OBSAH

Předchozí stránkaNásledující stránka

HLAVNÍ ČINNOSTI


Optimalizace knihovnických procesů | Strategie budování knihovních fondů | Doplňování knihovních fondů |
 Katalogizace Zlepšení informačního aparátu pro přístup k fondům | Služby |
Ochrana knihovních fondů Mezinárodní agentury | Rezervní fondy | Historické fondy | Hudební fondy |
 
Knihovnictví | Nakladatelská činnost | Souborné katalogy | Slovanská knihovna


Optimalizace knihovnických procesů

V roce 2001 byl plánován přechod na vyšší verzi systému ALEPH (14.2). Přechod musel být přesunut do roku 2002 a s ním i řada podstatných úkolů v oblasti optimalizace knihovnických procesů. Průběžně byla monitorována funkčnost a průchodnost zpracovatelských linek z hlediska systémového i kapacitního. Bylo konstatováno, že nastavení linek bylo provedeno racionálně a nevyžaduje žádné podstatné změny. V provozním měřítku byly doladěny některé operace související s předáváním dokumentů a došlo k částečnému posílení poddimenzovaných míst.

Nahoru


Strategie budování knihovních fondů

Pro hodnocení i strategii budování knihovních fondů byla jako základ zvolena mezinárodně využívaná metoda konspektu. Základní materiály byly přeloženy do češtiny a metoda byla experimentálně aplikována na fondy NK. Fondy byly pro účely hodnocení i stanovení strategie dalšího budování rozděleny na Národní konzervační fond (uvnitř dále rozdělen na domácí a zahraniční dokumenty), Univerzální knihovní fond (uvnitř dále rozdělen na domácí a zahraniční dokumenty), a Studijní fond (bez dalšího vnitřního členění). U některých skupin byla dokončena analýza a hodnocení i strategie budování fondu, u dalších bude dokončena v roce 2002. Výsledkem bude nejen transparentní popis stavu i strategie budování fondů NK, ale i metodika využitelná v dalších knihovnách. Právě jejich nejasné vymezení velmi komplikovalo práci na úkolu.

Nahoru


Doplňování knihovních fondů

Doplňování fondů bylo financováno z příspěvku na činnost instituce, kdy byly přiděleny finanční prostředky ve výši 1385 tis. Kč (tj. 0,93 % z celkového příspěvku na činnost), a z účelové neinvestiční dotace ve výši 15 000 tis. Kč. Doplňkově byly použity další finanční prostředky z projektů, jejichž hlavním cílem bylo zkvalitnění informačního prostředí a poskytovaných služeb (podrobněji viz informace o realizovaných projektech vědy a výzkumu).

Celá oblast doplňování fondů je dlouhodobě negativně poznamenána neustálým nedostatkem finančních prostředků. Nominální výše prostředků, které má akvizice k dispozici, se dlouhodobě pohybuje zhruba na stejné úrovni, ovšem reálná hodnota je nepříznivě stlačována dalšími vlivy, jako jsou stálý nárůst cen včetně cen předplatného, inflační indexy, kurzovní pohyby, ceny poštovného apod. V daném finančním rámci je velmi složité koncipovat a realizovat systematickou a konzistentní akviziční politiku. V oblasti doplňování fondů proto i nadále zůstávají nenaplněny nejen konkrétní požadavky uživatelů, ale částečně i vlastní strategické cíle instituce.

Ztížené podmínky měla všechna akviziční pracoviště v druhé polovině roku v důsledku zániku bibliografického týdeníku Nové knihy (říjen 2001). Aktuální informace o domácí vydavatelské produkci byly nedostatečné a velmi obtížně dosažitelné.

Bez ohledu na způsob nabytí dokumentů lze mezi významné akviziční počiny zařadit doplnění řady dříve vydaných titulů bohemikálních deziderát zejména pro národní konzervační fond (např. výjimečné bibliofilie Josefa Váchala, soukromý tisk z dílny Františka Muziky, sborníky z edice Knihovna Levé fronty), příp. pro univerzální knihovní fond. Sbírka rukopisů byla obohacena o latinský rukopis prokazatelně bohemikálního původu pocházející z roku 1413 (jde o sbírku kázání saského minority Konrada Holtnickera). Pro sbírku rukopisných hudebnin byly získány tři autografní hudebniny komorních skladeb Víta Nejedlého, Karla Husy a Zbyňka Vostřáka.

Ze zajímavých titulů zahraniční literatury lze jmenovat např. kritické vydání spisů Franze Kafky v elektronické podobě CD-ROM Kafkas Werke, německou biografickou encyklopedii Deutsche Biographische Enzyklopädie auf CD-ROM, druhé vydání všeobecné hudební encyklopedie The New Grove Dictionary of Music and Musician, první díl dvousvazkové česko-německé dokumentace Sudetoněmeckého archivu v Mnichově Odsun – Die Vertreibung der Sudetendeutschen – Vyhnání sudetských Němců, ruské umělecké publikace Russkij impressionizm, Russkij futurizm, monografii současného čínského malíře The Art of Chen Ching-jung, španělského uměleckého průvodce Guía artística de la provincia de Córdoba, francouzské publikace z oboru historie Le passé d´une discorde: Juifs et Arabes du VIIe sičcle ŕ nos jours, Le yiddish: langue, culture, société, L´Europe et la Palestine: des croisades ŕ nos jours a mnoho dalších.

Pro fond Slovanské knihovny bylo velkým přínosem získání souboru cca 500 svazků literatury ukrajinské diaspory ve světě (hlavně Německo, USA a Kanada).

Sbírky hudebního oddělení byly významně obohaceny kritickými edicemi hudebních děl, a to především doplněním svazků souborných vydání skladeb G. Verdiho, Ch. W. Glucka, L. van Beethovena, J. Haydna a J. J. Fuxe, části souborných vydání N. W. Gadeho a P. A. Locatelliho a svazky edice Verdiho oper.

Pro oddělení rukopisů a starých tisků byla mimořádně cenným přírůstkem databáze křesťanských latinských textů od doby Tertuliána (2. st. př. n. l.) až do 15. století Cetedoc Library of Christian Latin Texts.

Výrazně zkvalitněny byly sbírky z oboru knihovnictví a informační vědy, které byly, kromě řady tištěných publikací, doplněny i tituly na CD-ROM (z americké produkce Dewey for Windows, Library Literature and Information Science Abstracts, Neal Schuman Complete Internet Companion, z anglické produkce Library and Information Science Abstracts, z německé produkce World Guide to Library Plus).

I nadále se podařilo zabezpečit aktualizace bibliografických databází na CD-ROM, zejména národních bibliografií (britská, francouzská, italská, německá, polská, ruská, slovenská, slovinská, španělská) a rovněž nakladatelských databází typu books-in-print (Global Books in Print, Electre, Verzeichnis lieferbarer Bücher aj.).

Díky finančním prostředkům z programů vědy a výzkumu bylo možné udržet stávající on-line přístupy k zahraničním elektronickým informačním zdrojům a nově získat přístup do databází GeoBase, GeoRef, ChemBase a KnowEurope.

(Doplňování knihovních fondů včetně statistických analýz je podrobněji pojednáno v oddíle Statistika.)

Nahoru


Katalogizace

V katalogizaci dokumentů nedošlo bezprostředně po optimalizaci linek zpracování v předešlém roce k velkým změnám, tyto se tentokrát dotkly více oblasti národních autorit a katalogizační politiky.

V oblasti jmenných autorit se stala hlavním tématem kooperace na vytváření souboru autorit na dvou úrovních – v rámci NK samotné a na úrovni meziknihovní.

V roce 2001 byl v prostředí systému ALEPH500 zahájen rutinní provoz tvorby a využívání souborů jmenných autorit (personálních jmen; u korporativních jmen byl zahájen zkušební provoz). Příslušná oddělení (odd. jmenného i věcného zpracování, odd. analytického zpracování, odd. speciálních dokumentů, studovna odboru knihovnictví, hudební oddělení, oddělení rukopisů a starých tisků, Slovanská knihovna) využívají a podílejí se na aktualizaci báze jmenných autorit, kterou spravuje oddělení národních autorit.

V závěru roku byl zahájen v pořadí už třetí kooperační projekt v oblasti katalogizace – po kooperaci na článkové a knižní bibliografii byl zahájen zkušební provoz sdílené katalogizace autoritních záznamů v rámci projektu Kooperativní tvorba a využívání souborů národních autorit.

V oblasti věcných autorit pokračovalo řešení hlavního úkolu Transformace věcného zpřístupnění informačních zdrojů, jehož cílem je vytvoření homogenního nástroje pro indexování a vyhledávání informací v současném informačním prostředí, v němž jsou strukturované lexikální jednotky propojeny s notačními znaky MDT. Od roku 2001 je NK členem Konsorcia MDT a může se podílet na revizi a aktualizaci tohoto třídění, které je jedním z hlavních standardů české katalogizační politiky. Na Internetu byl publikován překlad UDC MRF a konkordance DDC-MDT na úrovni předmětových kategorií. K bibliografickým záznamům současné produkce bylo nově doplněno zpracování podle metody Konspektu.

K zásadním jednáním o katalogizační politice došlo ve druhém pololetí, kdy probíhalo jednání Rady pro katalogizační politiku o budoucnosti formátů UNIMARC a MARC 21 v České republice, jejichž výsledkem bylo doporučení změny hlavního komunikačního formátu z formátu UNIMARC na MARC 21 v horizontu dvou až tří let.

Dále jsme pokračovali v interpretaci AACR2 pro českou katalogizační praxi schválením dvou důležitých interpretací AACR2/UNIMARC, týkajících se zápisu jmen panovníků a korporací. Důležitým krokem v oblasti analytického zpracování dokumentů bylo zveřejnění příručky Metodika pro popis článků ve formátu UNIMARC.

Katalogizované dokumenty:

Knihy 38 946
Periodika 2 043
Články 32 000
Grafika 4 116
Kartografické dokumenty 478
Zvukové záznamy 1 491
Hudebniny 786
Elektronické zdroje 190
Mikrodokumenty 214

Nahoru


Zlepšení informačního aparátu pro přístup k fondům

Cílem byla minimalizace lokálních papírových evidencí a zpřístupnění maximálního možného množství údajů prostřednictvím sítě – ideálně v prostředí OPAC, nouzově v náhradních podobách. Byla sjednocena kategorizace a interpretace služebních položek v jednotlivých útvarech. Vzhledem k tomu, že vytváření subminimálních záznamů v průběhu výpůjčky distribuované na několik míst se neosvědčilo, bylo nahrazeno centralizovaným zpracováním v oddělení pro OPAC. Významnou akcí byl převod uloženek do elektronické podoby.

Nahoru


Služby

Sféra služeb NK úspěšně završila poslední desetiletí 20. století, které bylo charakterizováno nástupem výpočetní techniky do přímých služeb. Implementace vyšší verze automatizovaného systému – ALEPH500 – umožnila zvýšený komfort i spolehlivost automatizovaného výpůjčního systému, který je rutinně využíván nejen při absenčním půjčování, ale rovněž zjednodušila systém prezenčních výpůjček a jejich evidence. Vybavení studijních míst výpočetní technikou se po kvalitativní i kvantitativní stránce opět zlepšilo. 52 míst z celkového počtu 529 míst pro uživatele je vybaveno výpočetní technikou a z toho 30 je přímo napojeno na Internet. Nejvyšší koncentrace výpočetní techniky je v Referenčním centru a v Hale služeb.

Ustálila se nabídka informačních zdrojů. Knihovna získala finanční podporu pro několik svých projektů z programu Informační zdroje pro výzkum a vývoj (LI2000) Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (blíže viz projekty) a rovněž participuje na dalších projektech v rámci tohoto programu jako spoluřešitel, resp. jako účastník konsorciálních licencí. Díky tomuto velkorysému programu došlo k razantnímu rozšíření nabídky primárních (plnotextových) i sekundárních elektronických informačních zdrojů, které jsou zpřístupňovány lokálně i v on-line režimu ve většině studoven.

Realizace projektů poskytla uživatelům zejména ze sféry výzkumu a vývoje bohatší informační zdroje z oblasti společenských a přírodních věd. Podařilo se rovněž racionalizovat přístup k sekundárním i primárním informacím, zrychlil se přístup ke vzdáleným zdrojům a postupně se daří odstraňovat hendikep v informačním zabezpečení primárními dokumenty zejména zahraniční provenience v ČR.

Čtenářské návštěvy
Kopie na samoobslužných kopír. strojích
Objednávky podané čtenáři v Hale služeb
Kladně vyřízené objednávky
Registrované informace

Nahoru


Ochrana knihovních fondů

V květnu 2001 vešla v platnost organizační změna, kterou bylo zrušeno oddělení konzervace a preventivní ochrany. Pracovnice zabývající se analytickými činnostmi byly převedeny do oddělení restaurování a pracovníci specializující se na mikroklima a prevenci proti plísním a ostatním mikrobiologickým činitelům do oddělení péče o novodobé fondy. Tímto opatřením byly vyřešeny návaznosti jednotlivých činností v rámci odboru, zejména analytických činností, na restaurování vzácných knižních památek a vytvořily se podmínky pro efektivnější využívání přístrojů i prostor.

Restaurátorské oddělení spolupracovalo na několika významných výstavních projektech. Šlo zejména o výstavy Opus Italicum, Sláva barokní Čechie a výstavu herbářů k výročí Pietro Andrea Mattioli. U všech tisků, rukopisů a grafických listů byl proveden průzkum jejich stavu, vybrané knihy a grafické listy byly restaurovány a odborní restaurátoři se podíleli i na vlastní instalaci výstav.

Řešení různých výzkumných projektů zaměřených na ochranu knihovních fondů umožnilo získat nové technologie v oblasti reformátování, ale i v oblasti ukládání ohrožených a poškozených dokumentů do ochranných obalů, a také pomohlo zmapovat situaci v oblasti degradace iluminovaných rukopisů a ověřit postup jejich restaurování. To vše vytváří podmínky pro nový pohled na oblast ochrany fondů. Nová strategie, která by se měla formulovat v následujícím roce, by měla počítat s využitím nových technologií, a to nejen pro potřeby NK, ale v rámci národních programů i pro další knihovny a instituce v ČR.

Významnou kapitolou v oblasti ochrany je mezinárodní spolupráce a zapojení do evropských kooperativních projektů. Tradiční je spolupráce se Slovenskou národní knihovnou, se kterou NK koordinuje rozvoj reformátování. Vzájemná výměna informací se realizovala na semináři Slovenské národní knihovny pořádaném v Martině a při školení operátorek mikrografických přístrojů zaměřeném na hybridní reformátování ohrožených dokumentů, pořádaném NK. V roce 2001 se NK jako první ze středoevropských a východoevropských zemí stala plnoprávným členem sdružení EROMM (European Register of Microform Masters), které buduje a zpřístupňuje databázi archivních mikrofilmů. Přístup do databáze zajišťuje NK i pro ostatní knihovny v ČR. Významné bude i zapojení restaurátorského pracoviště do evropského tříletého projektu IDAP Improved Damage Assessment of Parchments v rámci 5. rámcového programu od roku 2002.

Nahoru


Mezinárodní agentury

ISBN

Do mezinárodního systému standardního číslování knih (ISBN) se přihlásilo 168 nových nakladatelů. Celkový počet členů systému ISBN v ČR k 31. 12. 2001 byl 3081.

Správnost čísel ISBN byla ověřena v cca 14 700 titulech. Národní agentura ISBN v ČR sama přidělila 1348 čísel ISBN knihám nakladatelů, kteří dosud nejsou členy systému ISBN.

Byl zpracován tištěný adresář nakladatelů účastnících se systému ISBN s dodatkem adresáře účastníků systému ISMN v ČR (stav k 31. 12. 2000). Rovněž bylo zpracováno 24 čísel periodika O.K. - Ohlášené knihy.

Pokračovaly pracovní kontakty s Mezinárodní agenturou ISBN v Berlíně, kam byly odeslány tři aktualizace dat z báze českých nakladatelů pro mezinárodní adresář PIID (Publishers’ International ISBN Directory) a soupis chybných čísel ISBN za rok 2001.

Národní agentura ISBN v ČR prezentovala svoji činnost na 29. výročním zasedání poradního orgánu Mezinárodní agentury ISBN, které se konalo v říjnu v Lucemburku.

ISMN

Do mezinárodního systému standardního číslování hudebnin (ISMN) se nově přihlásili 3 hudební vydavatelé. Celkový počet členů systému ISMN v ČR k 31. 12. 2001 byl 43.

Správnost čísel ISMN byla zkontrolována u 200 titulů hudebnin. Národní agentura ISMN v ČR sama přidělila 22 čísel ISMN titulům, v nichž nebylo toto číslo uvedeno.

Národní agentura ISMN v ČR uspořádala v dubnu v Národní knihovně 9. zasedání poradního orgánu Mezinárodní agentury ISMN (MA ISMN), kterého se zúčastnilo 19 delegátů včetně ředitele MA ISMN dr. Hartmuta Walravense.

ISSN

Ve spolupráci s Českým národním střediskem ISSN bylo přiděleno mezinárodní standardní číslo seriálových publikací (ISSN) 113 titulům z netechnických oborů, které začaly nově vycházet.

Nahoru


Rezervní fondy

V roce 2001 bylo dokončeno vytřídění domácích a zahraničních periodik ze všech bohemikálních kategorií rezervních fondů. Celkem bylo probráno 1115 knižních metrů a vytříděno 1600 svazků periodik.

Pokračovaly práce na roztřiďování bohemikálních fondů na česká bohemika a cizojazyčná bohemika. Celkem bylo probráno 2384 knižních metrů a vytříděno 135 283 svazků českých titulů a 22 027 svazků cizojazyčných titulů. Souběžně byly vytříděny další svazky neperiodické literatury a zařazeny do příslušných kategorií rezervních fondů, a to v celkovém počtu 7963 svazků.

V rámci ochrany rezervních fondů byla věnována zvýšená péče fondům, které jsou uloženy v prostorech suterénu Klementina a které byly ošetřeny vodným roztokem etanolu (cca 140 knižních metrů). Stav rezervních fondů v depozitáři Neratovice nevyžadoval chemické ošetření.

Nahoru


Historické fondy

Vytvořený standard MASTER byl implementován do linky zpracování rukopisů a stal se předmětem metodické činnosti. Tím byl vytvořen předpoklad pro budování sdruženého, respektive souborného katalogu historických fondů. Byly zahájeny kroky k využití standardu MASTER v programu Memoriae Mundi Series Bohemica a k jeho propojení s budovanou digitální knihovnou. Tím se otevřela cesta k vytvoření komplexního elektronicko-digitálního prostředí a hybridní knihovna tak nabývá vyváženější podoby.

Nahoru


Hudební fondy

Činnost Souborného hudebního katalogu se díky projektu VaV Příprava tematických katalogů historických hudebních sbírek na území Čech a Moravy stále více dostává do povědomí uživatelů, a to již nejen aktivních hudebníků, ale zejména mezi badateli. Využívání katalogu přináší meziinstitucionální spolupráci a účelné badatelské propojení při řešení projektů nejrůznějšího zaměření (České muzeum hudby – příprava tematických katalogů Tomášek, Mašek; Ústav hudební vědy FF UK a Ústav pro hudební vědu AV ČR – Nové vydání děl A. Dvořáka, Italská opera 18. století v českých zemích) a Souborný hudební katalog je tak prezentován jak na národní, tak mezinárodní úrovni.

Prohloubila se a zkvalitnila důkladná individuální rešeršní činnost vycházející vstříc uživatelským požadavkům zejména v oblasti starší hudby. Speciální pozornost je v tomto ohledu věnována spolupráci s komorním souborem Harmonia Mozartiana Pragensis.

Ve zpracování hudebních tisků se dále řešil problém předmětového třídění hudebnin a zejména metodika zpracování unifikovaného názvu pro hudebniny.

Hudební oddělení bylo spolupořadatelem výročního zasedání České národní skupiny IAML spojeného se seminářem o provozu plně automatizovaného hudebního úseku Městské knihovny v Praze.

Nahoru


Knihovnictví

Národní knihovna se podílela na přípravě nového knihovního zákona a prováděcích předpisů. Byly zpracovány analytické a srovnávací materiály a organizováno připomínkování návrhu zákona mezi knihovnami.

Byly zpracovány podklady a analýzy pro přípravu Programu financování regionálních funkcí knihoven a příslušného nařízení vlády. V souvislosti s přípravou Programu byl uspořádán v Prostějově seminář pro pracovníky knihoven v okresních městech.

Informační báze Spoj byla převedena ze systému ISIS do systému ALEPH pod názvem KKL - prozatím bez výpůjčního systému. V současné době probíhají ruční dokončovací práce.

V souvislosti s realizací grantu Zlepšení přístupu uživatelů Knihovny knihovnické literatury k informačním zdrojům byla zahájena rekonstrukce Knihovny knihovnické literatury a provedeny práce související s rozvodem elektřiny, byly též zahájeny práce na skenování předmětového katalogu Knihovny knihovnické literatury.

Nahoru


Nakladatelská činnost

Nakladatelské aktivity reprezentuje vydání 80 publikací – 15 monografií, 65 čísel 5 periodických titulů (viz Soupis vydaných publikací na s. 97) a celá řada příležitostných propagačních a informačních materiálů (letáky, skládačky, pohlednice).

Pokračuje vydávání knihovnické revue Národní knihovna v tištěné i elektronické podobě.

Ve spolupráci s firmou AiP Beroun s.r.o. bylo vyrobeno 12 CD-ROM České národní bibliografie.

Vybraná nakladatelská produkce byla prezentována na tuzemských i zahraničních knižních veletrzích a významných knihovnických akcích. Byla uzavřena smlouva o spolupráci s nakladatelstvím Karolinum. Národní knihovna se podílí také na činnosti Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Nahoru


Souborné katalogy

Začátkem roku 2000 zahájil CASLIN – Souborný katalog ČR (dále jen “SK”) provoz ve vlastním systému nazvaném Cubus. Správce má k dispozici komfortní nástroj pro správu dat, uživatelé kvalitní zdroj informací o dokumentech a zdroj bibliografických záznamů. Od poloviny roku 2001 probíhá upgrade systému Cubus na vyšší verzi, upgrade on-line sdílené katalogizace s využitím vstupního formuláře bude dokončen v polovině roku 2002. Prostřednictvím katalogu lze realizovat objednávky MVS.

SK přijímá záznamy všech druhů dokumentů. Celkem 57 knihoven se sedmi různými knihovními systémy dodává pravidelně záznamy tištěných monografií a speciálních druhů dokumentů.

Koncem roku 2001 SK obsahoval 1 021 300 záznamů, nejstarší zde evidovaný dokument má vročení 1494.

Více než 600 knihoven spolupracuje na tvorbě souborného katalogu zahraničních periodik, který je jako báze KZP (Katalog zahraničních periodik) přístupný na Internetu od roku 1994. Výrazně se zvýšila kvalita spolupráce s knihovnami: v roce 1998 bylo obesláno 100 knihoven, z nichž pouhých 46 % odpovědělo, v roce 2001 bylo obesláno 441 knihoven a celých 85 % umožnilo aktualizaci údajů o odběru periodik v souborném katalogu zahraničních periodik, v mnoha případech se jednalo o údaje retrospektivní. Koncem roku 2001 báze KZP obsahovala 65 765 titulů s vročením 1527–2001.

Velký nárůst počtu titulů (v roce 1995 KZP obsahovala 16 280 titulů) je dán především retrospektivní konverzí katalogu, která byla zahájena v roce 1995. V prosinci 2001 bylo dokončeno zpracování celé časové vrstvy KZP asi u 48 % záznamů (písmena H–R) a báze obsahovala 4 tituly ze 16. století, 38 titulů ze 17. století, 688 titulů z 18. století a 6877 titulů z 19. století.

Adresář knihoven a informačních institucí je nezbytnou evidencí účastníků celostátních souborných katalogů, v mnoha ohledech však přesahuje tuto svou základní funkci. Od roku 1994 je adresář jako báze ADR zpřístupňován na Internetu. K 31. 12. 2001 obsahoval celkem 2900 institucí (z toho 1845 institucí aktualizovaných v letech 1999–2001: 91 institucí aktualizovaných v roce 1999, 941 institucí aktualizovaných v roce 2000 a 813 institucí aktualizovaných v roce 2001).

Nahoru


Slovanská knihovna

V oblasti spolupráce se zahraničními institucemi byla významná pokračující účast Slovanské knihovny na tvorbě souborného katalogu Ruská kniha 1918-1926 připravovaného Ruskou národní knihovnou v Petrohradě.

Na úseku doplňování se potvrdila důležitost osobních kontaktů při výměně publikací, díky služební cestě pracovnic oddělení doplňování do Bosny a Chorvatska se podařilo zajistit kvalitní soubory literatury této provenience; zkvalitnění spolupráce se projeví i v dalších oblastech.

Bylo pokračováno v retrokonverzi generálního katalogu zpracováním dalších 45 000 záznamů; v rámci projektu Kooperativní tvorba a využívání souborů národních autorit zahájila Slovanská knihovna revizi a doplňování přístupových souborů elektronického katalogu.

Na záchranu ohrožených nejvzácnějších titulů novinové sbírky bývalého Ruského zahraničního historického archivu je zaměřen projekt Novinová sbírka SK. Kompletace a mikrofilmování, na nějž se podařilo získat v závěru roku grant od Grantové agentury ČR. Realizace grantu, při němž bude mikrofilmováno 150 000 stran, bude probíhat v letech 2002–2004. Projekt navazuje na podobný projekt podpořený Open Society Institute Budapest a Grantovou agenturou ČR v letech 1998–1999.

Na grantový projekt Korespondence L. Ukrajinky a rodiny Kosač navázalo další zpracování této vzácné kolekce. Svaz Ukrajinek Ameriky poskytl stipendium vědecké pracovnici Krymského státního humanitárního institutu na studium sbírky ve Slovanské knihovně. Obsáhlá studie s výběrem dopisů, která bude publikována, přispěje k propagaci sbírek Slovanské knihovny ve světě.

Z řady akcí a výstav, na jejichž pořádání se Slovanská knihovna podílela, lze za nejvýznamnější považovat kolokvium Československé legie v Rusku s doprovodnou výstavou Život a kulturní činnost českých legionářů v Rusku 1914–1920, sympozium Avantgarda: vztah české a ruské avantgardy s doprovodnou výstavou Ruská umělecká avantgarda, zahájení cyklu Seminářů východoevropských dějin při Slovanské knihovně či výstavu Současné bulharské exlibris a knižní grafika.

Pro další činnost Slovanské knihovny má význam obnovení a rozšíření vědecké rady knihovny a uzavření smlouvy o spolupráci se Slovanským ústavem AV ČR.

Nahoru