OBSAH

Předchozí stránkaNásledující stránka

HLAVNÍ ČINNOSTI


Doplňování knihovních fondů | Mezinárodní agentury | Katalogizace knihovních fondů | Ochrana knihovních fondů |
Služby
| Historické fondy | Hudební oddělení | Slovanská knihovna | Vydavatelská činnost | Souborné katalogy


Doplňování knihovních fondů

Doplňování fondů bylo financováno z příspěvku na činnost instituce, kdy byly přiděleny finanční prostředky ve výši 1138 tis. Kč (tj. 0,76 % z celkového příspěvku na činnost), a z účelové neinvestiční dotace ve výši 15 000 tis. Kč. Doplňkově byly použity další finanční prostředky z projektů, jejichž hlavním cílem bylo zkvalitnění informačního prostředí a poskytovaných služeb (podrobněji viz informace o realizovaných projektech výzkumu a vývoje).

Celá oblast doplňování fondů je dlouhodobě negativně poznamenána neustálým nedostatkem finančních zdrojů. Nominální výše prostředků, které má akvizice k dispozici, se dlouhodobě pohybuje zhruba na stejné úrovni, ovšem reálná hodnota je nepříznivě stlačována dalšími vlivy, jako jsou stálý nárůst cen včetně cen předplatného, inflační indexy, kurzovní pohyby, ceny poštovného apod. V daném finančním rámci je velmi složité koncipovat a realizovat systematickou a konzistentní akviziční politiku. V oblasti doplňování fondů proto i nadále zůstávají nenaplněny nejen konkrétní požadavky uživatelů, ale částečně i vlastní strategické cíle instituce.

Dokumenty jsou do knihovních fondů doplňovány povinným výtiskem, nákupem, mezinárodní výměnou, dary, příp. z interních zdrojů. Formou individuálních nebo konzorciálních licencí jsou zabezpečovány (především  pak z finančních prostředků projektů výzkumu a vývoje) zejména on-line přístupy k zahraničním elektronickým informačním zdrojům.

Bez ohledu na způsob nabytí dokumentů se mezi významné akviziční počiny zařazuje doplňování dříve vydaných titulů bohemikálních deziderát zejména pro národní konzervační fond, příp. pro univerzální knihovní fond. Získány byly zajímavé tituly ze začátku minulého století, např. unikátní miniaturní bibliofilské výtisky, bibliofilské unikáty z dílny Vladislava V. Jindry, bibliofilie z produkce litomyšlského nakladatele Josefa Portmana, vzácná vydání původní dětské literatury a další.

Ze zajímavých titulů zahraniční literatury, jejichž doplňování je orientováno především na oblast společenských věd, přírodních věd, kultury a umění, lze jmenovat např. tituly Encyclopaedia of European Social History from 1350 to 2000, Encyclopaedia of Human Intelligence, Encyclopaedia of Modern Asia, Dictionnaire des arts plastiques modernes et contemporains, Illjustrirovannyj slovar’ russkogo iskusstva, International Dictionary of Films and Filmmakers, Elsevier‘s Dictionary of Geographical Information Systems, Cassell‘s Dictionary of Proverbs, Enciklopedija russkoj živopisi.

Pro oddělení rukopisů a starých tisků byla mimořádně cenným přírůstkem Bible benátská z roku 1506 (jedna z prvních česky tištěných biblí vydaná nákladem tří nekatolických měšťanů Starého Města Pražského a pozoruhodná nejen kolorovanými dřevořezy, ale též řadou iluminací).

Pro fond Slovanské knihovny bylo velkým přínosem získání souboru zahraničních novin, zejména jihoslovanských, novin slovanských menšin v zahraničí a souboru titulů současné srbské literatury.

Výrazně zkvalitněny byly sbírky z oboru knihovnictví a informační věda, které byly doplněny řadou nejnovějších tištěných děl, aktualizacemi a novými tituly na CD-ROM (např. z americké produkce Cataloger‘s Desktop, Dewey for Windows, Library Literature and Information Science Abstracts, z anglické produkce Library and Information Science Abstracts a z německé produkce World Guide to Libraries Plus 2001-2002).

I nadále se podařilo zabezpečit aktualizace bibliografických databází na CD-ROM, zejména národních bibliografií (britská, francouzská, italská, kanadská, německá, polská, ruská, slovenská, slovinská, španělská), a rovněž nakladatelských databází typu books-in-print na CD-ROM nebo on-line (Global Books in Print, Electre, Verzeichnis lieferbarer Bücher aj.).

Aplikace mezinárodně uznávané srovnávací metody Konspektu přinesla strukturovaný a srozumitelný pohled na fondy Národní knihovny (národní konzervační fond, univerzální knihovní fond a studijní fond).

(Doplňování knihovních fondů včetně statistických analýz je podrobněji pojednáno v oddíle Statistika)

Nahoru


Mezinárodní agentury

ISBN

Do mezinárodního systému standardního číslování knih (ISBN) se přihlásilo 151 nových nakladatelů. Celkový počet členů systému ISBN v ČR k 31. 12. 2002 byl 3232.

Správnost čísel ISBN byla ověřena v cca 17 000 titulech. Národní agentura ISBN v ČR sama přidělila 1632 čísel ISBN knihám nakladatelů, kteří dosud nejsou členy systému ISBN.

Byl zpracován tištěný adresář nakladatelů účastnících se systému ISBN s dodatkem adresáře účastníků systému ISMN v ČR (stav k 31. 12. 2001). Rovněž bylo zpracováno 24 čísel periodika O.K. – Ohlášené knihy.

Pokračovaly pracovní kontakty s Mezinárodní agenturou ISBN v Berlíně, kam byly odeslány tři aktualizace dat z báze českých nakladatelů pro mezinárodní adresář PIID (Publishers’ International ISBN Directory) a soupis chybných čísel ISBN za rok 2002.

Národní agentura ISBN v ČR prezentovala svoji činnost na 30. výročním zasedání poradního orgánu Mezinárodní agentury ISBN, které se konalo v říjnu v Berlíně.

ISMN

Do mezinárodního systému standardního číslování hudebnin (ISMN) se nově přihlásilo 6 hudebních vydavatelů. Celkový počet členů systému ISMN v ČR k 31. 12. 2002 byl 50.

Správnost čísel ISMN byla zkontrolována ve 160 titulech hudebnin. Národní agentura ISMN v ČR sama přidělila 49 čísel ISMN titulům, v nichž nebylo toto číslo uvedeno.

Národní agentura ISMN v ČR se zúčastnila v červnu 10. zasedání poradního orgánu Mezinárodní agentury ISMN, které se konalo v Ankaře.

ISSN

Ve spolupráci s Českým národním střediskem ISSN bylo přiděleno mezinárodní standardní číslo seriálových publikací (ISSN) 65 titulům z netechnických oborů, které začaly nově vycházet.

Nahoru


Katalogizace knihovních fondů

Stejně jako v předcházejících letech byl v oblasti katalogizace kladen důraz nejen na rychlé zpracování přírůstků (poněkud zkomplikované srpnovými povodněmi), ale i na optimalizaci linek zpracování a na rozšiřování souborů autorit. Proběhly další kroky k zefektivnění pracovních procesů, které se tentokrát týkaly linky zpracování dokumentů vydaných v 19. století. V průběhu roku bylo rovněž dokončeno zpracování skluzu ve zpracování periodik, na jehož odstraňování se spolu s odborem zpracování dokumentů podílelo i oddělení periodik.

V oblasti jmenných autorit zahrnoval Kooperativní projekt tvorby a využívání souborů národních autorit v roce 2002 spolupráci již 26 českých knihoven, tedy rozhodující množství velkých a větších knihoven ČR. Spolupracující knihovny využívají pro on-line tvorbu a práci s autoritními záznamy komunikační protokol Z39.50. Projekt výrazně usnadňuje a unifikuje tvorbu selekčních údajů v bibliografických záznamech zpracovávané knižní produkce ve spolupracujících knihovnách. Autoritní záznamy jsou knihovnám k dispozici na internetu. Do konce roku 2002 bylo uloženo v bázi národních autorit celkem více než 133 000 záznamů (125 000 personálních autorit, přes 8000 korporativních autorit).

V oblasti věcných autorit se pracovníci zaměřili na rutinní tvorbu věcných autorit všech typů: tematických, geografických a formálních. K tematickým autoritním termínům byly připojovány anglické ekvivalenty a aktualizované notace MDT. Úspěšně pokračovala předmětová kategorizace fondu pro potřeby metody Konspektu, jehož cílem je zmapování a řízení budování fondů. V září byla zahájena spolupráce na tvorbě záznamů věcných autorit. Byl vyvinut interaktivní formulář pro zápis geografických a formálních řízených termínů, zatímco tvorba tematických termínů probíhala intelektuálně. Byla publikována čtvrtá česko-anglická verze MDT MRF (Master Reference File) na CD-ROM.

V rámci Kooperačního systému článkové bibliografie (KOSABI) bylo zpracováno pro soubornou databázi ANL cca 64 000 záznamů: 34 000 záznamů v Národní knihovně (z toho cca třetina byla zpracována v lince automatické indexace) a 30 000 záznamů ve spolupracujících institucích. V roce 2002 se dále dopracovávala metodika zpracování v souvislosti s konverzí do báze ANL a UNIMARC. V rámci řešených projektů byly kromě jiného propojovány záznamy báze ANL s plnými texty článků z periodik v databázi ANL FULL a s volně přístupnými texty na internetu.

V oblasti standardizace katalogizační politiky probíhaly přípravné práce pro přechod na formát MARC21 (konverzní tabulky, příprava konvertorů, překlady), interpretovány stávající standardy (např. Bath Profile, AACR2R) a probíhala školení jmenné i věcné katalogizace a autorit pro pracovníky různých knihoven. Do kooperačních systémů a pracovních skupin byli přizváni zástupci nově vzniklých krajských knihoven.

Dokumenty zkatalogizované v Národní knihovně ČR – celkem

Knihy
Periodika
Články
Grafika
Kartografické dokumenty
Zvukové záznamy
Hudebniny
Elektronické zdroje
Mikrodokumenty

 34 955
 2 862
 34 000
 3 776
 487
 1 445
 692
 194
48

Nahoru


Ochrana knihovních fondů

Činnosti všech útvarů ochrany knihovních fondů byly poznamenány srpnovou povodní (viz samostatná kapitola). Z dalších mimořádných činností je možno zmínit přípravu historických dokumentů pro tuzemské i zahraniční výstavy, zejména ve Francii a v Lucembursku. V oblasti reformátování se realizovaly zakázky vyplývající ze spolupráce Národní knihovny s tuzemskými i zahraničními institucemi. Pracoviště mikrografie se podílelo na projektu Slovanské knihovny Novinová sbírka Slovanské knihovny zhotovením celkem 150 svitků mikrofilmu. Pro Slovenskou národní knihovnu v Martině bylo zhotoveno 80 svitků mikrofilmu, pro Ústav pro soudobé dějiny 20 svitků. Většinou jde o periodické tituly 19. a 20. století. Na pracovišti v Klementinu byla realizována mimořádně rozsáhlá zakázka zpětných zvětšenin pro Divadelní ústav. Badatelům Divadelního ústavu byl zpřístupněn Theater Ca-lender – důležitý dokument divadelnictví ve střední Evropě.

Mezinárodní spolupráce se realizovala i na pracovišti digitalizace. V roce 2002 byla zahájena kooperace se Slovenskou národní knihovnou v Martině, na jejímž základě byla provedena příprava a digitalizace dokumentu Cyril a Metoděj a částečně také významného periodika Slovák. Pro Ústav českého národního korpusu se digitalizovalo cca 1500 stran Rudého práva pro řešení speciálního projektu. Celkový počet stran digitalizovaných dokumentů nepřímou cestou (tj. z mikrofilmu) za rok 2002 činil cca 260 000 stran.

Na pracovišti přímé digitalizace bylo zhotoveno ve vysoké kvalitě cca 104 000 stran rukopisů, starých tisků a map, z toho přes 48 000 z fondů Národní knihovny. Byla spuštěna nová databáze digitalizovaných dokumentů a zahájeny práce na jejich rychlém zpřístupnění autorizovaným uživatelům po migraci dat do nové XML struktury.

V oblasti péče o novodobé knihovní fondy byl zahájen rutinní provoz pracoviště pro výrobu ochranných obalů. Bylo změřeno 2399 knihovních svazků a následně uloženo do různých typů ochranných obalů. Krabice z archivní lepenky vyvinuté Národní knihovnou byly zhotovovány pro oddělení rukopisů a starých tisků, Slovanskou knihovnu a odbor správy knihovních fondů. Ochranné obaly byly vyráběny i pro knihovny účastnící se programu VISK 7 a některé další instituce.

Mimo činnosti pro vlastní instituci se běžnou složkou práce oddělení péče o novodobé knihovní fondy staly pravidelné kontroly stavu uložených fondů v různých depozitářích kulturních institucí. Jsou prováděny mikrobiologické stěry, jejich vyhodnocení, případná dezinfekce kontaminovaného fondu, sledování klimatu a navrhována řešení způsobu uložení dané knihovní sbírky. Stále častěji byly knihovnám poskytovány konzultace z oblasti péče o sbírky a uložení nejen klasických dokumentů.

Převedením starých tisků uložených v Barokním sále do správy oddělení rukopisů a starých tisků bylo téměř po deseti letech dokončeno vyčleňování starých tisků z univerzálního knihovního fondu. Jejich oddělení od novodobého fondu běžně přístupného uživatelům umožní věnovat jim větší pozornost jak po stránce jejich fyzické ochrany, tak i z hlediska bezpečného uchovávání.

Bylo zahájeno systematické budování konzervačního fondu bohemikální literatury 19. století. Fond je vytvářen většinou jedním z exemplářů univerzálního knihovního fondu, na jehož základě je doplňována retrospektivní bibliografie bohemikální literatury 19. století.

Pokračovala generální revize univerzálního knihovního fondu, započatá po přestěhování knižních fondů do Centrálního depozitáře v Hostivaři z mimopražských skladů a z Klementina. Do skladišť bylo zařazeno více než 60 000 knihovních jednotek – nových přírůstků monografií a periodik.

Ve skladištích se začíná projevovat nedostatek volného místa pro knihovní fondy, což však bude možné vyřešit pouze v rámci generální rekonstrukce Klementina spojené s další výstavbou depozitáře v Hostivaři.

Vážným problémem se stalo výrazné snížení částky, kterou na vazbu knih a periodik mohla knihovna vyčlenit. Znamená to, že několik tisíc knih a svazků periodik získaných v roce 2002 nemohlo být zpřístupněno uživatelům.

Nahoru


Služby

Uplynulý rok lze v oblasti služeb charakterizovat jako průměrný. Po předchozích bouřlivých letech rozvoje nebyly uživatelům nabídnuty nové služby, ani nové prostory pro jejich poskytování. Rutinní provoz knihovny pro veřejnost byl významně narušen srpnovými povodněmi. Preventivní záchranné práce – vystěhování výpočetní techniky i podstatné části knihovních fondů ve volných výběrech ve studovnách v přízemí Klementina – znehodnotily výsledky prací, které pracovníci knihovny vykonali v době pravidelného letního uzavření v červenci. Vzhledem k povodňové situaci a následným nápravným opatřením byla knihovna proti plánu nepřístupná pro veřejnost prakticky celé letní měsíce, což se odrazilo i na dosažených výkonech.

Ustálila se nabídka informačních zdrojů; knihovna opět rozšířila nabídku on-line zdrojů v rámci finanční podpory několika svých projektů z programu Informační zdroje pro výzkum a vývoj Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (blíže viz Projekty). Uživatelům zejména ze sféry výzkumu a vývoje byl poskytnut bohatší výběr informačních zdrojů z oblasti společenských a přírodních věd. Rovněž se podařilo racionalizovat přístup k sekundárním i primárním informacím, zrychlil se přístup ke vzdáleným zdrojům a postupně se daří odstraňovat zaostávání České republiky v informačním zabezpečení primárními dokumenty zejména zahraniční provenience.

Poskytování služeb je významně ovlivněno změnami v legislativě. Jde jak o přímé působení nového knihovního zákona (zákon č. 257/2001 Sb.) a návazných předpisů, tak i o skutečnost, že provoz knihovny pro veřejnost se musí postupně vyrovnávat s autorskoprávní ochranou (zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon), s ochranou osobních údajů (zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů) a dalšími předpisy. Tradiční pojímání služeb knihovny a očekávání čtenářů jsou mnohdy v rozporu se současnou legislativou a veřejnost vnímá přijímaná opatření, resp. omezení velmi úkorně. Rovněž finanční zabezpečení činnosti Národní knihovny neodpovídá vysokým nárokům, které na ni klade nová legislativa, a negativní projevy tohoto stavu jsou patrné zejména v působení knihovny na veřejnost.

Služby a rovněž i práce řady útvarů byly ovlivněny přechodem na vyšší verzi knihovního systému ALEPH 500. Nová verze přinesla uživatelům nový web OPAC s rozšířenými možnostmi zobrazení a přechodů mezi záznamy a katalogizátorům některé nové nástroje k usnadnění práce. Kromě pozitiv přinesl však přechod na novou verzi i negativa – zatížení serveru se zvýšilo, což způsobilo zpomalení některých procesů.

Odkládaný nákup nového serveru se ukázal jako nezbytný – prostředky se však podařilo získat poměrně pozdě a nákup se realizoval až v samém závěru roku. To byl také jeden z důvodů, proč nebylo možno v tomto roce zprovoznit databázi souborného katalogu pod systémem ALEPH. Báze Národní knihovny, provozované pod systémem ALEPH, obsahují celkem na 2 milióny záznamů.

Pro lepší přístup k informačním zdrojům lze používat Jednotnou informační bránu, která integruje vyhledávání v různých zdrojích do jedné interface (viz též projekty). Uživatel si může vytvořit vlastní prostředí i množinu oblíbených zdrojů, které jsou mu trvale k dispozici pro další práci. Do brány se zapojila většina velkých českých knihoven a souborných katalogů a dvě největší knihovny slovenské – národní a univerzitní. Došlo v ní i k dlouho očekávané integraci významných zdrojů podchycujících soudobou českou knižní produkci: České národní bibliografie, Ohlášených knih, Nových knih a Knižních novinek.

Nahoru


Historické fondy

Zájem uživatelů o výpůjčky z historických knihovních fondů dosáhl svého vrcholu v roce 2001, zatímco v roce 2002 lze pozorovat mírný pokles. Skončila reorganizace historických fondů a průběžně probíhalo dohledávání starých tisků a vyřazování novodobých fondů současně s jejich předáváním do hlavních fondů knihovny. Skončila poslední etapa, v jejímž rámci se uskutečnila revize a předání starých tisků uložených v Barokním sále do správy oddělení rukopisů a starých tisků.

Byl založen elektronický katalog historických fondů, který bude jednotným vstupem jak do virtuální knihovny digitálních kopií originálních historických dokumentů, tak do elektronické knihovny plných textů, a to jak primárních (edice historických dokumentů), tak sekundárních (dokumenty o primárních dokumentech, resp. vytvořené na jejich základě, tzv. literatura). Byly navázány první předběžné kontakty s domácími i zahraničními partnery za účelem kooperace v této oblasti. Zároveň byly učiněny první kroky ke vzájemné konverzi standardů MASTER a UNIMARC (užívaného pro katalogizaci především starých tisků v rámci dnes již tradičních automatizovaných knihovních systémů). Konverze obou standardů otevře cestu k vytvoření komplexního badatelského prostředí složeného jak z klasických pramenů, tak i různorodých elektronických zdrojů.

V oblasti historických fondů probíhala spolupráce na projektu EU VICODI (viz Projekty) a byla zahájena aktivní spolupráce s redakcí souborného katalogu starých tisků Hand Press Book Database 1455-1830 vytvářeného Konsorciem evropských vědeckých knihoven (The Consortium of European Research Libraries – CERL). Národní knihovna ČR se stala pravidelným přispěvatelem do tohoto katalogu.

Nahoru


Hudební oddělení

Narůstající využívání informačních zdrojů v prostředí elektronických přístupů bylo charakteristické i pro činnost hudebního oddělení. Sloučení informační základny klasických informací s možnostmi využití multimediálních databází se již stalo rutinní praxí jak pro pracovníky oddělení, tak pro jejich návštěvníky. Díky aktivní spolupráci s Mezinárodním soupisem hudebních pramenů RISM získala Národní knihovna volný přístup k on-line databázi historických hudebních rukopisů. V rámci projektu Referenční centrum NK ČR – brána do světa informací se také podařilo získat on-line přístup do nejrozsáhlejší bibliografické databáze zaměřené na literaturu o hudbě. Tyto možnosti pro badatele, studenty i odbornou veřejnost staví hudební oddělení do pozice informačního centra pro všechny typy hudebních a muzikologických pracovišť.

Nahoru


Slovanská knihovna

Slovanská knihovna pokračovala již třetím rokem ve spolupráci s Ruskou národní knihovnou v Petrohradě na tvorbě souborného katalogu Ruská kniha 1918-1926. V oblasti spolupráce s domácími institucemi byla nejaktivnější spolupráce s ústavy Akademie věd ČR a Ústavem slavistických a východoevropských studií FF UK při přípravě konferencí.

Byly zahájeny přípravné práce na XIII. mezinárodní sjezd slavistů v Lublani v roce 2003, které zahrnovaly především přípravu bibliografie XII. mezinárodního sjezdu slavistů a jednání k přípravě výstavy na sjezdu.

V rámci projektu Národní knihovny Zpřístupňování generálních katalogů Národní knihovny pokračovala Slovanská knihovna v retrokonverzi svého generálního katalogu zpracováním dalších 15 000 záznamů. Mimo projekt pokračovaly další práce spojené s retrokonverzí; týkaly se především kopírování záznamů české produkce z báze Národní knihovny.

V prvním roce tříletého projektu Novinová sbírka SK. Kompletace a mikrofilmování podpořeného grantem od Grantové agentury ČR bylo zpracováno a mikrofilmováno cca 220 titulů novin z období občanské války v rozsahu 50 000 stran (viz oddíl Projekty).

The Shevchenko Scientific Society z New Yorku poskytla Slovanské knihovně finanční prostředky na přípravu publikace o výtvarné sbírce Ukrajinského muzea v Praze z let 1925-1945.

Nejvýznamnější akcí, kterou uspořádala Slovanská knihovna, byla třídenní mezinárodní konference Dmytro Čyževskyj: Osobnost a dílo k 25. výročí úmrtí tohoto významného ukrajinského filozofa a slavisty; aktivně se jí zúčastnilo 30 badatelů, z toho 21 zahraničních. Spolupořadateli byl Slovanský ústav AV ČR, Filozofický ústav AV ČR a Ústav pro českou literaturu AV ČR.

Slovanská knihovna pořádala nebo se podílela na řadě dalších akcí, jako byly prezentace několika publikací, beseda s mnichovským nakladatelem Otto Sagnerem či literární podvečer u příležitosti 80. narozenin bulharské spisovatelky Blagy Dimitrovové. Cyklus Seminářů východoevropských dějin pořádaný Slovanskou knihovnou měl čtyři pokračování.

Z řady výstav lze za nejvýznamnější považovat účast na výstavě Půl tisíciletí česko-chorvatských literárních vztahů ve vzájemných překladech pod záštitou a za přítomnosti prezidenta Chorvatské republiky S. Mesiće.

Pracovníci Slovanské knihovny se zúčastnili s referáty několika významných mezinárodních vědeckých konferencí: Kul‘turnoje nasledije rossijskoj emigracii 1917-1939 gg. (S. Peterburg), Vratislav v Čechách – Češi ve Vratislavi (Wroclaw), konference Electronic Description and Edition of Slavic Sources (Pomorie) a V. kongresu mezinárodní asociace ukrajinistů (Černivci).

Z vlastní knihovnické činnosti je významná spolupráce s oddělením národních autorit a oddělením věcného zpracování Národní knihovny na tvorbě jmenných a věcných autorit a elektronické zpracování archivních dokumentů a příruční knihovny ve studovně.

Nahoru


Vydavatelská činnost

Ediční program Národní knihovny reprezentuje vydání 27 monografií a 65 čísel pěti periodických titulů (viz Soupis publikací na s. 95) a řady propagačních tisků k významným událostem a knihovnickým akcím.

Mimo ediční plán bylo u příležitosti mimořádných výstav konaných jak v Národní knihovně, tak v jiných institucích (Památník národního písemnictví a Lucemburská národní knihovna) vydáno několik významných doprovodných publikací.

Ve spolupráci s firmou AiP Beroun pokračovalo elektronické vydávání titulu Česká národní bibliografie a na CD-ROM vyšlo i 4. vydání MDT.

Časopis Národní knihovna – knihovnická revue vycházel jako čtvrtletník v tištěné podobě, současně byla vystavena jednotlivá čísla na webové stránce Národní knihovny ČR ve formátech HTML a PDF (včetně rejstříků) <http://full.nkp.cz/nkkr/NKKR.html>. Ročníky 1990-1998 jsou zpřístupněny v databázi plnotextového vyhledávání <http://full.nkp.cz>.

Vybraná nakladatelská produkce byla představena na tuzemských i zahraničních veletrzích a významných knihovnických akcích.

Nahoru


Souborné katalogy

Souborný katalog ČR (www.caslin.cz) byl provozován pod systémem CUBUS, uživatelé měli k dispozici všechny funkce přístupné v roce 2001 a od dubna 2002 navíc anglickou verzi katalogu, možnost objednávání MVS přímo v jeho prostředí a možnost okamžité kontroly o průběhu importů. Počet zprostředkovávaných záznamů přesáhl 1 600 000. Do Souborného katalogu pravidelně přispívalo 58 knihoven a institucí. Byly upraveny programy pro import (zjemnění klíčů pro porovnávání duplicit).

Od května 2002 probíhala příprava přechodu Souborného katalogu pod nový systém – ALEPH 500. Součástí tohoto přechodu je v zájmu zlepšení kvality dat i opakovaný import cca 3 000 000 záznamů. Proto byli kontaktováni účastníci Souborného katalogu a podstatná část z nich všechny své záznamy zaslala znovu. Nový import proběhne na jaře 2003 včetně importu báze zahraničních periodik (cca 75 000 záznamů) a záznamů českých periodik ve fondu Národní knihovny (cca 8000 záznamů).

Po celý rok pokračovaly práce na  retrospektivní konverzi nejstarší vrstvy souborného katalogu zahraničních periodik, což představovalo zpracování dalších více než 15 000 titulů zahraničních periodik. Zpracované tituly byly importovány do souborného katalogu zahraničních periodik (báze KZP) a jsou přístupné na internetu.

Aktualizace odebíraných a uchovávaných zahraničních periodik byla zpracovávána v průběhu roku. Bylo obesláno 370 knihoven, 348 knihoven zaslalo soubornému katalogu soupis uchovávaných nebo odebíraných titulů pro další zpracování. V průběhu roku jsou do báze zaznamenávány i změny (odpisy a nové přírůstky) aktivně hlášené spolupracujícími knihovnami. Probíhaly též přípravy na import českých periodik do souborného katalogu.

Adresář knihoven a informačních institucí obsahuje 2994 záznamů (včetně záznamů zrušených institucí).

Nahoru