikací byly získány i některé monografie a národní bibliografie na CD-ROM. Výměnou bylo získáno 399 titulů periodik, tj. 51,2 % z celkového počtu titulů. Ve srovnání s rokem 2001 celkový přírůstek výměny mírně vzrostl.

Kromě stálých darů, které Národní knihovna dlouhá léta dostává z titulu členství ČR nebo knihovny v mezinárodních organizacích, byly přijaty dary od nejrůznějších domácích i zahraničních institucí a organizací, zastupitelských úřadů, odborných pracovišť, vystavovatelů na pražském knižním veletrhu apod. Nechyběly ani dary od soukromých osob. V zásadě jsou přijímány dary, které jsou v souladu s profilem doplňování; v ideálním případě je skladba daru dohodnuta předem. V opačných případech je dar odmítnut a dárci je většinou doporučena jiná odpovídající knihovna; v krajních případech je dar nebo jeho část podle dohody redistribuován.

Nejvíce publikací bylo získáno z USA (618), Německa (423), Francie (170), Turecka (151), Polska (147) a Švýcarska (144). Údaje o dalších zemích jsou uvedeny v tabulkách. Kromě tištěných publikací byly získány i některé tituly na CD-ROM. Ve srovnání s rokem 2001 celkový přírůstek darů mírně poklesl.

V důsledku mnohaletého kritického nedostatku finančních prostředků na akvizici, který je v posledních letech částečně zmírňován účelovou dotací, byl nákup zahraniční literatury zaměřen na zajištění skutečně nezbytných profilových titulů, na zajištění kontinuací včetně aktualizací databází na CD-ROM a na doplnění nepostradatelné referenční literatury.

Programově byly využívány veškeré nabízené slevy. Tradičně je poskytují vystavovatelé na každoročním mezinárodním pražském knižním veletrhu “Svět knihy”, dále Centrum pro demokracii a svobodné podnikání, příležitostné výstavy zahraničních vydavatelů, cílené nabídky nadací a vydavatelů. Díky tomu průměrné náklady na jednu zakoupenou publikaci byly, vzhledem ke skutečným katalogovým cenám, relativně nízké (1510,- Kč). Průměrné náklady na jednu kontinuaci titulu na CD-ROM byly 49 412,- Kč. Průměrné náklady na jeden monografický titul na CD-ROM byly 2289,- Kč.

Nejvíce publikací bylo nakoupeno z  USA (565), Německa (464), Velké Británie (202), Itálie (120), Nizozemska (76), Francie (65) a Španělska (59). Údaje o dalších zemích jsou uvedeny v tabulkách. Kromě tištěných publikací byly nakoupeny i tituly na CD-ROM, zejména aktualizace nakladatelských a bibliografických databází. Ve srovnání s rokem 2001 celkový přírůstek nákupu poklesl.

Nahoru