Finanční, provozní a personální podmínky pro činnost


A. Rozpočet Národní knihovny jako příspěvkové organizace v resortu MK ČR

Oblast neinvestičních prostředků
Oblast investičních prostředků
Oblast osobních nákladů
Výsledek hospodaření
Mimorozpočtové zdroje
Investice pořízené z vlastních zdrojů Národní knihovny
Srovnání příspěvků v letech 1997 a 1998

Úvod

Tvorba a čerpání prostředků na činnost Národní knihovny v roce 1998 byla výrazně ovlivněna úsilím knihovny o získání příspěvků na akvizici, granty, investice a o navýąení mzdových prostředků na platy zaměstnanců a zároveň orientací na zvýąení vlastních příjmů knihovny. Nedostatek finančních prostředků v roce 1998 přesto omezoval plnění úkolů Národní knihovny vyplývajících ze Statutu, v některých oblastech (zejména v doplňování dokumentů a v obnově technického vybavení) je situace aľ za hranicí únosnosti.

Je třeba poukázat zejména na skutečnost, ľe konkrétní vývoj přidělování příspěvku na činnost během posledních let vede k tomu, ľe pro vlastní knihovnické činnosti není jiľ v běľném rozpočtu Národní knihovny ľádný prostor. Řadu činností se dařilo udrľet pomocí zvláątních dotací z různých programů grantového charakteru, ale v podstatě nejsou běľné prostředky na mikrofilmování, digitalizaci vzácných dokumentů a nákup řady specializovaných sluľeb, kde je situace dlouhodobě ąpatná. Na ostatní knihovnické činnosti vąak dříve byla knihovna schopna dát určité - by? skromné - prostředky. Tyto činnosti se rozvíjely dál díky grantům, v posledních letech je vąak rozpočet tak těsný, ľe nominálně stejné prostředky jiľ do těchto činností knihovna není schopna dát. Lze tedy konstatovat, ľe pro vlastní knihovnické činnosti je v rozpočtu k dispozici čím dál tím méně prostředků, které nejsou s to pokrýt nejen nové rutinní činnosti vyvinuté na základě programů výzkumu a vývoje (jde o statutární činnosti odráľející změny ve vnějąím komunikačním prostředí), ale ani ty činnosti, které se v průběhu času základně nemění (běľné mikrofilmování mimo granty oblasti výzkumu a vývoje, klasická ochrana fondů mimo granty oblasti výzkumu a vývoje, vazba knih, akvizice, atp.).

Dále chybí prostředky na faktickou realizaci odpisů investičního majetku: důsledkem je zastarávání tohoto majetku a zcela nepostačující tempo jeho obnovy. Ve světě komunikačních technologií se neustále zkracuje cyklus úplné obnovy. Nyní se začíná výrazně sniľovat pod 4 roky. Totéľ je moľno říci o kategorii drobného investičního majetku a softwaru, kam od roku 1999 část zařízení dříve hrazených z investic přejde (například běľné počítače s pořizovací cenou do 40 tis. Kč).

Nové komunikační prostředí postupně budované v Národní knihovně si vyľaduje stále lepąí zázemí, ale například na běľnou údrľbu výpočetní techniky prováděnou vlastními silami knihovny je kapacita stejná jako před lety, i kdyľ se mnoľství a hodnota prostředků několikanásobně zvýąily. Mzdové prostředky, které jsou k dispozici, neumoľňují zaplatit vysoce specializované profese, ale nejsou ani prostředky na dodavatelské zajiątění těchto sluľeb.

V oblasti mzdové pak nedostatečné finanční ohodnocení pracovníků, na které jsou kladeny stále větąí nároky (znalosti oboru, automatizace a jazyků), způsobuje odchody zkuąených kvalitních pracovníků, za něľ se velmi obtíľně hledá náhrada. V některých oblastech je fluktuace velmi nepříjemná a citelná, protoľe zapracování nové síly trvá několik let. V mnoha oblastech navíc dochází k redukci počtu pracovních míst, coľ omezuje schopnost Národní knihovny plnit nutné úkoly.


Oblast neinvestičních prostředků

Původní dotace zřizovatele na neinvestiční výdaje ve výąi 115 742 tis. Kč byla během roku 1998 zvýąena o celkovou částku 36 075 tis. Kč v této specifikaci :

účelová neinvestiční dotace - akvizice 15 000 tis. Kč
program RISK - neinvestiční výdaje

3 400 tis. Kč

úhrada ąkody - restituce Brnky 3 768 tis. Kč
systémová neinvestiční dotace - granty VaV (výzkum a vývoj) 13 862 tis. Kč
systémová neinvestiční dotace - mezinárodní spolupráce 45 tis. Kč

Účelová neinvestiční dotace na akvizici

Počátkem roku 1998 mohla knihovna ze svého schváleného rozpočtu reálně uvolnit na doplňování fondů (akvizici) pouze částku 3 700 tis. Kč (z nákladové poloľky spotřebované nákupy). Závěrem 1. čtvrtletí 1998 obdrľela Národní knihovna na základě rozhodnutí poslanců Parlamentu ČR k rozpočtu na rok 1998 účelovou neinvestiční dotaci na akvizici ve výąi 15 000 tis. Kč. Díky tomuto dodatečnému rozpočtovému opatření č. 1 ze dne 2. 4.1998 mohla Národní knihovna splnit základní statutární povinnost v oblasti doplňování knihovních fondů. Hlavní objem nakupované literatury se přesunul do druhého pololetí roku.
Skutečnost, ľe nebylo moľné čerpat finanční prostředky rovnoměrně v průběhu roku, byla výrazně komplikujícím faktorem. Některé tituly tak nenávratně mizí z trhu, jiné se musejí velmi pracně obstarávat dodatečně, zbytečně se prodluľují dodací lhůty zahraničních publikací.
Poskytnutá dotace byla zcela vyčerpána, celkem byla na doplňování fondů vydána částka 19 079 tis. Kč.

Program RISK - Rozvoj informační sítě veřejných knihoven

V rámci tohoto programu byly řeąeny následující úkoly:

  1. Zpřístupnění českých národních autorit na internetu a CD-ROM, neinvestiční výdaje 400 tis. Kč

  2. Retrospektivní konverze generálního katalogu univerzálního fondu Národní knihovny, neinvestiční výdaje 1 000 tis. Kč

  3. ?irokopásmové propojení lokální sítě v Centrálním depozitáři NK v Hostivaři s objektem Klementina metropolitní sítí Pragonet, CESNET a TEN-34, neinvestiční výdaje 2 000 tis. Kč.

Přidělená částka byla při řeąení vąech úkolů beze zbytku vyčerpána.

Restituce Brnky

Soudním rozhodnutím byl uznán jako opodstatněný nárok restituenta p. Cahy za znehodnocený majetek v areálu Brnky. Národní knihovna obdrľela úpravami rozpisu rozpočtu č. 9, 17, 20, 21, 24 částku 3 768 tis. Kč, restituentovi byla poskytnuta náhrada ve výąi 3 768 261 Kč.

Systémová neinvestiční dotace na granty - výzkum a vývoj v oblasti kultury

V této oblasti bylo v Národní knihovně otevřeno celkem 9 výzkumných projektů, z toho byl jeden projekt účelově dotován z Grantové agentury ČR. Neinvestiční prostředky byly poskytnuty ve výąi 13 862 tis. Kč, uvolněny ze státního rozpočtu byly aľ 3. úpravou rozpočtu ze dne 29. 4. 1998. Nedočerpané prostředky ve výąi 10 028,77 Kč byly vráceny do státního rozpočtu (dotace čerpána na 99,93 %)

Systémová neinvestiční dotace na granty - mezinárodní spolupráce v kultuře

Z přidělené částky ve výąi 45 tis. Kč byla hrazena výroba CD-ROM, byl vydán soubor digitálních kopií rukopisů z fondů Národní knihovny pro Alexandrijskou knihovnu. Dotace byla aľ na nepatrný zůstatek 15,60 Kč vyčerpána (99,97 %) .


Oblast investičních prostředků

Systémová investiční dotace byla rozpočtovými opatřeními během roku zvýąena o částku 16 021 tis. Kč . Celková dotace na investice ve výąi 21 821 tis. Kč umoľnila realizaci těchto akcí :

plynofikace kotelny Klementina 300 tis. Kč
zpřístupnění generálního katalogu 5 500 tis. Kč
program RISK

2 908 tis. Kč

granty VaV (výzkum a vývoj)

13 113 tis. Kč

Poskytnuté investice byly čerpány převáľně na pořízení výpočetní techniky a přísluąenství, na nákup speciálního skeneru na mikrofilmy a mikrofiąe, čtecích přístrojů, na vybavení digitalizačního pracoviątě a podobně. Z celkové částky přidělených prostředků bylo vráceno do státního rozpočtu 1940,90 Kč (plnění na 99,99 %).
(Pozn.: Podrobný popis jednotlivých projektů - grantů - tvoří samostatný oddíl této výroční zprávy)

Oblast osobních nákladů

V závěru roku obdrľelo Ministerstvo kultury povolení Ministerstva financí navýąit závazný limit mzdových prostředků Národní knihovny o částku 2 500 tis. Kč, a to v poloľce platy zaměstnanců. Tato rozpočtová úprava č. 23 byla výjimečná, znamenala nápravu určité technické chyby z let minulých, a platila pro ni podmínka, ľe zvýąení limitu mzdových prostředků bude knihovna krýt vlastními zvýąenými výnosy. Situace v plnění příjmových a výdajových poloľek v hospodaření Národní knihovny ke konci listopadu, kvalifikovaný odhad v příjmech a úsporná opatření ve výdajích v závěru roku umoľnily realizovat tuto úpravu. Zákonné odvody z mezd - zdravotní a sociální pojiątění, příděl do FKSP - byly při zachování nezvýąeného příspěvku zřizovatele kryty úsporou v poloľce sluľby, sociální náklady a ostatní náklady.


Výsledek hospodaření

Při sestavování rozpisu rozpočtu na rok 1998 byl respektován základní princip hospodaření Národní knihovny jako příspěvkové organizace v resortu MK ČR. Rozpočet byl sestaven jako vyrovnaný, tzn. příjmy se rovnají výdajům. Vzhledem k tomu, ľe v rozpočtu MK ČR není dostatek prostředků na finanční krytí odpisů majetku příspěvkových organizací, rozpočtovaná částka na odpisy tvoří v případě Národní knihovny přibliľně desetinu skutečných odpisů.

Národní knihovna vykázala v roce 1998 hospodářský výsledek - ztrátu - ve výąi 15 066 571,31 Kč. Tento hospodářský výsledek je tvořen ztrátou z hlavní činnosti ve výąi 15 910 727,08 Kč a ze zisku hospodářské činnosti ve výąi 844 155,77 Kč. Ztráta z hlavní činnosti byla způsobena (jak je zřejmé z výąe uvedeného) účetními odpisy majetku ve výąi 20 301 534,58 Kč, které nejsou v plné výąi pokryty prostředky ze státního rozpočtu ani vlastními příjmy knihovny. Majetek Národní knihovny je odpisován podle pravidel hospodaření pro příspěvkové organizace. Důsledkem této kaľdoročně se opakující situace je finanční nenaplnění fondu reprodukce investičního majetku, který je jedním z hlavních zdrojů obnovy stavebního a technického vybavení knihovny. Tím fyzicky i morálně zaostává vybavenost pracovią?.

Ve srovnání s rokem 1997 je ztráta Národní knihovny niľąí o 911 528,47 Kč. Ve druhé polovině roku se úsporou nákladů v poloľce sluľby podařilo alespoň částečně finančně pokrýt odpisy ve výąi 4 400 tis. Kč (původní rozpočet byl pouze 2 000 tis. Kč). Zřizovatel schválil tento návrh iniciovaný Národní knihovnou úpravami rozpočtu č. 23 a 25. I přes tuto úpravu představuje kumulující se dluh ve finančním nenaplnění odpisů jiľ částku ve výąi 40 288 tis. Kč.


Mimorozpočtové zdroje

Tyto zdroje představují pro pracovníky Národní knihovny moľnost realizovat odborné činnosti, na které chybí v rozpočtu prostředky. Jedná se o peněľní dary: výąe těchto darů představovala v roce 1998 částku přes 1 700 tis. Kč. Prostředky v celkovém objemu 905 tis. Kč byly pouľity na úhradu neinvestičních výdajů, například na vydání soupisu arabských rukopisů ze sbírek Národní knihovny, na jejich prezentaci v digitální podobě a na výrobu doprovodné publikace, dále na financování předplatného zahraničních odborných periodik a podobně.


Investice pořízené z vlastních zdrojů Národní knihovny

Zdrojem těchto investic je fond reprodukce investičního majetku, který je tvořen odpisy majetku a daląími moľnými příděly.
Národní knihovna financovala z těchto prostředků vlastní investice ve výąi 2 632 563 Kč. Největąí podíl představují stavebně-technické práce na přípravě prostor pro budoucí Referenční centrum Národní knihovny, nákup a instalace okenních ľaluzií, nákup výpočetní techniky a speciálních přístrojů a strojů pro odborné knihovnické práce.


Srovnání příspěvků v letech 1997 a 1998

Přiloľená tabulka: Údaje v posledním sloupci index 98/97 představují procentní vyjádření podílu skutečnosti příjmů a nákladů v roce 1998 a v roce 1997. Hodnota indexu nad 100 vypovídá o vyąąích skutečných příjmech nebo nákladech v roce 1998 neľ v roce 1997. Z přehledu je zřejmé, ľe pokud by nedoąlo v průběhu roku 1998 k výąe komentovaným rozpočtovým opatřením, kterými se postupně zvyąoval příspěvek od zřizovatele, a pokud by Národní knihovna důsledně nerealizovala přijatá opatření v úspoře nákladů a neaktivovala vlastní vyąąí příjmy, nebyla by s to zajistit hlavní statutární činnosti a průměrná mzda pracovníků by proti roku 1997 bez ohledu na inflaci hluboce poklesla.

ukazatel v tis. Kč rozpočet
schválený
rozpočet
po změnách
skutečnost
celkem
% plnění index 98/97
Výnosy celkem

128984

167559

168648

100,6

107,5

v tom:
z vlastní činnosti 4 305 6 431 6 811 105,9 142,1
z pronájmů 8 817 8 817 8 971 101,7 121,0
ostatní výnosy 120 494 154 31,2 0,1
dotace zřizovatele 115 742 151 817 151 807 100,0 106,4
mimorozpočtové zdroje x x 905 x 188,9
Náklady celkem 128 984 167 559 184 559 110,1 106,3
v tom:
spotřebované nákupy 17 355 34 101 35 251 103,4 118,4
sluľby 35 368 44 590 44 971 100,9 97,1
z toho: opravy a údrľba
nájemné
10 300
34
9 718
13
9 941
13

102,3
100,0

107,1
38,2
osobní náklady
z toho: mzdové náklady
72 664
53 047
79 447
57 555
79 236
57 618
99,7
100,1
101,5
101,7
daně a poplatky 80 224 223 99,6 391,2
ostatní náklady 1 517 4 797 4 577 95,4 522,5
odpisy 2 000 4 400 20 301 461,4 110,1
Hospodářský výsledek 0 0 -15 911
Dotace zřizovatele
na investice
5 800 21 821 21 819 100,0 95,9
Vlastní investice

2 633

O stránku zpět Obsah O stránku vpřed