Odborné činnosti


Technologie a zpřístupnění dat

Výstavba informační infrastruktury
Integrovaný knihovnický informační systém
Databáze
Elektronické dokumenty

Výstavba informační infrastruktury

V objektu Klementina byla prakticky dobudována topologie strukturované sítě podle současných požadavků a provedena optimalizace sítě. Nicméně pro nedostatek dalších finančních prostředků zůstaly některé její části v provizorním stavu, což při stoupajícím objemu přenášených dat působí značné problémy.

Bylo realizováno optické propojení Klementina s Centrálním depozitářem v Hostivaři, které dosáhne v roce 1999 kapacity 100 Mb/s a umožní tak postupně zpřístupňování rozsáhlých primárních dokumentů - zejména novin - po sítích. Byly rozšířeny diskové kapacity a reálné paměti v serveru ULTRANET (zpřístupnění CD-ROM v síti knihovny) a dále rozšířena disková paměť serveru OMEGA (server pro systém ALEPH). Byl zakoupen nový server Alpha 1200 pro potřeby Souborného katalogu ČR a zahájen vývoj aplikací pod systémem ORACLE. Z dotací, grantů a finančních darů bylo zakoupeno a zapojeno do strukturované sítě 45 nových počítačů a překonfigurováno 26 síťových počítačů z operačního systému DOS na operační systém Windows ´95.

Národní knihovna uzavřela smlouvu a byla připojena do sítě národního výzkumu, která je součástí panevropské akademické sítě TEN 34, resp. TEN 155.

Z prostředků na výzkum a vývoj bylo pracoviště digitalizace vybaveno skenerem mikrofilmů. O další linku bylo posíleno pracoviště digitalizace vzácných dokumentů. Digitalizaci obrazu slouží skenovací zařízení (kamera) BETTERLIGHT s rozlišením 6000 x 9000 bodů; dále byla vytvořena základní kapacita pro digitalizaci zvukových nahrávek z vinylových a šelakových desek a na testování kvality optických médií.

Integrovaný knihovnický informační systém

Koncem roku přešly všechny báze dat pod novou verzi systému ALEPH, nesoucí označení 33_03. Hlavním přínosem této verze, kromě opravy některých chyb, bylo řešení problému roku 2000. Díky tomu je možno zachovat kontinuitu vystavování čtenářských průkazů na rok dopředu už od začátku roku 1999.

Velké úsilí bylo vynaloženo na získání nové generace systému ALEPH - verze 500, neboť verze 3.xxx již současným požadavkům na knihovnický systém v mnoha ohledech nevyhovuje. Nicméně vzhledem k tomu, že zavedení nového systému je finančně náročné, s podstatně vyššími nároky na kvalitu hardwaru, a to jak serveru, tak i koncových stanic, nepodařilo se na ně získat potřebné finanční prostředky a Národní knihovna vstupuje do dalšího roku se starým systémem. Tato skutečnost je dnes již velmi vážným problémem.

Databáze

Databáze Národní knihovny (NKC)

Po dokončení programu pro konverzi záznamů seriálů z Výměnného formátu byly konvertovány a do báze NKC importovány záznamy českých periodik. To spolu s předchozím importem záznamů zahraničních periodik z báze ISSN Compact a z odpovídající části báze katalogu zahraničních periodik (KZP) na podzim 1997 vytvořilo podmínky pro zahájení využívání modulu Seriály.

V průběhu roku probíhaly práce na ladění báze národních autorit. Jejím prostřednictvím bylo zveřejněno na 47 tisíc záznamů národních jmenných autorit. Revidovaná záhlaví ze záznamů tzv. Kuncovy kartotéky i s odkazy a poznámkami byla převedena z báze národních autorit AUJ do přístupového souboru v NKC jako pomůcka pro zpracovatele bibliogra-fických záznamů.

Do CLA bylo ve druhé polovině roku převedeno také cca 60 tisíc záznamů tzv. Master Reference File MDT (MRF), konvertovaných z báze pod systémem CDS/ISIS.

V rámci spolupráce největších českých a moravských veřejných knihoven při zkvalitňování národní bibliografie bylo zahájeno doplňování báze NKC o záznamy nové knižní produkce, které tyto knihovny dodávají do Souborného katalogu ČR. Společně se záznamy vytvořenými v Národní knihovně jsou pak publikovány v sešitech české národní knižní bibliografie. Zveřejňovány v bázi NKC jsou až ve chvíli, kdy je daný dokument zpracováván po dodání do Národní knihovny, ale už od okamžiku importu jsou k dispozici pracovníkům akvizice jako další ze zdrojů zjišťování informací, využitelných pro urgence nedodaných povinných výtisků.

Začátkem září byl v Hale služeb spuštěn provoz modulu Výpůjčky systému ALEPH pro absenční výpůjčky. K plné implementaci bude možno přistoupit až v průběhu roku 1999.

Více než 100 tisíc záznamů, které jsou výsledkem retrospektivní konverze tištěné národní knižní bibliografie, bylo importováno do hlavní báze Národní knihovny NKC.

Ke konci roku 1998 byly ve spolupráci s firmou Comdat zahájeny práce na provázání záznamů v bázích pod systémem ALEPH s obrázky odpovídajících záznamů v naskenovaných katalozích Národní knihovny. Pro některé typy záznamů z některých druhů katalogů je to chápáno jako provizorní řešení před dokončením retrokonverze těchto katalogů metodou RETROKON, u některých by to mělo být řešení trvalé až do rekatalogizace v nich popsaných dokumentů (především se to týká Generálního katalogu III - seriály a díla na pokračování). I když je toto řešení obecně použitelné, mělo by být uplatňováno především pro bázi NKC.

Analytická databáze (ANL)

Byla připravena báze ANL pro záznamy článků z českých novin a časopisů a zveřejněna poté, co do ní bylo importováno cca 450 tisíc záznamů konvertovaných do formátu UNIMARC z Výměnného formátu. Především pro technické problémy (pomalá odezva v příslušném segmentu počítačové sítě knihovny) však ukládání dat probíhá stále ještě v systému CDS/ISIS a záznamy jsou denně konvertovány a importovány do báze ANL, v níž jsou po internetu zpřístupňovány.

Databáze starých tisků (STT)

Probíhaly přípravy na zprovoznění báze pro ukládání záznamů starých tisků a jejich provázání s naskenovanými obrázky významných stránek popsaných dokumentů. Ke konci roku 1998 byla tato báze pod názvem STT připravena ke zveřejnění na WWW serveru Národní knihovny.

Databáze knihovnické literatury (KKL)

Byla připravena databáze KKL a v závěru roku do ní importovány záznamy, které jsou výsledkem retrokonverze katalogu studovny knihovnické literatury. Během první poloviny roku 1999 bude databáze uvedena do rutinního provozu.

Databáze Slovanské knihovny (SLK)

Báze SLK byla připravena pro zveřejnění na WWW serveru; plně zveřejněna bude po otestování v průběhu roku 1999.

Databáze digitalizovaných rukopisů a starých tisků

Speciální databáze obsahující informace o digitalizovaných dokumentech byla odladěna především v oblasti dynamické konverze znakových sad. Vybrané záznamy odkazují na on-line dostupné digitální kopie rukopisů. Databáze je provozována pod systémem Microsoft Access a je přístupná na internetu.

Analytická databáze rukopisů

Pod názvem Textový katalog byla zveřejněna databáze analytického popisu rukopisů, která představuje nový pohled na informační systém o starých rukopisech. Databáze je provozována pod systémem Microsoft Access a je přístupná na internetu.

Elektronické dokumenty

Na základě mezinárodního připomínkového řízení byla zpracována finální verze formátu DOBM na platformě SGML pro strukturování digitalizovaných dokumentů, současně byly vyvinuty konkrétní aplikace tohoto formátu na rukopisy a staré tisky, moderní knihy, periodika, zvukové dokumenty a sbírky dokumentů. Tento formát spolu se souvisejícími standardy a softwarem byl vydán na CD-ROM pod názvem Digitization of Rare Library Materials: Access and Storage of Data. V lednu 1999 pak byl tento formát přijat jako mezinárodní standard programu UNESCO Paměť světa (Memory of the World).

Ke konci roku bylo již převedeno do digitální podoby na 200 svazků rukopisů, dále bylo digitalizováno cca 170 převážně vinylových vzácných desek.

Finanční dar Československé obchodní banky umožnil přikročit ke katalogizaci arabských rukopisů a k vydání jejich vůbec první evidence spolu s ukázkami na CD-ROM. Vzhledem ke svému významu pro světovou kulturu získal tento projekt logo programu UNESCO Paměť světa.

O stránku zpět Obsah O stránku vpřed