Národní knihovna ve statistice a grafech


Odbor doplňování fondů

Statistika domácí neperiodické produkce za rok 1998

Národní knihovna ČR každoročně sestavuje výkaz o neperiodických publikacích, který zasílá především Českému statistickému úřadu pro účely celostátní statistiky, a současně poskytuje údaje o knižní produkci České republiky redakci Statistické ročenky UNESCO.

Následující tabulky přinášejí informace o neperiodických publikacích vydaných v České republice. Údaje byly podle dané metodiky* zpracovány na základě povinných výtisků, které Národní knihovna ČR získala v roce 1998.
Tabulka I je kopií oficiálního výkazu. Tabulky II a III jsou graficky upraveny pro potřeby Výroční zprávy a publikované údaje jsou v souladu s vykazovanými daty.

Tabulka I
Tituly neperiodických publikací podle tematických skupin

Tabulka II
Neperiodické publikace podle jazyka vydání

Tabulka III
Neperiodické publikace - překlady z jiných jazyků


*Metodické vysvětlivky

Výkaz je sestaven v návaznosti na Revidované doporučení týkající se produkce a distribuce knih, novin a časopisů, přijaté na 24. zasedání Generální konference UNESCO v roce 1985. Týká se všech tištěných neperiodických publikací, které byly v daném roce vydány v ČR a jsou dostupné veřejnosti.

Nezahrnují se publikace pro reklamní účely, tj. např. obchodní katalogy, prospekty, obchodní, průmyslové a turistické reklamy, nabídkové publikace zboží a služeb, jízdní řády, ceníky, telefonní seznamy, programy divadelních aj. pořadů, stanovy společnosti, kalendáře, mapy apod.

Zahrnují se i státní publikace, tj. publikace vydané veřejnou správou aj. kromě těch, určených pouze pro zahraniční distribuci, školní učebnice, vysokoškolská skripta, přetisky částí knih nebo periodik už publikovaných, pokud mají vlastní titul, stránkování a pokud tvoří samostatné dílo, publikace, které jsou součástí série, ale které tvoří oddělenou bibliografickou jednotku, ilustrovaná díla, jako jsou soubory tisků, reprodukcí uměleckých děl, kreseb apod., pokud tvoří kompletní stránkované svazky a jsou doplněny alespoň stručným vysvětlujícím textem, obrázkové knihy pro děti, komiksy apod.

Kniha je neperiodická publikace o alespoň 49 stránkách, brožura je neperiodická publikace o 5 až 48 stránkách.

O stránku zpět Obsah O stránku vpřed