Finanční, provozní a personální podmínky pro činnost


B. Provozně-technické podmínky

(oblast informační infrastruktury je pojednána v rámci hodnocení odborných činností)

Jednou ze základních podmínek pro činnost Národní knihovny je zajištění vhodných prostor. Knihovna očekávala, že budou v roce 1998 pokračovat již nasmlouvané předprojektové a průzkumné práce pro celkovou rekonstrukci Klementina. Skutečnost, že v tomto roce nebyly ze státního rozpočtu poskytnuty na plánovanou celkovou rekonstrukci Klementina žádné finanční prostředky, vedla k zásadnímu omezení těchto prací. To znamená další odklad rekonstrukce. Přitom stavebně-technický stav Klementina, kde je umístěno jádro knihovny a které je národní kulturní památkou, se přes veškeré úsilí, které je věnováno dílčím opravám, každoročně zhoršuje. Některé konstrukce a vybavení, jako např. rozvody inženýrských sítí, jsou na hranici životnosti a jejich havárie může způsobit nenahraditelné ztráty i omezení provozu knihovny. Nejsou zde v dostatečné míře realizována některá základní bezpečností opatření (EZS, EPS, samozhášecí zařízení atd.). Rovněž klimatické podmínky pro návštěvníky, zaměstnance, knihovní fond i technologická zařízení jsou v mnoha případech nevyhovující. Ani dispoziční řešení některých částí Klementina neodpovídají zvýšenému provozu.

Z neodkladných prací realizovaných v roce 1998, na které byla vynaložena částka přes 5 500 tis. Kč., lze uvést:

V roce 1998 byla ukončena generální rekonstrukce převážné části kostela sv. Michala, která byla po kolaudaci uvedena do provozu. Restaurační zařízení, umístěné v podkrovních prostorech, by mělo být dokončeno a zkolaudováno počátkem roku 1999.
Problémy přetrvávají ve správě některých nemovitostí, ke kterým má Národní knihovna právo hospodaření. Nepodařilo se prodat zámky v  Postoloprtech (uplatněn restituční nárok) a ve Filipově (nezájem kupujících). Nebyly dořešeny majetkoprávní otázky související s nárokem restituenta na pozemky u zámku v Brnkách.
Správa Centrálního depozitáře v Hostivaři byla přesunuta na Odbor provozu a investic. Na většinu pozemků, na kterých je depozitář postaven, jsou uplatňovány restituční nároky. Část pozemků byla již restituentům vydána a využití areálu pro další výstavbu depozitářů je tak vážně ohroženo. Koncem listopadu skončila v depozitáři záruční doba na stavbu. Během záruční doby byly uplatněny reklamace na cca 120 vad a nedodělků na dílo. Do konce roku byla většina z nich odstraněna, ale dvě hlavní vady díla - nedodržení předepsaných parametrů klimatizačního zařízení a závady na statickém zabezpečení objektu (na stěnách a podlahách se opakovaně objevují trhliny) přetrvávají. Proto Národní knihovna před skončením záruční doby podala na generálního dodavatele stavby soudní žalobu.
Národní knihovna pronajímá některé nebytové prostory nájemcům (Státní technická knihovna, Gramofonové závody, knihkupectví Fišer). Příjem z  těchto pronájmů činil 5 244 tis. Kč. Ze Zrcadlové kaple, kde se uskutečnilo 654 koncertů, činil příjem celkem 2 741 tis. Kč.

O stránku zpět Obsah O stránku vpřed