Úvodem


Rok co rok se nám dosud daří vždy o kousek postoupit k uskutečnění cílů, které jsme si vytkli ve snaze o nápravu zděděných problémů, ale hlavně jako odpověď na očekávání, která vůči Národní knihovně ČR vyjadřuje tu výslovně, tu nepřímo komunita jejích uživatelů i představitelé veřejnosti v širším smyslu. O tom podává tato výroční zpráva, kterou předkládáme, podrobnou a obsažnou informaci.

Daří se nám leccos uskutečnit přesto - někdy by se chtělo říci navzdory tomu, že vnější podmínky nejsou nijak příznivé. Nedostatek finančních prostředků nás nejenom nutí omezovat, ba i zastavovat mnohé ze škály našich činností, ale dotýká se už i oblastí pro práci knihovny podstatných: byli jsme nuceni výrazně snížit počet zaměstnanců; dožívající verze integrovaného knihovnického systému spolu s již nedostačujícími klíčovými technologickými segmenty narušují vážně celý chod knihovnického procesu; zastavily se přípravné práce na tolik potřebnou rekonstrukci Klementina, abych jmenoval ty nejvážnější případy.

To, čeho jsme dosáhli, není tedy samozřejmostí, i když jsme to třeba veřejně příliš nezdůrazňovali. Některé počiny přitom mají hodnotu určitého mezníku. Tak lze jistě pohlížet na zpřístupnění pěti milionů záznamů všech hlavních katalogů Národní knihovny v elektronické grafické podobě pro místní uživatele v Klementinu i pro vzdálené uživatele prostřednictvím internetu. Vždyť například proslulý Generální katalog byl po celou svou stosedmdesátiletou historii veřejnosti i velké části pracovníků knihovny prakticky nepřístupný. Jinou takovou viditelnou změnou je zahájení provozu automatizovaného výpůjčního systému, i když zatím jen první části, anebo rekonstruovaná jižní část bývalého kolejního ambitu připravená sloužit jako nové Referenční centrum Národní knihovny.

Snadné a samozřejmé také není připravit projekt a předložit jej s žádostí o grant do některého z programů, které se nabízejí. Několik takových projektů vzešlých z Národní knihovny bylo opět úspěšných; proto mohla knihovna opět postoupit v některých rozvojových záměrech a splnit konkrétní výzkumné a rozvojové cíle, které by bylo nemyslitelné financovat z běžných prostředků.

Spolu s nově konstituovanou Radou Národní knihovny ČR jsme si uvědomili a konstatovali, že etapa nápravy základní krize Národní knihovny a naplnění úkolů klíčových pro započetí jejího rozvoje se uzavírá. Rada nás proto požádala o zpracování a předložení nového strategického výhledu na dalších pět let.

Rok 1998 se nelišil od těch předchozích tím, že by snad byl méně naplněn událostmi a činy. Jak jsem řekl výše, mnoho nesamozřejmého se stalo skutečností. Nikoliv však samo od sebe, ale zásluhou konkrétních lidí, kteří vkládají do věci více, než jen pouhou povinnost. Jim patří ocenění a dík.

PhDr. Vojtěch Balík

O stránku zpět Obsah O stránku vpřed