OBSAH

Předchozí stránkaNásledující stránka

PROGRAMY A  PROJEKTY


Digitální knihovna - produkce, ochrana a zpřístupnění digitálních dokumentů | Propojení analytických záznamů s plnými texty | Rozšiřování možností rozvoje CASLIN – Souborného katalogu ČR | Souborná databáze Kooperačního systému článkové bibliografie - optimalizace integrace a správy heterogenních dat | Příprava tematických katalogů historických hudebních sbírek na území Čech a Moravy | Zpřístupnění fondů velkých českých knihoven: NK ČR | Jednotná informační brána pro hybridní knihovny | Vývoj ochranných obalů pro vzácný a ohrožený knihovní fond | Česká výkladová terminologická databáze z oblasti knihovnictví a informačních věd | OCLC First Search Service Zpřístupnění plnotextových databází odborných zahraničních periodik - EIFL Direct | Referenční centrum NK ČR | Optimalizace struktury informačních zdrojů Knihovny knihovnické literatury odboru knihovnictví NK ČR | Novinová sbírka Slovanské knihovny | IDAP | VICODI | PULMAN |
VISK 1 2 3 4 5 6 7 8 9



Výzkumné záměry

Digitální knihovna – produkce, ochrana a zpřístupnění digitálních dokumentů

1999-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Adolf Knoll

URL: http://digit.nkp.cz , http://www.cdh.nkp.cz

Práce se soustředily na lepší zvládnutí výrobního procesu digitálních dokumentů jak v oblasti digitalizace rukopisů (speciální program pro validaci popisů v DTD MASTER), tak v oblasti přípravy popisných dat periodik za účelem automatizace jejich generování (plán na rok 2003). Byly posíleny kapacity vyrovnávacího diskového pole digitální knihovny a nakoupeny licence Oracle. Proběhly analytické práce pro začlenění se do programu EU VICODI a práce na migraci dat digitalizovaných rukopisů do nového DTD, zatím na úrovni bibliografického záznamu (http://www.memoria.cz). Rovněž byly posíleny úložné kapacity robotické knihovny.

Nahoru


Propojení analytických záznamů s plnými texty a optimalizace zpřístupnění plných textů

1999-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ivana Anděrová

URL: http://full.nkp.cz

Byly řešeny koncepční otázky týkající se zejména procesu zpracování a zpřístupnění plných textů v Kooperačním systému článkové bibliografie (KOSABI) s ohledem na současné trendy v oblasti automatické indexace dokumentů. Byly zahájeny práce na napojení na soubory národních autorit při zpracování plných textů a rozšíření zpracování na některé spolupracující instituce. Byly upřesněny a definovány nové topiky v rámci báze ANL FULL a zakoupena roční internetová licence a technická podpora pro systém TOPIC. Byly staticky propojeny bibliografické záznamy báze ANL s volně dostupnými plnými texty na webu (cca 1060 záznamů).

Nahoru


Rozšiřování možností rozvoje CASLIN – Souborného katalogu ČR

1999-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Gabriela Krčmařová

URL: http://www.caslin.cz

V souladu s rozhodnutím Národní knihovny probíhaly od května 2002 přípravné práce pro přechod Souborného katalogu ČR pod nový systém – ALEPH 500. Vzhledem k tomu, že i po přechodu pod systém ALEPH bude souborný katalog nadále využívat pro dávkový příjem dat jeden z modulů systému CUBUS – modul pro import dat – byly upraveny programy pro import a programy pro zjemnění klíčů pro porovnávání duplicit. Dále byly vytvořeny programy pro každodenní přesuny dat ze systému CUBUS do systému ALEPH a zpět. Jejich otestování zdržela opožděná dodávka nového serveru.

Nahoru



Programové projekty výzkumu a vývoje

Souborná databáze Kooperačního systému článkové bibliografie – optimalizace integrace a správy heterogenních dat

2000-2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Ivana Anděrová

URL: http://full.nkp.cz

Výsledkem řešení projektu v roce 2002 je poloprovoz aplikace pro získávání a automatickou extrakci/indexaci bibliografických záznamů z plných textů a následné vytvoření importního souboru záznamů pro databázi bibliografických záznamů ANL a databázi plných textů ANL FULL s implementací metadat Dublin Core v plných textech včetně automaticky generovaných formátů HTML, XHTML a XML v kvalifikované i nekvalifikované formě. Takto bylo zpracováno a následně importováno do báze ANL a ANL FULL cca 13 000 bibliografických záznamů a plných textů. Záznamy jsou součástí České národní bibliografie. Staticky byly propojovány záznamy ANL s volně dostupnými plnými texty na internetu. Portál pro zpřístupnění volně dostupných textů na internetu ve struktuře tematické a regionální byl doplněn o další zdroje. Byl vytvořen nový design serveru http://full.nkp.cz, webové stránky byly zprovozněny v novém prostředí. Dále byla zprovozněna aplikace pro stahování a export metadat a plných textů (formát text, rtf, html, UNICODE, XML) a aplikace pro administraci databáze ANL FULL (statistiky, opravy, evidence uživatelů). Byla provedena analýza selekční úplnosti topiků a aktualizace topiků. Z projektu byly též částečně financovány práce na internetové verzi linky zpracování bibliografických záznamů z plných textů. Proběhl upgrade serveru full.nkp.cz. Byla laděna a testována aplikace pro management kooperačního systému (MNG KOSABI). Byl implementován jednotný interface pro vstup do aplikace a proběhl upgrade serveru anl.nkp.cz.

Nahoru


Příprava tematických katalogů historických hudebních sbírek uložených na území Čech a Moravy

2000-2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Zuzana Petrášková

Ve třetím roce řešení projektu pracovaly zaškolené pracovní týmy na každém ze spoluřešitelských pracovišť na těchto titulech tematických katalogů:

· Národní knihovna ČR – sbírka P. Barnabáše Weisse a sbírka kantorského rodu Strachotů

· Archiv Konzervatoře v Praze – Schönborn-Lobkovicova sbírka

· Moravské zemské muzeum – oddělení dějin hudby – sbírka z kostela v Blížkovicích u Moravských Budějovic.

Zpracované katalogizační záznamy v papírové, na pracovišti Národní knihovny a v Moravském zemském muzeu i v elektronické podobě, byly doplněny o informace archivní podoby nutné pro edici budoucích katalogů. Sbírky byly vyhodnoceny nejen po stránce hudební, ale i historické, zejména pak z hlediska regionu jejich původní provenience. Hudební oddělení koordinovalo řešitelská pracoviště, řídilo srovnávací práce za pomoci informačního aparátu Souborného hudebního katalogu a CD-ROM RISM. Využívání obou těchto informačních zdrojů je stále četnější a dochází k úzkému propojení činnosti hudebního oddělení s výsledky prací na projektovém úkolu.

Nahoru


Zpřístupnění fondů velkých českých knihoven: Národní knihovna České republiky

2000-2004
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Bohdana Stoklasová

URL: http://nris.nkp.cz , http://nkp.2b.cz/retrokon

V roce 2002 měla být podle harmonogramu realizována další etapa analytických a programátorských prací na vývoji softwaru pro mapování a třídění fondů českých knihoven. K jeho nasazení mělo dojít v poloprovozním měřítku v rámci Národní knihovny. Praktickým výsledkem splnění uvedených úkolů je nová verze systému RIS [Informační systém pro retrospektivní konverzi], která umožňuje prohlížení výsledků zpracování v jednotlivých fázích včetně grafických výstupů. Knihovny České republiky získaly možnost objednání retrospektivní konverze konkrétních záznamů z Národní knihovny a možnost jejich využití pro retrospektivní konverzi vlastních katalogů. Nasazení softwaru pro mapování a třídění fondů v poloprovozním měřítku vytvořilo nové požadavky na funkce systému RIS a výměnu zobrazovače. V průběhu roku byly vytvořeny nové webové stránky projektu RETROKON – došlo k zásadní změně grafické podoby a obohacení obsahu, zprovozněna byla též anglická verze.

Nahoru


Jednotná informační brána pro hybridní knihovny

2001-2002
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Bohdana Stoklasová

URL: http://www.jib.cz

Na počátku roku 2002 byl zahájen provoz Jednotné informační brány (JIB). Původně plánovaný dvouletý pilotní projekt Národní knihovny a Univerzity Karlovy měl být zaměřen především na společnou skupinu uživatelů obou institucí a po otestování rozšířen na instituce další. JIB se však stala velmi populárním a využívaným zdrojem již v roce 2002, kdy se aktivně zapojila většina velkých knihoven ČR a souborných katalogů a dvě největší knihovny slovenské – Slovenská národní knižnica a Univerzitní knižnica Bratislava – se svými soubornými katalogy. Projekt tedy významně přesáhl původně plánované cíle. Zprovozněním JIB byla naplněna první linie projektu, kterou byla implementace zahraničních technických nástrojů a standardů pro JIB v ČR. Druhá linie – vytvoření předpokladů pro optimální fungování JIB –byla naplněna implementací metody Konspektu v Národní knihovně, vytvořením metodiky pro ostatní knihovny a provázáním věcných autorit s údaji Konspektu. Důležitým přínosem bylo vytvoření konkordance mezi klasifikacemi MDT a DDT. Vzájemné provázání různých systémů věcného pořádání usnadní paralelní prohledávání českých i zahraničních informačních zdrojů včetně tematických internetových bran.

Nahoru


Vývoj ochranných obalů pro vzácný a ohrožený knihovní fond

2001-2002
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Františka Vrbenská

Projekt splnil všechny vytčené cíle: byla vyvinuta lepenka archivních kvalit, která je produkována tuzemskými papírnami, byla vypracována technologie výroby ochranných obalů na vzorkovacím vyřezávacím zařízení, vytvořeny nové designy vhodných obalů, vyvinuto speciální měřicí skenerové zařízení a stanoven podrobný pracovní postup pro linku ukládání dokumentů do ochranných obalů. Kvalitu nové lepenky potvrdily testy provedené odborníky ze Státního ústředního archivu a zkušebním ústavem SYNPO Pardubice. Projekt byl na podzim roku 2002 posílen o částku 500 000 Kč určenou na výzkum metod vysoušení dokumentů poškozených povodněmi.

Nahoru


Ćeská výkladová terminologická databáze z oblasti knihovnictví a informační vědy

2001-2002
Finanční zdroj: Ministerstvo kultury ČR
Hlavní řešitel: Miroslav Ressler

URL: http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=ktd

Základním cílem projektu je vybudování České výkladové terminologické databáze z oblasti knihovnictví a informační vědy, jejímž výstupem bude soubor termínů zveřejněný pro odbornou veřejnost prostřednictvím internetu. Výběru a zpracování hesel se zúčastnilo více než 20 autorů z celé České republiky. Jejich výsledkem byly zpracované soubory termínů s výklady, které byly následně revidovány specialisty pro příslušné oblasti z ČR i Slovenska. Následně bylo provedeno celkové zhodnocení produktu předními odborníky z obou států a konstatováno, že zadání bylo splněno a za určenou dobu a v daném časovém intervalu byla vykonána mimořádně záslužná odborná práce s dobrým výsledkem. Plně funkční databáze obsahuje 4180 termínů, 2800 hesel a 3330 anglických ekvivalentů.

Nahoru


OCLC First Search Service

2000-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Řešitel: Hanuš Hemola

Projekt je zaměřen na získání volného přístupu ke službě OCLC FirstSearch s plnými texty (OCLC Base Package with Full Text) v deseti nejvýznamnějších knihovnách České republiky tak, aby uživatelé ze sféry výzkumu a vývoje získali rovnoměrný přístup k této službě ve všech regionech ČR s přímou vazbou na meziknihovní služby. Cílem čtyřletého zpřístupnění služby FirstSearch je nejen získání tohoto významného informačního zdroje, ale pravidelné vyhodnocování účelnosti, efektivity a přínosu tohoto zdroje pro uživatele z oblasti výzkumu a vývoje v ČR prostřednictvím hlavních knihoven s cílem vytvořit sdružení, které zabezpečí přístup k této službě i po ukončení projektu.

Nahoru


Zpřístupnění plnotextových databází odborných zahraničních periodik na základě programu Open Society Institute – EIFL

2000-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Hana Nová

URL: http://eifl.nkp.cz/ 

V roce 2002 se k projektu připojily další knihovny, ke konci roku jich bylo 275. V průběhu roku pokračovala školení pro nové účastníky a proběhla také dvě pracovní setkání stávajících členů neformálního konsorcia. Ke vzájemné komunikaci v rámci konsorcia je využívána elektronická konference. Na webových stránkách projektu byly průběžně zveřejňovány statistiky využívání databází EBSCO jednotlivými knihovnami. Projekt byl prezentován v odborném knihovnickém tisku, na seminářích a konferencích (Inforum 2002, Knihovny současnosti 2002 atd.). Firma EBSCO doplnila do databází cca 2000 nových titulů z přírodních a technických věd a u velkého počtu titulů byla rozšířena retrospektiva plných textů. Byly přidány také další referenční zdroje a zpřístupněny nové databáze – ERIC a Agricola.

Nahoru


Referenční centrum Národní knihovny ČR – brána do světa informací

2000-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Řešitel: Hanuš Hemola

URL: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm

Realizace projektu si klade za cíl zabezpečit další rozvoj Referenčního centra a pomoci jeho hlavnímu poslání – poskytovat služby blízkým i vzdáleným uživatelům z blízkých i vzdálených fondů. V rámci projektu byla dokompletována infrastruktura centra a byly obohaceny základní informační zdroje. Nedílnou součástí projektu je racionalizace a zrychlení meziknihovních služeb v tzv. dodávání zdrojů (resource sharing) prostřednictvím www a rozvoj služby dodávání dokumentů (document delivery) v klasické i elektronické formě. Cílem projektu je vytvořit z centra bránu, která přímo na místě i prostřednictvím internetu zpřístupní v integrované podobě primární, sekundární i terciární informace zejména pracovníkům vědy a výzkumu.

Nahoru


Optimalizace struktury informačních zdrojů Knihovny knihovnické literatury odboru knihovnictví Národní knihovny ČR

2001-2003
Finanční zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Hlavní řešitel: Miroslav Ressler

Základní informační zdroje pro obor knihovnictví a informační věda (Library and Information Science Abstracts – LISA z Velké Británie a Library Literature and Information Science – LLIS z USA), jež docházely v roce 2002, byly objednány též na rok 2003 a doplněny o americkou databázi Information Science Abstracts – ISA, která mimo jiné zahrnuje nejvíce elektronických periodik z oblasti knihovnictví a informační vědy. Tyto tři světové databáze budou využívány především ke zpracování rešerší a studijně rozborových prací v oddělení studijním a informačním odboru knihovnictví. Byla rovněž objednána řada dalších významných dokumentů. V roce 2003 bude na základě hodnocení databází uživateli kladen důraz především na získání uvedených zdrojů LISA, LLIS a ISA Plus, které jsou nejvíce využívány, a také na adresné zpracování studijně rozborových zpráv pro řešitele úkolů, překladatelskou činnost zaměřenou na aktuální potřeby uživatelů, intenzivnější zpřístupňování informací elektronickou cestou a hodnocení databází uživateli.

Nahoru


Novinová sbírka Slovanské knihovny. Kompletace, zpracování a mikrofilmování části unikátní sbírky bývalého Ruského zahraničního archivu

2002-2004
Finanční zdroj: Grantová agentura ČR
Řešitel: Eva Sokolová

Cílem projektu je kompletace, katalogizace a mikrofilmování prioritních skupin ohrožené unikátní novinové sbírky bývalého Ruského zahraničního historického archivu, jež je součástí fondu Slovanské knihovny. Přes některé nepředvídané komplikace se během roku 2002 podařilo uskutečnit záměr prvního roku grantového úkolu, tj. bylo mikrofilmováno 50 000 stran novin z období občanské války v Rusku, což představuje 52 mikrofilmů a asi 220 novinových titulů. Jednotlivé tituly byly kompletovány, zpracovány v systému Aleph a mikrofilmovány. V oddělení mikrografie byly vyhotoveny archivní kopie, matrice a uživatelská kopie. Uživatelské kopie jsou uloženy ve Slovanské knihovně, kde budou zpřístupněny veřejnosti.

Nahoru


IDAP (Improved Damage Assessment of Parchment)

2002-2004
Finanční zdroj: Evropská komise, 5. rámcový program
Řešitel za Národní knihovnu ČR: Jiří Vnouček
Status Národní knihovny ČR: hlavní partner
Hlavní řešitel: Rector René Larsen, Royal Danish Academy of Fine Arts, Kodaň, Dánsko

Od roku 2002 je Národní knihovna ČR jedním z řešitelů tříletého výzkumného úkolu Evropské komise IDAP. Dalšími řešiteli jsou Škola konzervování v Dánsku, Nadace pro výzkum a technologii v Řecku, Londýnská univerzita a jiné instituce. Projekt zahrnuje tři hlavní cíle: odhad poškození pergamenu vizuálními nedestruktivními metodami, vybudování preventivního varovného systému, který bude vytvořen na základě odhadu poškození pergamenu, a zpracování atlasu poškození pergamenů v digitální formě. Další částí projektu je sledování hydrotermálních vlastností pergamenů.

Nahoru


VICODI (Visual Contextualization of Digital Content)

2002-2004
Finanční zdroj: Evropská komise, 5. rámcový program
Řešitel za Národní knihovnu ČR: Zdeněk Uhlíř
Status Národní knihovny ČR: hlavní partner
Hlavní řešitel: Edvins Snore, RIDEMO, Riga, Lotyšsko

URL: http://www.vicodi.org

Cílem projektu je vytvořit technologický prototyp a metodologický model evropského historického webu a v souvislosti s tím vybudovat základy pro nadnárodní kontextuální pojetí evropské historie cestou integrace primárních, sekundárních a terciárních zdrojů a dokumentů. V roce 2002 proběhla administrativní příprava projektu a vstupní diskuse k formulaci základních otázek.

Nahoru


PULMAN

2001-2003
Finanční zdroj: Evropská komise
Koordinátor za ČR: Miroslav Ressler
Status Národní knihovny ČR: účastník Evropské sítě PULMAN
Hlavní řešitel: Jan Van Vaereenbergh, Stad Antwerpen, Belgie
Zastoupení Národní knihovny ČR v mezinárodní radě projektu: Adolf Knoll
URL: http://www.pulmanweb.org

Hlavní pozornost v rámci tohoto mezinárodního projektu z pohledu národní účasti byla věnována zpracování překladu souboru Doporučení projektu PULMAN pro veřejné knihovny. Z dalších aktivit je třeba zmínit aktualizaci národního profilu ČR na webové straně projektu PULMAN, uspořádání národního semináře o Doporučeních projektu PULMAN v rámci konference Knihovny, archivy a muzea v digitálním věku. V evropském měřítku měl projekt mobilizovat jednotlivce a instituce – především politiky – k vytvoření co nejlepších podmínek pro práci veřejných knihoven a jejich součinnost s muzei a archivy. Doporučení PULMAN, která byla přeložena do většiny evropských jazyků, poskytují praktický návod pro činnost veřejných knihoven v řadě oblastí práce s veřejností i v řešení technologických otázek. V posledním roce byl projekt rozšířen o projekt PULMAN-XT, který zahrnul i další evropské země mimo členské, kandidátské a asociované státy EU.

Nahoru



Projekty programu Ministerstva kultury ČR  Veřejné informační služby knihoven (VISK)

VISK 1

Koordinační centrum programu VISK
Odpovědný řešitel: Vít Richter

Koordinační centrum programu VISK v Národní knihovně zajišťovalo veškeré odborné, organizační a koordinační činnosti související s realizací programu. Šlo zejména o mezirezortní koordinaci při realizaci Státní informační politiky, aktualizaci obsahového zaměření a cílů programu VISK, organizační zajištění činnosti odborných komisí jednotlivých podprogramů, zpracování podkladů a evidencí vyplývajících ze dvou kol veřejného grantového řízení, prezentaci a propagaci výsledků programu veřejnosti, zpracování webových stránek programu VISK a jejich průběžnou aktualizaci. Velká pozornost byla věnována kontrole realizace projektů VISK z roku 2000 a 2001.

Nahoru


VISK 2

Vzdělávání pracovníků knihoven
Odpovědný řešitel: Zlata Houšková

Národní knihovna realizovala tři projekty pokračovala výuka základů informační gramotnosti a proběhly dva cykly seminářů Elektronické informační zdroje a databáze. V kurzech základní informační gramotnosti získalo dovednosti v práci s informačními technologiemi 313 pracovníků knihoven. Kurzy probíhaly v 7 modulech: Základní pojmy informačních technologií, Základy práce s počítačem a správa souborů, Textový editor (Word), Tabulkový procesor (Excel), Databáze (Access), Prezentace (PowerPoint), Práce informačních sítí (Internet). Zájemců o pokračování projektu je stále ještě několik set. Cyklus Elektronické zdroje a databáze pokračoval lekcemi Jednotná informační brána, Archivace a dlouhodobé zpřístupnění elektronických dokumentů, Elektronické zdroje pro obor knihovnictví, Weblog – budoucnost publikování a vyhledávání na Internetu, Ekonomické elektronické zdroje a On-line biografické zdroje. Celkem se obou cyklů zúčastnilo 439 pracovníků nejrůznějších knihoven a informačních pracovišť z celé České republiky. Hlavním výsledkem všech uvedených vzdělávacích aktivit by měly být širší a kvalifikovanější služby uživatelům knihoven a informačních pracovišť v ČR. Národní knihovna proto předložila obdobné projekty v grantovém programu VISK 2 i na rok 2003.

Nahoru


VISK 3

WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů
Odpovědný řešitel: Ludmila Celbová

Projekt navázal na řešení projektu výzkumu a vývoje v letech 2000-2001 Registrace, ochrana a zpřístupnění domácích elektronických zdrojů v síti Internet. Cílem bylo vytvořit základní podmínky pro provoz WebArchivu po stránce technické, knihovnické a legislativní. Řešení se zaměřilo na novou sklizeň domény .cz při nastavení širších podmínek, na opravy chyb harvesteru a na testování a výběr serveru pro provoz. Byla připravena vzorová smlouva o poskytování elektronických online zdrojů jako prozatímní řešení legislativy týkající se zejména oprávnění získávat a archivovat zdroje publikované na internetu a zpřístupňovat je z digitálního archivu (autorské právo) a bylo zahájeno jednání s vybranými vydavateli. Byla řešena metodika zpracování záznamů k elektronickým zdrojům pro účely zpřístupňování v České národní bibliografii a jiných systémech.

Nahoru


VISK 4

Digitální knihovna
Odpovědný řešitel: Jiří Polišenský

Digitální knihovna slouží tvorbě, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů vytvářených v rámci národních programů Memoriae Mundi Series Bohemica a Kramerius. Knihovny, jejichž projekty byly vybrány k realizaci, obdrží digitální kopie dokumentů na fyzických nosičích (CD-R, DVD), archivace je zajišťována prostřednictvím CD-R médií nebo magnetopáskové robotické knihovny v Centrálním depozitáři v Hostivaři. Finanční zdroje programu VISK 4 pokrývají zejména provozní náklady spojené s údržbou technických zařízení a programů systému Digitální knihovny zajišťující archivaci, výrobu a zpřístupňování digitálních dokumentů, přenos dat, rozšiřování paměťového prostoru a drobný rozvoj. Do budoucnosti je třeba počítat s využitím tohoto programu i pro další instituce, aby mohly řešit zpřístupňování digitálních dokumentů v rámci svých lokálních prostředků.

Nahoru


VISK 5

Retrospektivní konverze generálních katalogů Národní knihovny ČR
Odpovědný řešitel: Bohdana Stoklasová

Projekt byl rozdělen do tří částí:

· Generální katalog Univerzálního knihovního fondu II cílem bylo převedení 67 855 záznamů do formátu UNIMARC. Přednostně byly převáděny záznamy často půjčované literatury, byly vyřazovány záznamy málo využívané literatury z úplné retrospektivní konverze. Tyto záznamy zůstanou přístupné pouze v obrazové podobě.

· Generální katalog Univerzálního knihovního fondu I byla vypracována metodika retrospektivní konverze využitelná i v dalších knihovnách ČR, jejichž fondy obsahují staré tisky, byl upraven program pro retrospektivní konverzi pro potřeby starých tisků. V rámci testování bylo převedeno 1200 záznamů.

· Generální katalog Slovanské knihovny do formátu UNIMARC bylo převedeno 15 000 záznamů. Převáděny byly záznamy v latince i cyrilici, záznamy strojopisné i ručně psané.

Nahoru


Retrospektivní konverze souborného katalogu zahraničních periodik: nejstarší vrstva 1527-1964
Odpovědný řešitel: Eva Svobodová

Vzhledem k tomu, že finanční prostředky nebyly poskytnuty v potřebné výši, bylo prostřednictvím externistů zpracováno z původně plánovaných 15 000 záznamů pouze 9893 titulů, z toho redakčně zpracováno včetně přidělení MDT 4592 titulů, nově uloženo 4204 titulů a doplněny sigly a roky odběru u záznamů převzatých z ISSN Compact u 1097 titulů. Zbývajících plánovaných 4200 záznamů bylo zpracováno pracovníky oddělení souborných katalogů. Zpracované tituly byly importovány do souborného katalogu zahraničních periodik a jsou přístupné na internetu. Byla kompletně zpracována písmena H-S. včetně ručního přepisu záznamů, takže tituly jsou v katalogu uvedeny v plném časovém rozsahu ročníků evidovaných na území České republiky.

Nahoru


VISK 6

Memoriae Mundi Series Bohemica – digitalizace rukopisů Národní knihovny ČR
Odpovědný řešitel: Adolf Knoll

V roce 2002 bylo digitalizováno celkem 99 rukopisů v objemu 46 394 stran. Záznamy o digitalizovaných rukopisech v celém programu VISK 6 byly spolu s dalšími digitalizovanými rukopisy zpřístupněny v nové databázi na URL: www.memoria.cz. Byly zahájeny práce na rychlém zpřístupnění dokumentů obsažených v této databázi po internetu autorizovaným zájemcům v průběhu roku 2003. Digitalizované rukopisy jsou významným přírůstkem do fondu Memoriae Mundi Series Bohemica, ve kterém je za celou ČR (kromě speciální sbírky historických učebnic v objemu cca 140 000 stran) tč. k dispozici na 400 000 stran vzácných dokumentů, převážně rukopisů.

Nahoru


VISK 7

Kramerius
Odpovědný řešitel: Jiří Polišenský

Částečně nebo úplně bylo reformátováno 35 titulů bohemikálních periodik v rámci devíti schválených projektů. Národní knihovna zajišťuje pro ostatní knihovny i archivaci mikrofilmů a digitalizovaných dokumentů. Záznamy digitalizovaných dokumentů se doplňují do soupisu reformátovaných periodik (CZROMM) a budou předány i do evropské databáze EROMM. Realizaci projektů zkomplikovaly srpnové záplavy, které postihly firmu provádějící úpravy obrazových dat. Program Kramerius byl doplněn o zhotovování ochranných obalů pro reformátované dokumenty. Tuto činnost mohla Národní knihovna pro knihovny zahájit díky ukončenému projektu zaměřenému na vývoj a výrobu ochranných obalů. Knihovny tak dostanou nejen kopii dokumentu v digitální podobě na CD-R médiích, ale současně obdrží poškozené svazky v ochranných obalech vyrobených z trvanlivé archivní lepenky. Jak prokázaly zkušenosti při záplavách, chrání krabice, vyrobená na míru svazku, knihu i v případě zaplavení. Do papírového bloku knihy pronikne méně vody a obal ochrání knihu i před hrubými nečistotami.

Nahoru


VISK 8

Služba KnowEurope
Odpovědný řešitel: Hana Nová

Prostřednictvím projektu Služba KnowEurope byl v rámci národní licence umožněn knihovnám ČR přístup do databáze KnowEurope. Bylo zaregistrováno 360 knihoven a také institucí státní správy. V průběhu 11 školení bylo proškoleno více než 200 pracovníků knihoven. Projekt byl prezentován v odborném tisku, na seminářích a konferencích. Na podporu projektu byly zprovozněny a aktualizovány webové stránky http://www.knoweurope.cz a byly připraveny informační materiály a pomůcky pro vyhledávání.

Nahoru


Zajištění provozu Jednotné informační brány v celonárodním měřítku a zpřístupnění zdrojů Národní knihovny ČR
Odpovědný řešitel: Bohdana Stoklasová

Byl zajištěn provoz Jednotné informační brány (JIB) v celonárodním měřítku (účast většiny velkých knihoven a souborných katalogů ČR) i v měřítku mezinárodním (účast Slovenské národní knihovny a Univerzitní knihovny v Bratislavě a jejich souborných katalogů, připojení zahraničních zdrojů). V rámci JIB byly zpřístupněny klasické i elektronické zdroje zpracovávané v Národní knihovně. Byla zajištěna úzká návaznost JIB na projekt WebArchiv a byly položeny metodické základy pro budovaní českých tematických bran s ohledem na jejich začlenění do mezinárodního kontextu. Soubory věcných autorit byly průběžně obohacovány o anglické ekvivalenty, v návaznosti na projekt výzkumu a vývoje probíhaly práce na konkordanci mezi klasifikacemi MDT a DDT.

Nahoru


VISK 9

Rozvoj funkcí CASLIN - Souborného katalogu ČR
Odpovědný řešitel: Eva Svobodová

V roce 2002 byl Souborný katalog ČR rutinně provozován pro uživatele pod systémem CUBUS. Od poloviny roku se začal připravovat na přechod pod nový systém ALEPH 500. Součástí přechodu byla i příprava aktualizace cca tří milionů záznamů českých a zahraničních knih, periodik a speciálních dokumentů. Cílem aktualizace bylo výrazné zkvalitnění záznamů obsažených v souborném katalogu a odstranění duplicit. Z prostředků VISK 9 byl částečně hrazen nákup nového serveru, který byl jedním ze základních předpokladů pro přechod Souborného katalogu pod nový systém. Server byl zakoupen v prosinci 2002.

Nahoru


Kooperativní tvorba a využívání souborů národních autorit
Odpovědný řešitel: Zdeněk Bartl

Cílem projektu je postupné zapojování knihoven České republiky do kooperativní tvorby a využívání souborů národních autorit, dosažení unifikace selekčních údajů a podstatné racionalizace zpracovatelského procesu v knihovnách. Základní funkční model sdílené katalogizace autoritních záznamů byl vytvořen a odzkoušen již v závěru roku 2001. Vedle Národní knihovny je do projektu zapojeno dalších 25 knihoven v roce 2002 se přidalo 12 dalších knihoven. Většina knihoven, které nemají informační systém Aleph, používá k on-line komunikaci s bází národních autorit komunikační protokol Z39.50. Převážná část knihoven využila projektu také k odstraňování duplicit v rejstřících selekčních údajů ve svých lokálních bázích a k harmonizaci lokálních autorit s bází národních autorit. Model kooperativní sdílené katalogizace autorit se ukázal plně funkční a vyhovující potřebám jednotlivých knihoven. Využívání a tvorba národních autorit se staly integrální součástí lokální linky zpracování, čímž je výrazným způsobem usnadněna každodenní katalogizace.

Nahoru