OBSAH

Předchozí stránkaNásledující stránka

PROGRAMY A  PROJEKTY


Digitální knihovna | Propojení analytických záznamů s plnými texty | Rozšiřování možností rozvoje CASLIN –
Souborného katalogu ČR
| Souborná databáze Kooperačního systému článkové bibliografie | Optimalizace hybridní technologie reformátování ohrožených knihovních fondů | Příprava tematických katalogů historických hudebních sbírek | Optimalizace archivace a zpřístupnění digitálních dat  | Restaurování iluminovaných rukopisů | Registrace, ochrana a zpřístupnění domácích elektronických zdrojů v síti Internet | Zpřístupnění fondů velkých českých knihoven: NK ČR |
OCLC First Search Service | Zpřístupnění plnotextových databází odborných zahraničních periodik - EIFL |
Referenční centrum NK ČR | Jednotná informační brána | Vývoj ochranných obalů pro ohrožený a vzácný knihovní fond | Zlepšení přístupu uživatelů Knihovny knihovnické literatury k informačním zdrojům |
Česká výkladová terminologická databáze z oblasti knihovnictví a informačních věd | MASTER | PULMAN |
VISK 1 2 3 4 5 6 7 8 9


Výzkumné záměry

V roce 2001 pokračovalo řešení již dříve schválených tří výzkumných záměrů. Jejich financování bylo proti původním projektům redukováno, ale přesto bylo na daleko lepší úrovni než v roce 2000.


Digitální knihovna – produkce, ochrana a zpřístupnění digitálních dokumentů

1999-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Adolf Knoll

URL: http://www.cdh.nkp.cz

Byly provedeny testy funkčnosti zařízení digitální knihovny nezávislou firmou za účelem vyhodnocení funkčností jednotlivých jejích podcelků a zejména jejich spolupráce. Byly zjištěny závažné problémy v jejím zabezpečení proti vniknutí neoprávněných osob po síti Internet a zahájena série opatření k jejímu lepšímu zabezpečení. Byly zahájeny digitalizace map a zkoušky implementace MrSID Image Server do architektury digitální knihovny. Byla nakoupena nová verze ORACLE a došlo k nutné údržbě, opravám a obnově dílčích zařízení. Proběhla též řada konzultací s odbornými softwarovými firmami a byl zajištěn servis některých podsystémů digitální knihovny. Na základě vyhodnocení poloprovozu byla zpracována nová interface a provedeny další změny v konfiguraci zařízení s cílem zahájit úplný provoz v roce 2002.

Nahoru


Propojení analytických záznamů s plnými texty a optimalizace zpřístupnění plných textů

1999-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ivana Anděrová

URL: http://full.nkp.cz

Byla doplněna základní koncepce zpřístupňování plných textů české provenience. Zpracování bibliografických záznamů a plných textů probíhalo tradičně v integrovaném knihovnickém systému, v lince automatické indexace bibliografických záznamů z plných textů (extrakce, automatická indexace doplněna ručně nebo zcela automatická) za současné tvorby URL a metadat ve formě UNIMARC/MARC 21, DC, XHTML, XML/RDF nebo pomocí webovského formuláře. Identifikace plných textů je realizována na základě URL, URN, SICI, perspektivně DOI. Vyhledání a zpřístupnění plných textů je realizováno pomocí tzv. subject gateways, pojmové vyhledávání a fulltextové vyhledávání (TOPIC) pak v kombinaci s rejstříky, metatagy DC, jazyky XHTML, XML/RDF, protokoly HTTP, Z 39.50, SFX a prostřednictvím internetových vyhledávačů. Byla definována nová hesla systému TOPIC, zpracována aplikace pro generování formátu XML, zakoupena roční internetová licence pro TOPIC včetně technické podpory. Byla provedena automatická indexace řady článků (cca 4120 textů).

Nahoru


Rozšiřování možností rozvoje CASLIN – Souborného katalogu ČR

1999-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Gabriela Krčmařová

URL: http://www.caslin.cz

Cílem výzkumného záměru je rozšíření záběru CASLIN – Souborného katalogu ČR a rozvoj jeho služeb pro čtenáře i knihovníky. Tento záměr je naplňován vývojem a zkvalitňováním systému Cubus, tj. systému, ve kterém je souborný katalog od roku 2000 provozován. Základním principem budování souborného katalogu je řízený sběr dat v nejširším možném měřítku směřující k vytvoření soustředěné informační základny a k vytvoření kvalitativně i kvantitativně bohatého zdroje sekundárních dokumentů pro potřeby MVS i sdílené katalogizace v ČR. Systém Cubus plně odpovídá potřebám racionální a kvalitní správy souborného katalogu a dává reálnou možnost dosáhnout úrovně světových souborných katalogů a operativně reagovat na rychlý rozvoj informačních technologií.

Nahoru


Programové projekty výzkumu a vývoje

Souborná databáze Kooperačního systému článkové bibliografie – optimalizace integrace a správy heterogenních dat

2000-2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ivana Anděrová

Výsledkem řešení je experimentální provoz linky pro získávání a automatickou indexaci bibliografických záznamů z plných textů a následné vytvoření importního souboru záznamů pro databázi bibliografických záznamů a databázi plných textů. Byla navržena nová architektura a layout serveru http://full.nkp.cz. Byl instalován formulář pro registraci uživatelů. Celkem bylo off-line propojeno cca 51 000 záznamů s plnými texty, které byly zakoupeny v letech 1999-2001. Od května 2001 jsou zpracovávány záznamy z deníků a některých časopisů v rámci linky automatické indexace (cca 4749 článků). Průběžně byly staticky propojovány záznamy a plné texty z volně dostupných stabilních titulů na Internetu (cca 1400 článků). Byl založen portál pro zpřístupnění volně dostupných textů na Internetu ve struktuře tematické a regionální s popisem zdrojů. V roce 2001 byla průběžně aktualizována souborná databáze kooperačního systému ANL a vydáván CD-ROM s Českou národní bibliografií.

Nahoru


Optimalizace hybridní technologie reformátování ohrožených knihovních fondů

2000-2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Františka Vrbenská

Dvouletý projekt byl zaměřen na zlepšení technologie ochranného mikrofilmování a digitalizace mikrofilmů, na uplatnění technologie OCR při reformátování ohrožených periodických dokumentů a na výběr vyhledávacího systému. V mikrografické části se řešení zaměřilo na zlepšení procesu expozice a na uplatnění nových postupů snímkování usnadňujících digitalizaci mikrofilmů. V části zaměřené na digitalizaci byly řešeny problémy automatizace úprav obrazových souborů (rotace, ořez) vytvořením nového programového modulu a konverze obrazových souborů do textového formátu prostřednictvím technologie OCR FineReader 5, upravené pro starší periodické dokumenty. Současně jsme vybrali a zakoupili vyhledávací systém Retrieval Ware Excalibur, který je schopen vyhledávat informace z dokumentů rozpoznaných s úspěšností 75 %, případně vyhledávat i podle chybně zadaných dotazů. Noviny a časopisy 19. a 20. století ve fondu NK jsou postiženy degradací papíru a poškozeny intenzivním využíváním ve službách. Fyzický stav dokumentů představuje specifický problém nejen při mikrofilmování a digitalizaci mikrofilmů, ale i při konverzích takovýchto dokumentů do textového formátu technologií OCR. Při digitalizaci musí být používána šedá škála a co nejvyšší rozlišovací schopnost.Výsledkem jsou pak rozsáhlé soubory (1 až 2 MB po kompresi), jejichž zpracování je komplikované a časově náročné. Pro snadnější reformátování musely být vyvinuty ve spolupráci s firmou Elsyst Engineering nové postupy a nástroje přizpůsobené charakteru dokumentů i obrazových souborů a pracující v dávkovém režimu.

Nahoru


Příprava tematických katalogů historických hudebních sbírek uložených na území Čech a Moravy

2000-2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Zuzana Petrášková

Práce zásadně rozšířily a zpřehlednily povědomí o evidenční základně přímých hudebních pramenů. Jejich soupis a užívání vyčerpávajících katalogizačních záznamů (klasických i elektronických) jsou ve větším povědomí uživatelů jak u nás, tak v zahraničí. Vylepšila se přístupnost k informačním zdrojům. Řešitelské instituce (Národní knihovna ČR, Moravské zemské muzeum Brno, Archiv Konzervatoře v Praze) již spolupracují na konkrétních titulech tištěných katalogů. Vzájemně sdílený informační aparát (zejména Souborný hudební katalog a informační databáze přístupná na CD-ROM RISM) a jeho neustálé doplňování o nově zjištěné poznatky zaručují kvalitní přípravu chystaných katalogů. Operativnější a vyhledávaná je spolupráce s institucemi, které hudební prameny uchovávají, ať již jde o muzea, archivy, knihovny nebo církevní organizace. Hudební oddělení Národní knihovny koordinovalo řešitelská pracoviště, řídilo spolupráci s mezinárodní centrálou RISM, uspořádalo školení pro práci v systému PIKaDo a poskytovalo odborné konzultace nejen pro aktivní spolupracovníky projektu, ale také pro stále rostoucí počet uživatelů využívajících výsledky jejich činnosti.

Nahoru


Optimalizace archivace a zpřístupnění digitálních dat

2000-2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Adolf Knoll

Cílem řešení projektu je optimalizace dosavadního způsobu pořizování, strukturace, archivace a zpřístupňování digitálních dat. Bylo dosaženo poznání stavu vlastních CD s digitalizovanými dokumenty a stavu povinného výtisku na CD. Byla přijata příslušná opatření vedoucí k dlouhodobému uchování dat. Byl zaveden nový způsob kalibrace snímacích zařízení včetně nových tabulek, ICC profilů a zápisu standardizovaných metadat o digitálním obrazu do XML struktury digitalizovaného dokumentu. V oblasti zpřístupnění dokumentů byl zaveden optimalizovaný způsob určování rozlišení a JPEG komprese pro jednotlivé kvalitativní úrovně a vyvinut a dán k dispozici příslušný software. Byl optimalizován zásuvný modul do prohlížeče Netscape ImGear pro práci s obrazem a zavedena technologie DjVu (DjVu server) pro dynamickou, uživatelem řízenou konverzi archivních obrazů do progresivního formátu DjVu. Byla vyvinuta a dána k dispozici nová verze off-line prohlížeče ManuFreT 32 pro badatelské účely. Bylo zpracováno nové DTD elektronického formátu digitalizovaného rukopisu v XML s využitím nejmodernějších obsahových standardů (Evropa, USA). Přizpůsobením softwaru Tornádo pro práci s touto strukturou byla překlenuta cesta mezi potřebami evropského katalogu rukopisů (MASTER), národního katalogu rukopisů a digitální knihovnou.

Výsledky projektu značně zvýšily ochranu dat na CD, urychlily a zkvalitnily digitalizaci rukopisů a poskytly nástroje pro lepší a modernější zpřístupnění digitalizovaných dokumentů. Většina výsledků již byla zavedena do praxe anebo přinejmenším prakticky odzkoušena (XML DTD).

Nahoru


Restaurování iluminovaných rukopisů

2000-2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Jiří Vnouček

Práce probíhaly ve dvou oblastech. Bylo vybráno asi 15 nejpoškozenějších rukopisů, u nichž byl proveden podrobný průzkum jejich stavu, zejména barevné vrstvy knižních maleb. Velkým přínosem byla spolupráce s prof. dr. Fuchsem a dr. Oltrogge z Fachhochschule z Kolína nad Rýnem, obor restaurování písemných památek. Jejich zařízení umožnilo nedestruktivní analýzy barev, malířských technik, hodnocení stavu rukopisů. Na základě těchto analýz budou navržena opatření pro další ochranu a konzervaci zkoumaných rukopisů. Dále byly prováděny experimenty s modelováním barevné vrstvy na námi vyrobeném pergamenu podle středověkých receptur. Po umělém stárnutí a mechanickém poškození vzorků byla prováděna jejich fixace, při níž byly zkoušeny různé typy pojiv a metody jejich aplikace.

Nahoru


Registrace, ochrana a zpřístupnění domácích elektronických zdrojů v síti Internet

2000-2001
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ludmila Celbová

Cílem projektu bylo připravit podmínky pro zpracování české národní bibliografie vzdálených elektronických zdrojů a řešit s tím související otázky zajištění trvalého uchování domácích internetových zdrojů a jejich zpřístupnění, respektující autorská práva. Byla stanovena kritéria výběru zdrojů pro získávání do digitálního archivu a pro registraci v České národní bibliografii. Byla zmapována situace v uzákonění povinného výtisku pro elektronické on-line dokumenty a související problematika autorskoprávní a byl zpracován pracovní návrh dohody mezi depozitní knihovnou a vydavateli jako prozatímního řešení pro oprávnění nakládat s elektronickými síťovými publikacemi. Byly aplikovány zahraniční softwarové nástroje, lokalizovány pro domácí podmínky a byl prováděn jejich další vývoj. Jde zejména o nástroje pro generování metadat Dublin Core ve zdroji, pro jednoznačnou identifikaci elektronických zdrojů a pro automatické získávání zdrojů z webu. Byly vytvořeny základní podmínky pro postupné zajišťování problematiky registrace, ochrany a zpřístupňování elektronických zdrojů v provozních podmínkách.

Nahoru


Zpřístupnění fondů velkých českých knihoven: Národní knihovna České republiky

2000-2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury
Hlavní řešitel: Bohdana Stoklasová

Cílem letošní etapy řešení byla retrospektivní konverze generálního katalogu národního konzervačního fondu. Cíl byl splněn - menší polovina akce byla hrazena z tohoto grantu, další část z jiných zdrojů NK. Byl zdokonalen systému RIS (informační systém pro retrospektivní konverzi). Systém je nyní využitelný nejen v NK, ale i v kterékoli další knihovně. Modularita řešení umožňuje jeho relativně snadné úpravy pro potřeby dalších institucí. NK již měla možnost na řadě velkých projektů odzkoušet, o jak silný nástroj pro management retrospektivní konverze jde. Jen díky němu může NK postupovat při retrospektivní konverzi svých katalogů rychle a efektivně. Nástroj je nyní k dispozici i pro ostatní knihovny. Národní program retrospektivní konverze získává díky letošní etapě řešení grantu spolehlivý a uživatelsky vlídný nástroj pro mapování a řízení retrospektivní konverze v celonárodním měřítku. Knihovny plánující retrospektivní konverzi budou mít možnost se dozvědět o probíhajících pracích v této oblasti http://nprk.nkp.cz/, systém bude také cenným nástrojem pro orgány rozhodující o přidělování finančních prostředků na retrospektivní konverzi a podstatně přispěje k eliminaci duplicitních a multiplicitních převodů týchž záznamů.

Nahoru


OCLC First Search Service

2000-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Hanuš Hemola

Projekt je zaměřen na získání volného přístupu ke službě OCLC FirstSearch s plnými texty (OCLC Base Package with Full Text) v deseti nejvýznamnějších českých knihovnách tak, aby uživatelé ze sféry výzkumu a vývoje získali rovnoměrný přístup k této službě ve všech regionech České republiky s přímou vazbou na meziknihovní služby. Cílem čtyřletého zpřístupnění služby FirstSearch je nejen získání tohoto významného informačního zdroje, ale pravidelné vyhodnocování účelnosti, efektivity a přínosu tohoto zdroje pro uživatele z oblasti výzkumu a vývoje v České republice prostřednictvím hlavních českých knihoven s cílem vytvořit sdružení, které zabezpečí přístup k této službě i po ukončení projektu.

Nahoru


Zpřístupnění plnotextových databází odborných zahraničních periodik na základě programu Open Society Institute – EIFL

2000-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Hana Nová

V roce 2001 se k projektu připojily další knihovny. Ke konci roku 2001 jich bylo 233. V průběhu roku pokračovala školení pro nové účastníky a proběhla i pracovní setkání stávajících členů neformálního konsorcia. K vzájemné komunikaci v rámci konsorcia je využívána elektronická konference. Na webových stránkách projektu http://www.nkp.cz/eifl začaly být od března 2001 zveřejňovány měsíční statistiky využívání databází EBSCO jednotlivými knihovnami. Byla vydána uživatelská příručka pro vyhledávání v databázích.

Nahoru


Referenční centrum Národní knihovny ČR – brána do světa informací

2000-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Hlavní řešitel: Hanuš Hemola

Realizace projektu si klade za cíl zabezpečit další rozvoj Referenčního centra a pomoci jeho hlavnímu poslání - poskytovat služby blízkým i vzdáleným uživatelům z blízkých i vzdálených fondů. V rámci projektu byla dokompletována infrastruktura Referenčního centra (HW i SW) a obohaceny byly základní informační zdroje. Nedílnou součástí projektu je racionalizace a zrychlení meziknihovních služeb v tzv. dodávání zdrojů (resource sharing) prostřednictvím www a rozvoj služby DODO (document delivery) v klasické i elektronické formě. Cílem projektu je vytvořit z Referenčního centra bránu, která přímo na místě i prostřednictvím Internetu zpřístupní v integrované podobě primární, sekundární i terciární informace zejména pracovníkům vědy a výzkumu.

Nahoru


Jednotná informační brána pro hybridní knihovny

2001-2002

Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR

Řešitel: Bohdana Stoklasová

Cílem projektu v roce 2001 bylo dát k dispozici moderní nástroje pro jednoduchou práci s heterogenními zdroji špičkových světových parametrů aplikovaných na české prostředí, položit základ národního standardu pro věcné zpracování dokumentů a národního standardu pro popis fondů.

Všechny uvedené cíle byly splněny. První cíl zprovozněním Jednotné informační brány CASLIN http://octopus.ruk.cuni.cz/, druhý vytvořením jednotné metodiky pro věcné zpracování dokumentů, třetí aplikací metody konspektu v rámci jednotné informační brány a pro analýzu fondů NK.

Jednotná informační brána umožňuje integraci heterogenních informačních zdrojů včetně plných textů dokumentů. Aplikace jednotné metodiky věcného zpracování výrazně usnadní vyhledávání lokálních i vzdálených dokumentů. Aplikace metody konspektu představuje silný a mezinárodně ověřený nástroj pro jednotný popis fondů českých knihoven i pro zpřesnění a koordinaci strategie jejich budování na celonárodní úrovni s cílem optimálního využití finančních prostředků a sdílení zdrojů jak klasických, tak elektronických.

Nahoru


Vývoj ochranných obalů pro ohrožený a vzácný knihovní fond

2001-2002
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Františka Vrbenská

Projekt řeší otázku vhodného uložení vzácných a ohrožených dokumentů prostřednictvím individuálních speciálních obalů, které rovněž umožňují dosáhnout nápravy některých typů poškození vzácných knihovních sbírek. Úkol je vymezen třemi stěžejními problémovými oblastmi: vhodná nekyselá lepenka, optimální design obalů a technologie výroby obalů, které v rámci projektu budou sloužit k testování podmínek uložení dokumentů. V roce 2001 se podařilo ve spolupráci s českými papírenskými závody vyvinout prototyp lepenky archivních kvalit. Pro zkušební výrobu a projektování obalů bylo získáno spolehlivé britské zařízení CASEMAKE, které nyní funguje v poloprovozu, a byla vyvinuta přídavná měřicí zařízení, jejichž zkoušky probíhají. Pokračují ověřovací testy fyzikálně mechanických vlastností lepenky a vývoj typů ochranných obalů.

Nahoru


Zlepšení přístupu uživatelů Knihovny knihovnické literatury k informačním zdrojům v oblasti knihovnictví a informačních věd

2000-2003

Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Miroslav Ressler

Hlavním cílem tříletého projektu je rozšíření struktury informačních zdrojů Knihovny knihovnické literatury především o dokumenty poskytované v elektronické podobě a následně zkvalitnění informačního zabezpečení výzkumných úkolů, které jsou řešeny v NK i dalších knihovnách a vzdělávacích institucích v ČR. Možnost průběžného rozšiřování struktury informačních zdrojů je základem systematického využívání klíčových bází oboru, jimiž jsou např. LISA nebo Library Literature. Pro řešení výzkumných úkolů mají velký význam adresáře, referenční příručky, teoretické a praktické publikace z oblasti knihovnictví a informačních věd na CD-ROM a v neposlední řadě také elektronické publikace, jež jsou získávány na základě aktuálních potřeb uživatelů, tzn. řešitelů výzkumných úkolů. V průběhu roku byl postupně realizován nákup těchto zdrojů a jejich seznam bude vystaven na Internetu.

Nahoru


Česká výkladová terminologická databáze z oblasti knihovnictví a informačních věd

2000-2002

Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Miroslav Ressler

Byly provedeny přípravné práce na optimalizaci souboru termínů zpracovaného pro mezinárodní projekt Vícejazyčný terminologický slovník knihovnictví; dále byl zpracován seznam platných norem z oblasti knihovnictví, soubor rešerší z báze Knihovny knihovnické literatury a proveden nábor spolupracovníků pro stanovení základního seznamu termínů databáze a jejich vlastní rozpracování v roce 2002.

Nahoru


MASTER

1999-2001

Finanční zdroj: Evropská komise

Hlavní řešitel: Zdeněk Uhlíř

MASTER, projekt Evropské komise (další partneři jsou z Velké Británie, Francie, Nizozemska a Dánska), je zaměřen na vytvoření standardu v oblasti zpracování rukopisů, na vybudování prototypu společného katalogu rukopisů, jakož i na rozšíření v evropském měřítku. V roce 2001 se činnost soustředila na třetí hlavní úkol projektu. Byly uspořádány workshopy v Itálii (Milán), Česku (Praha), Litvě (Vilnius), Francii (Paříž), Dánsku (Kodaň), Nizozemsku (Haag), Walesu (Aberyswyth), Bulharsku (Sofie), Anglii (Londýn) a Německu (Marburg). Standard MASTER byl zároveň zabudován do linky zpracování NK.

Nahoru


PULMAN

2001-2003

Finanční zdroj: Evropská komise

Koordinátor za ČR: Miroslav Ressler

Cílem projektu je rozvoj evropských veřejných knihoven a jejich spolupráce s ostatními kulturními institucemi. K tomu bude zpracována řada digitálních instruktážních manuálů jak z oblasti společenského působení knihoven, tak i z oblasti aplikace moderních technologií v knihovnách. Práce byly zahájeny v druhé polovině roku 2001. V rámci projektu byl zpracován přehled o knihovnách v ČR, seznam důležitých představitelů knihovnické politiky a byl proveden průzkum služeb pro tělesně a psychicky hendikepované uživatele v knihovnách ČR.

Nahoru


Program Veřejné informační služby knihoven (VISK)

Národní knihovna ČR je koordinačním střediskem programu Veřejné informační služby knihoven a někteří její pracovníci jsou koordinátory jednotlivých národních podprogramů. Těchto celkem devíti podprogramů se účastní kromě Národní knihovny, jejíž projekty jsou popsány níže, řada institucí z celé ČR.


VISK 1

Koordinační centrum programu VISK

Řešitel: Vít Richter

Koordinační centrum programu VISK v Národní knihovně zajišťovalo v průběhu roku 2001 veškeré odborné, organizační a koordinační činnosti související s realizací programu VISK. Šlo zejména o mezirezortní koordinaci při realizaci Státní informační politiky, aktualizaci obsahového zaměření a cílů programu VISK, organizační zajištění činnosti odborných komisí jednotlivých podprogramů, zpracování podkladů a evidencí vyplývajících ze dvou kol veřejného grantového řízení, prezentaci a propagaci výsledků programu veřejnosti, zpracování webových stránek programu VISK a jejich průběžnou aktualizaci. V listopadu 2001 proběhl rozsáhlý průzkum stavu napojení knihoven na Internet, jehož výsledky budou využity pro zpřesnění cílů programu.

Nahoru


VISK 2

Mimoškolní vzdělávání pracovníků knihoven

Řešitel: Zlata Houšková

Národní knihovna získala v roce 2001 grantovou podporu na dva projekty. Šlo o výuku základů informační gramotnosti v kurzech o rozsahu 400 vyučovacích hodin a cyklus seminářů Elektronické informační zdroje a databáze. Kurzy základní informační gramotnosti byly zaměřeny na získání dovedností v práci s informačními technologiemi a probíhaly v sedmi modulech: Základní pojmy informačních technologií, Základy práce s počítačem a správa souborů, Textový editor (Word), Tabulkový procesor (Excel), Databáze (Acces), Prezentace (PowerPoint), Práce informačních sítí (Internet). Zdárně je absolvovalo 281 frekventantů z řady knihoven různých typů. Uspokojena však byla pouze část zájemců. O pokračování projektu je velký zájem i pro další léta. Druhý cyklus proběhl v osmi lekcích, vždy ve třech termínech, aby mohlo být uspokojeno co nejvíce zájemců. Šlo o semináře: Příprava knihovníků na práci se zdroji Evropské unie, Právní zdroje a digitální knihovna Český parlament, Informační zdroje státní správy, Souborný katalog jako informační zdroj, Internet a knižní trh, Hromadné sdělovací prostředky v prostředí Internetu, Výtvarné umění na Internetu a Světová databázová centra a role knihoven. Celkem se seminářů zúčastnilo 519 pracovníků nejrůznějších knihoven a informačních pracovišť z celé České republiky. Také o pokračování tohoto cyklu projevili účastníci velký zájem. Hlavním výsledkem obou vzdělávacích aktivit by měly být širší a kvalifikovanější služby uživatelům knihoven a informačních pracovišť v České republice.

Nahoru


VISK 3

Optimalizace struktury informačních zdrojů Knihovny knihovnické literatury

Řešitel: Miroslav Ressler

Projekt byl zaměřen na retrospektivní konverzi dokumentační kartotéky oboru knihovnictví, bibliografie a informační vědy. Celá dokumentační kartotéka Knihovny knihovnické literatury je nyní zpřístupněna na Internetu. Dále se projekt zaměřil na zkvalitnění přístupu vzdálených uživatelů k infor-mačním zdrojům Knihovny knihovnické literatury, a to především na zkvalitnění webového rozhraní služeb Knihovny knihovnické literatury. Projekt významně napomohl zpřístupnění nejkomplexnější sbírky odborné literatury z oblasti knihovnictví a informačních věd širšímu okruhu odborné veřejnosti.

Nahoru


VISK 4

Zabezpečení provozu a rozvoje Digitální knihovny v roce 2001

Řešitel: Adolf Knoll

Bylo zakoupeno UPS zařízení pro překlenutí nečekaných výpadků energie při provozování systémů, nezbytná média pro ukládání dat (kazety, CD-R, CD-RW) a drobný materiál pro výpočetní techniku. Projekt podpořil připojení NK na Internet platbou za pronájem optické linky z Centrálního depozitáře Hostivař firmě Pragonet a na krytí nárůstu plateb CESNET za využití služeb Sítě národního výzkumu a vzdělávání na rychlosti 155 Mbit/s. Byl zajištěn servis a správa systémů digitální knihovny, resp. konzultace k nim. Byla zvýšena antivirová ochrana lokálních stanic a optimalizovány softwarové instalace v digitální knihovně.

Nahoru


VISK 5

Retrospektivní konverze generálních katalogů Národní knihovny ČR

Řešitel: Bohdana Stoklasová

Projekt byl rozdělen do tří částí:

Generální katalog národního konzervačního fondu: Cílem projektu bylo porovnání 241 200 záznamů české knižní produkce 20. století obsažených v Generálním katalogu národního konzervačního fondu s výsledky projektu VaV Zpřístupnění záznamů české knižní produkce 20. století prostřednictvím Internetu a CD-ROM a úplná retrospektivní konverze 84 495 záznamů do formátu UNIMARC včetně dodatečných prací (jednotky). Tento cíl byl splněn a díky kombinaci s granty VaV a vnitřním zdrojům NK je retrospektivní konverze Generálního katalogu národního konzervačního fondu téměř dokončena.

Generální katalog univerzálního knihovního fondu II: Cílem projektu byl převod 60 000 záznamů do formátu UNIMARC. Přednostně byly převáděny záznamy často půjčované literatury, docházelo k vyřazování málo využívané literatury z úplné retrospektivní konverze.

Generální katalog Slovanské knihovny: Cílem projektu byl převod 45 000 záznamů do formátu UNIMARC. Převáděny byly záznamy v latince i v cyrilici, záznamy strojopisné i ručně psané.

Nahoru


Národní informační systém pro retrospektivní konverzi katalogů

Řešitel: Bohdana Stoklasová

Cílem projektu bylo vytvoření národního informačního systému pro retrospektivní konverzi katalogů (NRIS), který umožní získání komplexních a aktuálních informací o postupu a plánech retrospektivní konverze v jednotlivých českých knihovnách, koordinaci přidělování finančních prostředků na retrospektivní konverzi v rámci podprogramu VISK 5, efektivní řízení retrospektivní konverze v českých knihovnách a eliminaci duplicitních a multiplicitních převodů záznamů týchž dokumentů v různých českých knihovnách. Dalším cílem bylo zdokonalení uživatelského zpřístupnění naskenovaných katalogů včetně možnosti objednávání dokumentů z těchto katalogů. Pro systém NRIS byl zakoupen a zprovozněn nový server pracující v prostředí WIN 2000. Byla provedena analýza a návrh klientského rozhraní NRIS a analýza business logiky centrálního modulu NRIS. Dále byly v systému RIS vytvořeny moduly pro generování statistických údajů o pro-cesu retrospektivní konverze a rozhraní umožňující propojení se systémem NRIS. Systém byl uveden do rutinního provozu a byly převzaty datové struktury z Moravské zemské knihovny a Vědecké knihovny v Olomouci. Bylo zdokonaleno uživatelské zpřístupnění naskenovaných katalogů včetně možnosti objednávání dokumentů.

Nahoru


Retrospektivní konverze souborného katalogu zahraničních periodik: nejstarší vrstva 1527-1964

Řešitel: Gabriela Krčmařová

Cílem projektu v roce 2001 bylo zpracování 15 000 titulů zahraničních periodik, avšak díky navýšení položky určené na retrokonverzi bylo zpracováno celkem 21 286 titulů, z toho redakčně zpracováno 6965 titulů, nově uloženo 6422 titulů, doplněno MDT u 6850 titulů a doplněny sigly a roky odběru záznamů převzatých z ISSN Compact u 1049 titulů. Byla kompletně dokončena písmena H–R nejstarší vrstvy souborného katalogu zahraničních periodik. V rámci uvedených písmen byl dokončen i ruční přepis záznamů, což znamená, že tituly s názvem začínajícím písmeny H–R jsou v souborném katalogu zahraničních periodik uvedeny v plném časovém rozsahu ročníků evidovaných na území České republiky. Záznamy získané retrokonverzí se stávají součástí souborného katalogu zahraničních periodik (báze KZP) a jsou přístupné na Internetu.

Nahoru


VISK 6

Memoriae Mundi Series Bohemica – digitalizace rukopisů Národní knihovny ČR v roce 2001

Řešitel: Adolf Knoll

Projekt si kladl za cíl pokračování digitalizace ve známém projektu s vazbou na UNESCO Memoriae Mundi Series Bohemica. Původně se počítalo s digitalizací rukopisů v rozsahu 47 637 stran. Skutečnost, že pro řadu rukopisů bylo možno po bližším ohledání použít obrazy s 256 stupni šedi, tj. kameru KODAK DCS 460, však umožnila zdigitalizovat mnohem větší objem, a to 60 026 stran. Rukopisy obsahující barevné informace byly digitalizovány v 16,7 milionech barevných odstínů. Všechna data byla strukturována dle existujících doporučení, všechny rukopisy mají jak český, tak i anglický popis (jazyk popisu). Projekt významně přispěl ke zpřístupnění vzácných fondů NK. Jedna kopie slouží v oddělení rukopisů a starých tisků pro off-line přístup ke sbírkám, ostatní kopie jsou archivovány na CD-R a budou též nahrány do Digitální knihovny. Další dokumenty byly na pracovišti NK digitalizovány ve spolupráci s firmou AiP Beroun s.r.o. pro knihovny, muzea, archivy a další instituce účastnící se VISK 6. Tyto dokumenty podléhají témuž režimu archivace a zpřístupnění jako dokumenty z fondů NK. Celkem bylo na pracovišti v NK digitalizováno na 110 000 stran převážně rukopisů; dalších cca 140 000 stran bylo digitalizováno v nižší kvalitě na jiném pracovišti (sbírka starých učebnic).

Nahoru


Upgrade pracoviště digitalizace programu Memoriae Mundi Series Bohemica v Národní knihovně ČR

Řešitel: Adolf Knoll

Projekt byl zaměřen na posílení pracoviště digitalizace v NK v oblasti mikroklimatizace vzácných dokumentů při digitalizaci a v oblasti posílení výpočetního výkonu na zpracování obrazu z digitalizačních zařízení. Byl zprovozněn server pro nový systém ukládání metadat v lokální aplikaci systému AiP Safe, další výpočetní technika slouží pro zpracování obrazu. Toto řešení dovoluje přechod na vyšší verzi strukturace digitálních dokumentů již na platformě XML, což umožní jejich kompatibilitu s evropskou databází rukopisů. Dále dochází k velmi progresivní aplikaci nového systému CORES pro volbu optimálních vlastností výsledných obrazů, zdokonalené kalibraci obrazu, ukládání technických metadat a ICC profilování zařízení. Lze tak říci, že se díky tomuto projektu výrazně zhodnocují výsledky vlastního výzkumu a vývoje a uvádějí velmi operativně do praxe.

Nahoru


VISK 7

Národní program mikrofilmování a digitálního zpřístupňování dokumentů ohrožených degradací kyselého papíru – Kramerius

Řešitel: Jiří Polišenský

Program je zaměřen na podporu aktivit knihoven v oblasti reformátování ohrožených fondů. Program využívá systém tvořený čtyřmi mikrografickými pracovišti (NK ČR, MZK Brno, krajské knihovny v Plzni a Olomouci) a pracovištěm digitalizace mikrofilmů (NK ČR). Na realizaci projektů se také podílejí tři dodavatelské firmy v oblasti mikrofilmování a kopírování mikrofilmů a v oblasti úprav obrazových dat. V roce 2001 bylo realizováno celkem 10 projektů z knihoven, archivů a muzeí ČR. Knihovny a další instituce žádaly o podporu jednak na vybavení a provoz pracoviště, jednak na reformátování poškozených nebo ohrožených dokumentů. V rámci realizace bylo mikrofilmováno 33 titulů (1315 svazků) regionálních a odborných periodik, z nichž 23 (647 svazků) bude k dispozici pro uživatele i v digitálním formátu. Národní knihovna digitalizovala také 52 zvukových nahrávek pro Ústav soudobých dějin AV ČR. Národní knihovna zajišťuje skladování archivních negativů i zálohování digitálních dokumentů pro celý Národní program Kramerius.

Nahoru


VISK 8

Služba KnowEurope

Řešitel: Hana Nová

Ke konci roku byl pro knihovny v ČR zakoupen v národní licenci přístup do databáze KnowEurope. Bylo informace.