Odborné činnosti


Odbor knihovnictví

V oblasti informačního zajištění oboru knihovnictví a informací umožnil grant Open Society Fund ve výši 5000 USD výrazně zkvalitnit fond encyklopedických děl, adresářů, slovníků a odborné literatury.

Byl realizován průzkum Regionální kooperace a transformace okresních knihoven, který umožnil získat objektivní údaje o současném stavu zajištění okresních regionálních funkcích veřejných knihoven. Na tento průzkum navázalo třetí pokračování Průzkumu organizace, finančního zajištění a poskytovaných služeb ve vybraných okresech ČR, který analyzoval úroveň knihovnických služeb ve 49 knihovnách v 15 okresech. Získané údaje byly využity zejména pro přípravu textu dopisu ministra kultury ČR přednostům okresních úřadů o zachování regionálních funkcí.

Pro potřeby OK Havlíčkův Brod, MěK Turnov, MěK Kopřivnice, MěK Mníšek pod Brdy a MěK Třebíč byly zpracovány odborné expertizy se zaměřením na propočty výkonů a personálního zajištění knihovnických činnosti.

Na úseku statistiky byla věnována pozornost zejména spolupráci s evropským projektem LIBECON, kde Národní knihovna plní úlohu národního koordinátora. Statistická data z jednotlivých sítí knihoven za období 1991-1997 byla předána do centrály projektu. Byla provedena analýza struktury statistických dat, která jsou v jednotlivých sítích knihoven shromažďována.

Zpracované analýzy a rozborové zprávy byly využity pro přípravu materiálů pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR (Informace o stavu knihoven ČR), Ministerstvo kultury ČR (Koncepce podmínek pro rozvoj kultury - Oblast knihovnictví) a Ústřední knihovnickou radu (Strategie knihoven ČR).

V souvislosti s přípravou nové knihovnické legislativy bylo provedeno zhodnocení stávajícího zákona č. 53/1959 Sb., o jednotné soustavě knihoven a jeho uplatňování v praxi, byly zpracovány překlady dánského a norského zákona o veřejných knihovnách a závěry srovnávací analýzy knihovnické legislativy.

Pro Radu Evropy a sekretariát projektu PubliCA byla zpracována informace o české knihovnické legislativě a dotazníky týkající se národních informačních služeb, knihovnické legislativy, vzdělávání v oblasti knihovnictví a informačních věd a stavu veřejných knihoven v ČR.

Významnou část aktivit odboru knihovnictví představovalo zprostředkování informací o mezinárodní spolupráci, činnosti knihovnických organizací (např. IFLA, CENL) a nových trendech oboru formou překladů, studijně rozborových zpráv (např. Internet, nové informační technologie, knihovny) a publikování v odborném tisku. Široká publicita byla např. zajištěna Zprávě o Zelené knize o roli knihoven v moderním světě zpracované Výborem pro kulturu mládež, výchovu a média Evropského parlamentu.

K vydání v elektronické podobě byla připravena Bibliografie českého knihovnictví, bibliografie a vědeckých informací 1989-1995, která byla distribuována prostřednictvím internetu. Přeloženy a připraveny k vydání byly publikace Öffentliche Infothek a Qualität und Leistung, materiál Copyright aspects of the preservation of electronic publications. Redakčně byl připraven a vydán třetí díl příručky Handbuch deutscher historischer Buchbestände in Evrope (HDB) věnovaný historickým knihovním fondům v knihovnách na území Čech, Moravy a Slezska.

Ve spolupráci s Informačním a referenčním centrem Národní a univerzitní knihovny v Lublani (Slovinsko) byly zahájeny práce na mezinárodním projektu Vícejazyčného terminologického slovníku pro oblast knihovnictví. Slovník by měl perspektivně zahrnout všechny evropské jazyky.

Na základě dohody s Českým normalizačním institutem byly zajištěny veškeré práce související s akceptací mezinárodní normy ISO 11620:1998 Ukazatele výkonnosti knihoven. Nová norma vejde v platnost v prvním čtvrtletí 1999.

Pro publikování výstupů z činnosti odboru knihovnictví byly využity webovské stránky Národní knihovny, pro něž byla redakčně a obsahově připravena část věnovaná knihovnám a knihovnictví. Tato stránka slouží jako důležitý referenční zdroj o domácím a zahraničním knihovnictví. Byl zde publikován též přehled Knihovnické akce v roce 1998, adresář knihovnických škol, přehled standardů, legislativních dokumentů apod. Ve spolupráci s oddělením souborných katalogů byla provedena aktualizace adresáře knihoven, při které byly využity údaje z dotazníků Průzkumu stavu automatizace a prostorového zajištění knihoven ČR.

Odbor knihovnictví byl organizátorem nebo spolupořadatelem celé řady odborných knihovnických akcí, např. Hudební knihovny, Internet jako akviziční informační zdroj, Informační výchova, Výsledky průzkumu stavu automatizace v knihovnách ČR, cyklus Máme internet a co s ním? apod.

Úspěšně byl dokončen další běh rekvalifikačního kurzu I. stupně. V závěru roku byl zahájen cyklus vzdělávání pracovníků Národní knihovny se zaměřením na využití výpočetní techniky (Windows ´95, textové editory, tabulkové procesory, internet, e-mail).

O stránku zpět Obsah O stránku vpřed