OBSAH

Předchozí stránkaNásledující stránka

ÚVOD


 

Sotva jsme si zvykli na dvojku na začátku číslice označující letopočet, tragické události hned v prvním roce nového století nás utvrdily v tom, že pouhá symbolika byť i tisícileté proměny kalendáře nemůže změnit nic na odvěkých lidských sklonech. Je to jen vzdělání, výchova, práce, kulturní prožitky, otevřená komunikace a přístup k informacím, které jsou jedině s to kultivovat lidské společenství.

Nic se tedy nezměnilo na úkolech knihoven, které – odvažuji se tvrdit – významně, prakticky, účinně a užitečně přispívají k této kultivaci, tím méně se cokoli změnilo na úkolech české Národní knihovny. Do značné míry s využitím podpor přicházejících z vládních programů a grantů, neboť běžných rozpočtových prostředků se mnohde kriticky nedostává, a přes všechno, co se jí klade do cesty, pokračovala s úspěchem v rozvíjení řady důležitých oblastí. Uživatelé knihovny, ať už přicházející jakožto čtenáři, či navazující kontakt z dálky, anebo v širším slova smyslu všichni ti, kterým jsou adresovány výsledky práce knihovny, se opět setkali s širší a kvalitnější nabídkou informačních zdrojů, dat a služeb. To však ukazuje jen na část všech těch aktivit, výsledky ostatních se projeví postupně až v dalších měsících a letech. Není možno zde všechny ty výsledky a aktivity vyjmenovat, nezbývá než odkázat na podrobnější a doufám, že zřetelné, dostatečné i zajímavé informace obsažené ve zprávě, která následuje.

V uplynulém roce se v určitém smyslu jednalo o podstatě poslání a dalšího rozvoje Národní knihovny. Na jedné straně nově přijatý knihovní zákon jednoznačně vymezuje postavení Národní knihovny jakožto centra systému veřejných knihoven; na základě toho byl zpracován nový statut této instituce definující přesněji, podrobněji a aktuálněji poslání, funkce a úkoly knihovny v současném kontextu. Na druhé straně vláda přijala svým usnesením myšlenku rekonstrukce Klementina a dalšího rozvoje Národní knihovny a vyžádala si předložení investičního záměru.

Bez poctivé práce všech kolegyň a kolegů v Národní knihovně, bez výjimečného osobního zaujetí a obětavého úsilí mnohých z nich bychom dnes nemohli hovořit o dosažených výsledcích. Z druhé strany nám opět pomohli četní dárci a sponzoři. Těmto všem patří velký dík.

Vojtěch Balík
ředitel Národní knihovny ČR